Τηλεοπτική Σειρά στο ΣΚΑΪ 6 δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ για τον Μίκη Θεοδωράκη. Η σειρά αρχίζει να προβάλλεται την Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 23:00 η ώρα και θα συνεχιστεί για 6 συνολικά εβδομάδες την ίδια μέρα και ώρα. Η σειρά αποτελεί την Οδύσσεια της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη που ζωντανεύουν στα μάτια του θεατή εικόνες και συναισθήματα που με λόγο γλαφυρό αφηγείται ο ίδιος ο δημιουργός. Δεκάδες χώροι, εκατοντάδες ηθοποιοί, ντοκουμέντα και βέβαια η μουσική του, συνθέτουν το μακρύ βιωματικό ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τον μεσοπόλεμο έως σήμερα.
Γράφει ο Γιάννης Κατωμερής, Σκηνοθέτης – παραγωγός της σειράς
Για οκτώ ολόκληρους μήνες, σε σχεδόν καθημερινή βάση, ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός ξετύλιξε την ιστορία μιας ζωής και ταυτόχρονα σκιαγράφησε την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Με ένα νεανικό, χειμαρρώδη και γεμάτο πάθος λόγο, μίλησε για πρόσωπα, ιστορικές στιγμές και αποκάλυψε γεγονότα άγνωστα μέχρι σήμερα.
Απέναντι στον σκηνοθέτη Γιάννη Κατωμερή και την camera, ταξιδεύει με την αφήγησή του τον θεατή σε ένα ελκυστικό ταξίδι, στο χρόνο, το πάθος, τον αγώνα, τα οράματα, την μουσική και τον πολιτισμό.
Μια αφήγηση γεμάτη εικόνες, έξαψη, συγκίνηση, όνειρα και απογοητεύσεις, αλλά και δικαίωση μέσα από ένα τεράστιο έργο, παρακαταθήκη στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Το υλικό από αυτές τις πολύτιμες «συναντήσεις» και οι «εικόνες» που ο Μίκης αφηγείται, αποτέλεσαν για μας χρέος να τις μετασχηματίσουμε σε εικόνα για τον θεατή.
Έτσι ξεκίνησε για εμάς ένα ταξίδι – οδοιπορικό στους τόπους της ατελείωτης Οδύσσειας του μεγάλου μας συνθέτη. Ένα ταξίδι που άρχισε τον Απρίλιο του 2008 και συνεχίζεται ακόμη.
Ένα ταξίδι που μας πλούτισε όλους. Από όπου ο Μίκης πέρασε άφησε ανεξίτηλα ίχνη.
Σε κάθε περιοχή όπου φθάναμε, μια πρωτοφανής κινητοποίηση αγάπης προς τον Μίκη εκδηλώνονταν. Απλός κόσμος, τοπικές αρχές, παλιοί αγωνιστές, πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής, αλλά και νέοι, που με έκπληξη είδαμε να συμμετέχουν σε πολλές χορωδίες που τραγουδούσαν και προέβαλλαν την Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Όλοι ήθελαν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού, (όπως π.χ. βαθμοί προόδου από σχολική περίοδό του, αξιολόγησή του από τη πρώτη φοίτηση του σε ωδείο σε ηλικία 12 ετών, αποσπάσματα εφημερίδων της δεκαετίας του 1920 με το σπουδαίο έργο που έκανε ο πατέρας του Γιώργος στις παραμεθόριες περιοχές), αλλά και να προσφέρουν την βοήθεια τους με την συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων στα γυρίσματα σε αυτές τις περιοχές.
Καταγράψαμε σε αυτό το ταξίδι τις συνεχείς μετακινήσεις της οικογένειας Θεοδωράκη που ακολουθούσε τις αποσπάσεις του πατέρα του Μίκη ως Διευθυντού Νομαρχίας, αλλά και την Οδύσσεια του ίδιου του Μίκη αργότερα στους τόπους της εξορίας του, αλλά και στο μεγάλο ταξίδι του σαν συνθέτη στην Ελλάδα και σε όλον τον Κόσμο.
Ένα ταξίδι που το συνέχισε και με την πολιτική του δραστηριότητα και ως βουλευτής.
Τις σκηνές που ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο γλαφυρά και παραστατικά μας διηγήθηκε και αποφασίσαμε με ένα ελεύθερα ποιητικά τρόπο να «αναπαραστήσουμε», προσπαθήσαμε να τις γυρίσουμε στους πραγματικούς χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα για λόγους και αυθεντικότητας και ατμόσφαιρας, αλλά και για λόγους ιστορικής τεκμηρίωσης.
Δεκάδες ερασιτέχνες ηθοποιοί, νεανικές χορωδίες, φοιτητές του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεατρικοί όμιλοι πήραν μέρος στην δημιουργία των δραματοποιημένων σκηνών. Αλλά και ευγενώς συμμετείχαν γνωστοί ηθοποιοί αλλά και επαγγελματίες καλλιτέχνες όπως:
- Γιάννης Μπέζος
- Δημήτρης Πετρόπουλος
- Αιμιλία Υψηλάντη
- Θάλεια Αργυρίου
- Αγάπη Μανουρά
- Ευτυχία Τσαμποδήμου
- Ian Robertson
Η χορογράφος, και για χρόνια πρώτη χορεύτρια το Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Κατερίνα Κερβανίδου. Η Έλλη Πασπαλά που ζωντανεύει ένα μανιάτικο μοιρολόι.
Συντελεστές της Σειράς:
- Σενάριο – σκηνοθεσία: Γιάννης Κατωμερής
- Οργάνωση – διεύθυνση παραγωγής: Μαίρη Οικονομίδου
- Φωτογραφία: Άκης Αποστολίδης – Προκόπης Δάφνος
- Κείμενα: Ελένη Αστρινάκη
- Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Θωμαϊδης
- Επιμέλεια Σκηνικών: Αντώνης Χαλκιάς
- Αφήγηση: Μπενέτα Οικονόμου