του Γεωργίου Κοντάκη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης
Από το περιοδικό “ΤΡΙΤΩΝ” τ.6/2022, του Πανεπιστημίου Κρήτης, “Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη”
Στο παρόν τεύχος του Τρίτωνα φιλοξενούνται κείμενα ενδεικτικά της σχέσης του Μίκη Θεοδωράκη με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την Κρήτη, αποτιμήσεις του έργου του από ειδικούς επιστήμονες και μαρτυρίες φίλων και ομοτέχνων του σχετικές με την περιπετειώδη ζωή του. Ενημερώνουμε με αυτόν τον τρόπο τα νεώτερα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας -ειδικά τους φοιτητές μας- και το ευρύ κοινό πώς μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον αγωνιστή της ελευθερίας Μίκη Θεοδωράκη -τον μεγάλο «Απόντα», που μια παραγγελιά του, όπως διαβάζουμε στο παρόν τεύχος, είναι να τον θυμόμαστε ως «Μουσικό και επαναστάτη. Επαναστάτη μουσικό»[1].
Όμως, τα παραπάνω «πεπραγμένα», συμπεριλαμβανομένου του παρόντος αφιερωματικού τεύχους, δεν εξαντλούν το χρέος του Ιδρύματός μας απέναντι στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, το 2006, στο τέλος του Συμποσίου Μουσική και Συμπαντική Αρμονία, παρακάλεσε ευγενικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει τη διεπιστημονική διερεύνηση του πολύπλευρου έργου του – «μια ελπίδα» του, που εκφράστηκε δημόσια ως εξής:
«Τι θα γίνει λοιπόν με το έργο μου; Ό,τι γίνει, θα γίνει εδώ, στην Κρήτη. Δεν είναι δωρεά, αλλά μια ελπίδα, μια παράκληση προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ότι η Κρήτη θα γίνει το λίκνο, αφού εδώ έγινε το πρώτο βήμα. Φανταστείτε, πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια με κάλεσαν να μιλήσω για αυτά τα πράγματα…»
Ήδη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για το δεύτερο βήμα μίας νέας, διεπιστημονικής ερευνητικής προσέγγισης του αδιαίρετου έργου του, σε συνεργασία με άλλα Α.Ε.Ι. της χώρας και του εξωτερικού, με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του νησιού και της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε να τιμούμε μία σπάνια, οικουμενική, δημιουργική, αδέσμευτη προσωπικότητα, η οποία με παρρησία, νίκες, ήττες και βαρύ τίμημα έπραξε το Χρέος της απέναντι στην Πατρίδα μας και σε άλλες Πατρίδες, πάντα στο όνομα της «αρμονίας» – δηλαδή, των πανανθρώπινων δικαιωμάτων για ελευθερία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Χρέος στον Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου μας, ο οποίος στις φυλακίσεις, στα βασανιστήρια και στις εξορίες απάντησε με αγώνες, νότες και ποίηση, υμνώντας έμπρακτα την αξία της ζωής όλων των όντων του πλανήτη – και με συνθέσεις σαγήνης υπερασπίστηκε το πανανθρώπινο δικαίωμα στο όνειρο.
Δημοσίευση: Περιοδικό “ΤΡΙΤΩΝ” τ.6, του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη
https://mikisguide.gr/periodiko-triton-tou-panepistimiou-kritis-afieroma-sto-miki-theodoraki/
[1] Γιώργος Αγοραστάκης «Μίκης Θεοδωράκης: Μουσικός και Επαναστάτης», στο παρόν τεύχος