skip to Main Content

Τιμητικές εκδηλώσεις για το Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο

Με μια σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Κύπρος τίμησε την Τρίτη 11-10-2005 τον μουσικοσυνθέτη της Ρωμιοσύνης Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απένειμε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Ο Δήμος Λευκωσίας τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης και το ΑΚΕΛ οργάνωσε μεγάλη λαϊκή συναυλία προς τιμήν του.

Τελετή παρασημοφόρησης του Μίκη Θεοδωράκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είπε τα εξής:

“Το χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο για 31 τώρα χρόνια σε ένα πέλαγος συμφοράς και οδύνης, δεν θα μαραθεί και δεν θα βυθιστεί ποτέ, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απονέμοντας χθες στον Μίκη Θεοδωράκη το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης του συνολικού έργου και προσφοράς του στη μουσική, την τέχνη, τον παγκόσμιο πολιτισμό, σε όλους ανεξαίρετα τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και την παγκόσμια ειρήνη.

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, και εμείς όλοι εμείς θα δουλέψουμε και θα παλέψουμε για την ανατολή του ήλιου της δικαιοσύνης στον ουρανό του πικραμένου νησιού μας.”

”Απονέμοντας την τιμητική διάκριση στον Μίκη Θεοδωράκη ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή όλου του κόσμου της μικρής μας πατρίδας για να πω ‘άξιος εστί’ ”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι προσωπικά αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για την ευκαιρία που του δίνεται να τιμήσει το μεγάλο Έλληνα μουσουργό που με τους φθόγγους της Οικουμενικής μουσικής του διέστειλε τους γλωσσικούς φθόγγους της διαχρονικής Ρωμιοσύνης πέρα από τα στενά σύνορα του γεωγραφικού της χώρου.

Έλληνας στην ψυχή, στην καρδιά και το πνεύμα, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης αναδεικνύεται μέσα από το έργο του και καταξιώνεται με το έργο του, ένας αυθεντικός διερμηνέας των καημών, των ερώτων, των πόθων, των αγωνιών, των ονείρων και των αγώνων του απλού ανθρώπου που αναζητεί μέσα στους δαιδαλώδεις δρόμους της ζωής την αλήθεια και το φως μιας καλύτερης μέρας, ενός καλύτερου αύριο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, συνέχισε, μελοποίησε την ομιλία της καρδιάς και το πέταγμα της ψυχής του κάθε Έλληνα. Έκαμε τραγούδι την ποίηση, και την ποίηση το τραγούδι για να το τραγουδούν και να ανασαίνουν οι άνθρωποι κάθε εποχής.

”Η μουσική και τα τραγούδια του έχουν ημερομηνία γέννησης αλλά ποτέ ημερομηνία λήξης. Δεν έχει τέλος ούτε όρια η μαγεία της μουσικής και η δύναμη της ποίησης υπερβαίνουν και το χώρο και το χρόνο διαιωνίζοντας το όνομα του δημιουργού τους και προσφέροντας στην ανθρώπινη ζωή μια ξεχωριστή διάσταση και μια νέα προοπτική”, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε ότι στα πέτρινα χρόνια της διδακτορίας στην Ελλάδα, ο εξόριστος Μίκης Θεοδωράκης αντιστάθηκε με τα όπλα της μουσικής του, στις δυνάμεις του κακού και στις δυνάμεις της κακίας.

Τραγουδώντας δημοκρατία και λευτεριά, πρόσθεσε, για τον Μίκη Θεοδωράκη ο μουσικός λόγος συμπορευόταν πάντα με τον πολιτικό λόγο στηρίζοντας μαζί αρχές και αξίες που όταν καταπατούνται εμπιστεύονται την τέχνη για να ανασταίνονται και να φωτίζουν τον κόσμο.

Ανέφερε ότι η Κύπρος, η αδικημένη και αδικαίωτη, υπήρξε πάντα για τον Μίκη Θεοδωράκη καημός, αγάπη και όνειρο. Αγάπησε και τραγούδησε την Κύπρο με το πάθος του ελεύθερου Έλληνα και την έγνοια του ανήσυχου ερευνητή της ιστορίας που αγωνιά για τη μοίρα και το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού και που αγωνίζεται για την εθνική τιμή και αξιοπρέπεια του.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όπως και κανένας Έλληνας της Κύπρου δεν θα ξεχάσει, την αυθόρμητη παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στις παραμονές του δημοψηφίσματος όταν κάλεσε το λαό να απορρίψει την άδικη λύση, είπε.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, συνέχισε, ορθά δέχθηκε αυτή την αξιοπρεπή παρέμβαση σαν την αγωνιώδη φωνή ενός συνεπή αγωνιστή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, που σε εκείνη την κρίσιμη για την Κύπρο ώρα εξέφρασε τη συνείδηση του έθνους.

Το χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγος λέει σήμερα και πάντα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μεγάλο συνθέτη με πολλή αγάπη, με πολλή εκτίμηση, με πολύ σεβασμό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ”η γη της λεμονιάς και της ελιάς, η γη της πικραμένης Παναγιάς, η γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού, η Κύπρος της αγάπης και του ονείρου χαιρετά σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη και τον διαβεβαιώνει ότι στον ιστό της περήφανης καρδιάς της ουδέποτε θα υψωθεί η λευκή σημαία της υποταγής και της παράδοσης”.


Ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην αντιφώνησή του μετά την παρασημοφόρηση, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς του με την Κύπρο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ενότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αφού, όπως είπε, ”η ίδια η ιστορία μας διδάσκει ότι μπροστά στα μέγιστα θέματα όπως είναι τα εθνικά δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες και κομματική λογική και συμφέροντα”.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως από καιρό αισθάνεται Κύπριος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άδεια στο βιογραφικό του, στο οποίο σημειώνει πως είναι Έλληνας και Κρητικός, να δηλώνει από εδώ και στο εξής πως είναι Κύπριος.

Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης εξέφρασε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα ανταποκριθεί ”στους κρίσιμους καιρούς που μας περιμένουν”, οδηγώντας μαζί με τους συνεργάτες του το πλοίο της Κύπρου σε νερά ήσυχα και ασφαλή.

Απηύθυνε επίσης χαιρετισμό προς τους Τ/Κ, εκφράζοντας την ευχή ”η ενότητα που όλοι προσδοκούμε και επιδιώκουμε να μην αργήσει”.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε πως νοιώθει βαθιά συγκίνηση που ξαναβρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, του οποίου το κατώφλι είχε περάσει για πρώτη φορά πριν 41 χρόνια για να συναντήσει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Πρόσθεσε πως είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά του που νοιώθει ”την αγαπημένη μας Κύπρο σε ένα τόσο υψηλό σημείο σε σχέση με το παρελθόν”.

”Η ελεύθερη Κύπρος ισότιμο μέλος της ΕΕ. Ποιος θα μπορούσε να το πιστέψει πριν λίγα χρόνια; Πρόκειται για μια μεγάλη κατάκτηση του κυπριακού λαού, για ένα εφαλτήριο που βοηθάει τους μελλοντικούς χειρισμούς που θα οδηγήσουν στην ενότητα του νησιού και από εκεί και πέρα στην άνθηση και αναγέννηση της ενιαίας Κύπρου”, ανέφερε.


Ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμος Δημότης Λευκωσίας

Να εύχεστε να είμαι γερός για να μπορέσω να δω την επανενωμένη Λευκωσία, ήταν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη μετά που ο Δήμαρχος της πόλης Μιχαλάκης Ζαμπέλας τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη, παραδίδοντάς του το χρυσό κλειδί της Λευκωσίας της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε ότι δεν ανέμενε να αντικρίσει στην Κύπρο ”αυτό τον ωκεανό αγάπης” προς το πρόσωπό του ενώ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον τιμήσει είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ίδιο διότι η Λευκωσία είναι μια ιστορική πόλη – μάρτυρας, η οποία είναι διχασμένη όχι με πράσινη γραμμή αλλά με ένα μαύρο συρματόπλεγμα που καθημερινά τραυματίζει.

Για αυτό το λόγο είναι καθήκον μας να πέσει το συρματόπλεγμα και να επανενωθεί η πόλη με ποιο τρόπο όμως είναι άλλη υπόθεση, πρόσθεσε ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης.

Απονέμοντας το χρυσό κλειδί της πόλης, ο κ. Ζαμπέλας είπε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης βραβεύεται από το Δημοτικό Συμβούλιο για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό και τους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία με τη μεγάλη ελπίδα σύντομα η νήσος Κύπρος να επανενωθεί.


Συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη

Με μια μεγαλειώδη υπαίθρια συναυλία στην τάφρο «Ντ’ Αβίλα» της Λευκωσίας η Κύπρος τίμησε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για τα 80χρονά του, το έργο του, τους αγώνες του για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη και για την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στους αγώνες του κυπριακού λαού.

Τη συναυλία, που οργάνωσε το ΑΚΕΛ, τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που επεφήμησε με θέρμη τον Μίκη Θεοδωράκη.

Τα έργα ”Ζορμπάς”, ”Canto General” και ”Αξιον Εστί” τραγούδησαν οι Σοφία Μιχαηλίδου, Πέτρος Πανδής, Μαρία Φαραντούρη και Γιώργος Νταλάρας τους οποίους συνόδευαν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Νέας Οπερας Μόσχας και η Λαϊκή Ορχήστρα ”Μίκης Θεοδωράκης”.

Οι χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν την Τάφο Ντ’ Αβίλα αποθέωσαν τον Μίκη Θεοδωράκη όταν αυτός ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο τα τραγούδια ”Καημός”, ”Μαγιοπούλα” και ”Δόξα τω Θεώ” ζητώντας όπως οι προβολείς στραφούν προς το κοινό και όχι προς τον ίδιο, ένδειξη της ταπεινότητας και της σεμνότητας που φέρει παρά τη φήμη που εδώ και δεκαετίες του χάρισε το πηγαίο ταλέντο και η μοναδική προσωπικότητά του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, φανερά συγκινημένος, κατέβηκε από τη σκηνή χαιρετώντας το πλήθος και στέλλοντας με τα χέρια του φιλιά ενώ μέχρι την έξοδό του από την τάφρο τον συνόδευαν τα χειροκροτήματα του κοινού και οι επευφημίες αγάπης.

Ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος ερμήνευσε το ”Αξιον Εστί”, χαρακτηρίζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη ως ”πάτερα”, είπε πως όταν αυτός γιορτάζει, γιορτάζει μαζί όχι μόνο ολάκερη η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά στο σύνολό της η τέχνη και ο παγκόσμιος πολιτισμός ενώ ευχήθηκε στον Ελληνα συνθέτη πάντα να είναι γερός.

Η Μαρία Φαραντούρη αφιέρωσε στον Πρόεδρο της Βουλής τον ”Αντώνη” από τον κύκλο τραγουδιών ”Μαουτχάουζεν” ενώ ο Πέτρος Πανδής φωνάζοντας ”Χαίρε Μίκη” τραγούδησε την ”Ομορφη πόλη”.

Πανδής, Φαραντούρη και Νταλάρας τραγούδησαν μαζί το ”Χρυσοπράσινο Φύλλο” σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη με το οποίο έκλεισε και το προγραμματισμένο μέρος της συναυλίας, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, του Διπλωματικού Σώματος και της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ιεράς Συνόδου.


Το ΑΚΕΛ τιμά το Μίκη Θεοδωράκη

Πριν από τη συναυλία ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απένειμε στον Μίκη Θεοδωράκη το παράσημο των 80 χρόνων του Κόμματος και το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη».

«Δέξου τις τιμητικές αυτές διακρίσεις του ΑΚΕΛ με την απεριόριστη αγάπη μας και τις ευχές μας να συνεχίσεις για πολλά, πολλά χρόνια ακόμη να δημιουργείς πολιτισμό και να εμπνέεις με το έργο σου αλλά και με τη στάση ζωής σου τις νεότερες γενιές», είπε ο κ. Χριστόφιας καλώντας το Μίκη Θεοδωράκη να παραλάβει τις τιμητικές διακρίσεις.

Ο κ. Χριστόφιας , αφού αναφέρθηκε σε συντομία στο μουσικό έργο και στους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη, κατέληξε:

«Για μας του ΑΚΕΛ ο Μίκης είναι ένα μέρος της ιστορίας μας. Είναι ο αγαπημένος μας σύντροφος που αγωνίστηκε και αγωνίζεται μαζί μας για να ανατείλουν καλύτερες μέρες στο νησί μας. Για να επανενωθεί η πατρίδα μας και να ζήσουμε ελεύθερα και ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, τους τουρκοκύπριους».

Βαθιά συγκινημένος από την τιμή και την αγάπη των Κυπρίων ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι μεταφέρει στον κυπριακό λαό την αλληλεγγύη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Σε σύντομο χαιρετισμό του καταφέρθηκε κατά των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες, όπως είπε, « θέλουν να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινά τους σχέδια για μια Κύπρο διχασμένη, ώστε να είναι πιο εύκολο να κυβερνηθεί ουσιαστικά από τους ξένους. Μια Κύπρος με ακόμα πιο πολλές ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, που να υπηρετεί τα επιθετικά τους σχέδια στην περιοχή».

Για το λόγο αυτό θα πρέπει, τόνισε, «να στεκόμαστε όλοι σαν μια γροθιά πίσω από τη σημερινή ηγεσία, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, τον άξιο φίλο και σύντροφό μας Δημήτρη Χριστόφια».

Εμείς πάλι από την Ελλάδα «θα φροντίσουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα γύρω από την κοινή στρατηγική και τακτική, που ανέδειξε την Κύπρο σε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Μίκης Θεοδωράκης.


Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου τιμά το Μίκη Θεοδωράκη

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η οποία έθεσε σε κυκλοφορία τηλεκάρτες αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη, οργάνωσε εκδήλωση προς τιμή του.

Ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός, προσφωνώντας το συνθέτη, διερωτήθηκε τι μπορεί να πει κανείς « όταν σταθεί μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο ανήσυχος, ο ανατρεπτικός, ο παγκόσμιος πολίτης».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, είπε ο κ. Κρεμμός, βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν λαοί που αγωνίζονται και μας έμαθε ότι «όταν οι άνθρωποι κοιτούν μπροστά και σφίγγουν τα χέρια, τότε ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».

Στην απάντησή του ο Μίκης Θεοδωράκης είπε ότι θεωρεί το εαυτό του τυχερό που συνέδεσε τη ζωή του με την Κύπρο και πρόσθεσε ότι τώρα το όνειρό του είναι να μπορέσει να δει την Κύπρο σε ασφάλεια χωρίς στρατεύματα κατοχής.


Το ΡΙΚ τιμά το Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης φιλοξενήθηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), όπου τον καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Αλωνεύτης, αποκαλώντας τον “παγκόσμιο Πολίτη”.

Μαζί με όλους τους πολίτες του κόσμου, είπε, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά την απεραντοσύνη, τον θησαυρό, και την οικουμενικότητα που διαποτίζει την ζωή και το έργο του.

Απαντώντας ο συνθέτης της Ρωμιοσύνης αναφέρθηκε στη ζωή του και είπε ότι γεννήθηκε με “μια θάλασσα μουσικής μέσα του”.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της υπογραφής από τον Μίκη Θεοδωράκη των δίσκων, που είχε φέρει το 1964 στην Κύπρο για την πρώτη ακρόαση από το ΡΙΚ του «’Αξιον Εστί».


Επίσκεψη Μ. Θεοδωράκη στη Λέσχη Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς

Βούρκωσαν από συγκίνηση τα μάτια του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς άκουγε τον Ύμνο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου από τη Στρατιωτική Μουσική της Δύναμης. Στη Λέσχη των Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς η μνήμη γύρισε σήμερα 41 χρόνια πίσω. Ήταν το 1964, όταν ο Μίκης έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο και έγραψε τη μουσική για τον Ύμνο της Εθνικής Φρουράς.

«Το 1964, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, υπήρχε στην Κύπρο μεγάλη ανασφάλεια. Ο Μακάριος είχε μεγάλη αγωνία, γιατί η Κύπρος ήταν άοπλη».

Μιλώντας για τη σχέση του με την Κύπρο ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είπε ότι αυτή αρχίζει το 1945, όταν έγινε μια διαδήλωση στην Αθήνα για το κυπριακό. Ήταν εποχή, πρόσθεσε, που στην Ελλάδα απαγορευόταν να αναφερθεί ακόμη και η λέξη Κύπρος. Στη διαδήλωση εκείνη συνελλήφθη μαζί με πολλούς άλλους. «Αυτός ήταν ο αρραβώνας μου με την Κύπρο», τόνισε.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς ο Μίκης Θεοδωράκης εξομολογήθηκε ότι μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με δύο λέξεις:Ελλάδα και Ελευθερία.

Ο Υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου Κούλης Μαυρονικόλας υποδεχόμενος το Μίκη Θεοδωράκη στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς του είπε: «Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας».

Ο κ. Μαυρονικόλας μίλησε με θερμά λόγια για την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη προς την Ελλάδα, την Κύπρο και όλη την ανθρωπότητα και του επέδωσε σε ένδειξη τιμής το Θυρεό του Υπουργείου ‘Αμυνας της Κύπρου.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατηγός Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος επέδωσε στο μουσικοσυνθέτη αναμνηστικά του κυπριακού στρατού.

Πηγή ΚΥΠΕ, ΜΠΕ, ΑΠΕ

Back To Top