skip to Main Content
Ένα αφιέρωμα στους δύο μεγάλους συνθέτες στις 16 και 17/2

Δύο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντιούνται την ερχόμενη Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στη σκηνή του θεάτρου Badminton σε μια μοναδική παράσταση. Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984) και 90 από τη γέννησή του παγκοσμίως αναγνωρισμένου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη (γέν. 1925). Και οι δύο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια. Ωστόσο η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται.

Έτσι η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» μαζί με τη μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού Ελένη Βιτάλη και τους ερμηνευτές, Δώρο Δημοσθένους και Ζαχαρία Καρούνη έχουν ετοιμάσει δύο αφιερωματικές βραδιές με σκοπό να ταξιδέψουν το κοινό μέσα από 29 τραγούδια των δύο συνθετών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε πολύπλευρη μουσική δράση, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της τέχνης των ήχων. Η λαϊκή μουσική, όμως, ήταν αυτή που του έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τον απανταχού στον κόσμο ελληνισμό.

Δεν μοιάζει, λοιπόν, αταίριαστη η συνύπαρξη των τραγουδιών των δύο μεγάλων μουσικών δημιουργών όπως αυτή που επιχειρείται σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα. Αντίθετα, συνυφασμένα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μουσικό πλέγμα, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ακρόασης ικανό να προκαλέσει ευφορία και συγκίνηση μαζί.

«Από την αφίσα θα καταλάβει ο κόσμος ότι ο Θεοδωράκης έχει πιο ψηλά από τον εαυτό του τον Τσιτσάνη. Αυτό λέει πάρα πολλά και ο νοών νοείτο» λέει στο Βήμα η Ελένη Βιτάλη αναφερόμενη στο σεβασμό που τρέφει ο Μίκης Θεοδωράκης για τον Βασίλη Τσιτσάνη με την παράλληλη σεμνότητα που διακατέχει τον μεγάλο δημιουργό.

«Δεν θεωρώ τυχαία αυτή την φωτογραφία. Ο Θεοδωράκης έχει πει ότι αισθάνεται “επίγονος” του Τσιτσάνη κατά κάποιον τρόπο» επισημαίνει η κυρία Βιτάλη.

«Είναι μια συναυλία αφιέρωμα σε δύο από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες της νεότερης ελληνικής μουσικής που στιγμάτισαν με το έργο τους τα ακούσματα ακόμα και εμάς, τους νεότερους τραγουδιστές και δεν νοείται τραγουδιστής που θέλει να εντρυφήσει στο ελληνικό τραγούδι να μην περάσει και να μην μαθητεύσει πάνω στις συνθέσεις αυτών των δύο μεγάλων συνθετών» λέει στο Βήμα ο Ζαχαρίας Καρούνης.

«Οι δύο αυτοί συνθέτες είναι σχεδόν ένας αιώνας με πολύ ωραία τραγούδια. Και οι δύο εκφράζουν την ψυχή της Ελλάδας» σχολιάζει ο Δώρος Δημοσθένους «οι οποίοι ενώνονται όχι χρονικά ή θεματικά αλλά ως ατμόσφαιρα».

Τα διαχρονικά τραγούδια των δυο δημιουργών, έχουν εξασφαλίσει προ πολλού μια θέση στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά των Ελλήνων. Η κυρία Βιτάλη, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Με την τεράστια γκάμα ερμηνευτικής της ικανότητας αποδίδει μοναδικά τα τραγούδια των 2 κορυφαίων δημιουργών.

«Θα είναι όπως όταν πας στον Επιτάφιο και σε πιάνει μια συγκίνηση, μια ωραία μελωδία. Και ακολουθείς κάτι. Και βλέπεις τον κόσμο τον πολύ με τα παιδάκια, άλλο τρώει μαλλί της γριάς άλλο… είναι μια χαρμολύπη. Και αυτός ο επιτάφιος είναι σαν να βλέπεις ένα φως μπροστά και σε πάει στην Ανάσταση. Τα τραγούδια του Θεοδωράκη πάντα είχαν αυτή την ανάταση μέσα μου με πηγαίνανε πολύ βαθιά και πολύ ψηλά. Όπως όταν πήγα στην Αγιά Σοφιά. Κοιτούσα το θόλο και θυμήθηκα αυτό που λέει η Μαρία Ιορδανίδου “νιώθεις το πόσο μικρός είσαι και πόσο μεγάλος είσαι παράλληλα”, γιατί ο άνθρωπος το έφτιαξε» λέει η κυρία Βιτάλη και συμπληρώνει: «είναι ευλογία αυτό το πράγμα που συμβαίνει με τον Θεοδωράκη και τον Τσιτσάνη. Ο Ξαρχάκος έλεγε ότι τα τραγούδια του Τσιτσάνη είναι καρδιογράφημα».

«Συνδέονται άρρηκτα τα έργα και οι μουσικές των δύο αυτών συνθετών και άμεσα. Είναι κρίκοι μιας γενικότερης πορείας μέσα στο χρόνο του ελληνικού τραγουδιού. Απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό που έχει κοινές μνήμες, εμπειρίες και ζωές και έτσι μπορούν και συγκινούν και οι δύο το ίδιο, το λαό. Θα υπάρχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο, όσο μπορεί βέβαια να χωρέσει μέσα σε μια συναυλία» λέει ο κ. Καρούνης.

Η συναυλία «Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη» αποτελεί μέρος του αφιερώματος για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη υμνώντας έτσι το έργο και τη ζωή του σημαντικού Ελληνα δημιουργού.

Περιγράφοντας στο «Βήμα» μια από τις συναντήσεις της με τον Μ. Θεοδωράκη η κυρία Βιτάλη λέει: «Είναι ένα παιδάκι που έχει τέτοια ενέργεια, τέτοια όρεξη, τόσο χιούμορ που δεν θες να περάσει η ώρα να φύγεις από το σπίτι του. Είναι τόσο κοντά στην Ακρόπολη το σπίτι του που βλέπεις το Θεοδωράκη και την Ακρόπολη και λες εντάξει η Ελλάδα βγάζει ακόμα μαργαριτάρια».

Ως ένα «σοφό άνθρωπο που βλέπει πάντα μπροστά καθώς έχει την εμπειρία μέσα από όλα όσα έχει ζήσει» χαρακτήρισε τον συνθέτη ο κ. Δημοσθένους, ενώ ο κ. Καρούνης χαρακτηρίζει την συνεργασία τους ως «εμπειρία ζωής».

«Με τον Μίκη Θεοδωράκη δεν δουλεύω, δεν το θεωρώ εργασία αυτό που κάνω. Το θεωρώ μια εμπειρία ζωής. Τον έχω συναντήσει κάποιες φορές όταν κάνουμε πρόβες και πραγματικά πολλές φορές προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο για να τον ρωτάω όλα αυτά τα οποία έχει ζήσει. Γιατί πλέον ο άνθρωπος αυτός έχει περάσει σε άλλο επίπεδο στην συνείδηση του ελληνικού λαού και θεωρώ ότι έχει μπει στο πάνθεον των μεγάλων συνθετών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλου του κόσμου αλλά και στο Πάνθεον των μεγάλων πνευματικών ανθρώπων που ανέδειξε ο τόπος»,λέει

Info:

«Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη»

Ερμηνεύουν: Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Ζαχαρίας Καρούνης

Δευτέρα 16 & Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, 21.00

Θέατρο Badminton

ΠΗΓΗ: BHMA


…και ένα ντουέτο ντοκουμέντο…

ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ : Ενα πολυ σπουδαιο τραγουδι που εγραψε ο Τσιτσανης σε στιχους του Μπαμπη Μπακαλη στην μαυρη περιοδο του εμφυλιου και αναφεροταν στην εξορια των αριστερων. Για να το περασει απο την λογοκρισια , αντικατεστησε την λεξη ” Ικαριά” με την λεξη “ξενητεια”. Το τραγουδι ερμηνευσε σε 1η εκτελεση το ΝΤΟΥΟ ΧΑΡΜΑ , ομως με τον καιρο ξεχαστηκε , ωσπου το επανεφερε ξανα στο προσκηνιο ο Γ.Νταλαρας, συμπεριλαμβανοντας το στον ιστορικο δισκο του 1980 ΤΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. Εδω απο μια ιστορικη συναυλια στον Κοκκινοβραχο Νικαιας το 1983 προς τιμην του Τσιτσανη, με την συμμετοχη των Μικη Θεοδωρακη

Back To Top