skip to Main Content
Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ -ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ- ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Άρθρο της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ στην Ελευθεροτυπία, 7 Δεκεμβρίου 2009

Ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αφορμή συχνές παρεμβάσεις του (δηλώσεις, επιστολές, συνεντεύξεις) σε θέματα επικαιρότητας, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, άλλοτε αρνητικές και άλλοτε θετικές, σχόλια, κριτικές και διαφωνίες. Πολλές από τις κινήσεις του, εκτός όλων των άλλων, προκαλούν και απορία, αφού κάποιες φαίνονται ακατανόητες.

Μία από αυτές, που δημιούργησε έκπληξη σε πολλούς και έγινε αποδέκτης αρνητικών σχολίων, ήταν η χειρόγραφη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ανέφερε: «Αγαπητέ μου Αντώνη, πανηγυρίζω και εγώ μαζί σου στην θριαμβευτική σου νίκη που διανοίγει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα μας. Με αγάπη, δικός σου, Μίκης».

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου του κ. Παύλου Πετρίδη, με τίτλο «Ο πολιτικός Θεοδωράκης 1940-1996», δεν έκρυψε την πικρία του για την κριτική που δέχθηκε επειδή έστειλε τη συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Σαμαρά και τόνισε: «Εχω δεχθεί κατά καιρούς άδικες επιθέσεις και διώξεις. Αν ζούσα στη Ζιμπάμπουε, οι πιθανοί εγχώριοι αντίπαλοί μου και οι ποικιλώνυμοι ιεροεξεταστές της χώρας θα με αποκεφάλιζαν με όλες τις τιμές στην κεντρική πλατεία».

Με νεότερη δήλωσή του, ο Μ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τον Αντ. Σαμαρά στο θέμα της FYROM και στην κοινή αντίθεσή τους στο σχέδιο Ανάν.

Με αφορμή τον «πανηγυρισμό» του Μ. Θεοδωράκη για την εκλογή του Αντ. Σαμαρά στο τιμόνι της Ν.Δ., ας θυμηθούμε μερικές από τις δηλώσεις-παρεμβάσεις που έχει κάνει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σχετικά με κοινωνικοπολιτικά θέματα που έχουν προκύψει κατά καιρούς στη χώρα.

  • Τον Νοέμβριο του 2009 με ανοιχτή του επιστολή, χρησιμοποιώντας αιχμηρό ύφος και σαρκαστικό χιούμορ, απάντησε στην αναφορά που έγινε εναντίον του σε προκήρυξη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», στην οποία ανάμεσα στ’ άλλα σημείωνε: «Λεβέντες μου σας καμαρώνω. Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου και του Αρη σε σύγχρονη εκδοχή. Και γι’ αυτό, η τελευταία ελπίδα του προδομένου λαού μας. Με τη γενναία σας δημόσια αποκήρυξή μου, μου ανοίξατε τα μάτια. Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα, ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης -συνεργάτης της χούντας και της αντιλαϊκής δεξιάς και τώρα μετανοιωμένος αποζητώ τη δίκαιη τιμωρία μου…». «Καημένε Παπαδόπουλε, πού είσαι να καμαρώσεις την σπορά σου…» προσέθετε στο τέλος.
  • Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» τον ίδιο μήνα εξηγούσε γιατί απάντησε στους «Πυρήνες»: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να φτύνει επάνω στο όνομα και τη ζωή μου. Και μάλιστα σε μερικά παλιόπαιδα, δειλά και απρόσωπα, τα οποία δεν έχουν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους, υπογράφοντας με το όνομά τους για να ξέρει και ο λαός ποιος είναι και ποιος κρίνει ποιον».
  • Τον Απρίλιο του 2009, σε συνέντευξή του στην «Ε» και στον Δ. Γκιώνη, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για «τα χειρότερα χρόνια», υποστήριξε: «Η κορύφωση των παθών μου ήταν η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – αυτό ήταν το χειρότερο».
  • Την ίδια χρονική περίοδο με παρέμβασή του αναρωτιέται «πού είναι η Βουλή των Ελλήνων, η Ακαδημία Αθηνών, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, οι Ελληνες ιστορικοί και γλωσσολόγοι, να στηρίξουν την Μακεδονία μας;» και υπογραμμίζει: «Ας κάνουμε όλοι κάτι, πριν είναι πολύ αργά. Εγώ τουλάχιστον κάνω ό,τι μπορώ, αδιαφορώντας αν μερικοί εξακολουθούν να με θεωρούν “εθνικιστή” και επομένως προκατειλημμένο. Πιστεύω ότι αποτελεί μέγα εθνικό λάθος να χαρίσουμε, τουλάχιστον εμείς, ένα τόσο ιερό όνομα όπως είναι η Μακεδονία, που τόσο ιστορικά όσο και πολιτιστικά είναι δικό μας, όπως η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ηπειρος και η Κρήτη…».
  • Τον Δεκέμβριο του 2008 με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου δήλωσε: «Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα που μας συγκλονίζει, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων, που ξεκινούν από κέντρα σκοτεινά, όμως ορατά από όλους… Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ, που μόνο αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στο λαό μας…».
  • Την ίδια περίοδο με επιστολή του στην εφημερίδα «Νέα» αναφέρει: «Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία. Ενώ θα πρέπει να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικότερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη».
  • Τον Φεβρουάριο του 2008 με μακροσκελή δήλωσή του προτείνει να κλείσει η Ελλάδα τα σύνορά της με τα Σκόπια και να διακόψει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το κράτος αυτό «και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους». Στην ίδια δήλωση διαπιστώνει ότι «η κατάσταση για την Ελλάδα είναι παραπάνω από τραγική» και ότι «το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς χαμένο». Χαρακτηρίζει «προδοσία» την αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ.
  • Τον Μάρτιο του 2007, με αφορμή την παρουσίαση της μουσικής σύνθεσης του έργου του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού «Ακολουθία εις κεκοιμημένους» στο χώρο της Αρχιεπισκοπής, δήλωσε: «Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Εχουμε δυο μεγάλους θεσμούς στην Ελλάδα. Του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρχηγού της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επαναστατώ όταν βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν σέβονται τους θεσμούς. Οταν μιλάς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον αρχηγό της Εκκλησίας πρέπει πρώτα να πλένεις το στόμα σου».
  • Τον Ιούνιο του 2007 με δηλώσεις του εκφράζει τη δυσάρεστη έκπληξή του για τη δριμεία κριτική που εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης εναντίον του ΚΚΕ, με αφορμή τα 60 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ: «Ο κ. Μητσοτάκης, που τόλμησε να συνεργαστεί και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο με την κομμουνιστική Αριστερά και τους ηγέτες της, θα έπρεπε για να το πράξει να γνωρίζει καλά ότι από την Εθνική μας Αντίσταση ώς σήμερα ο πατριωτισμός και η αφοσίωση στα συμφέροντα του ελληνικού λαού υπήρξαν το θεμέλιο της πολιτικής των Ελλήνων αριστερών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον κάθε είδους καταπίεσης που προσβάλλει την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την υπερηφάνεια της πατρίδας μας».
  • Τον Αύγουστο του 2007, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα, παρεμβαίνει και τονίζει: «Η τραγική κατάσταση που ζούμε τον τελευταίο καιρό αποτελεί έργο αρρωστημένων εγκεφάλων. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα σατανικό σχέδιο… Ομως ο κρατικός μας μηχανισμός εξακολουθεί να είναι προβληματικός και ανίκανος να αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο μεγάλης κλίμακας. Και ταυτόχρονα είναι διαβρωμένος και αποπροσανατολίζεται εύκολα. Οπως ακριβώς ήταν απέναντι στη “17 Νοέμβρη” που μας ταλαιπώρησε για 30 περίπου χρόνια και στο τέλος αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια οργάνωση σχεδόν γελοία…».
  • Την ίδια χρονιά ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης επικροτεί την απόφαση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη για την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας Στ’ Δημοτικού. Σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπενθυμίζω ότι ήμουν εξαρχής μεταξύ των υπερασπιστών της “ελληνικότητας” που με αγωνία διαπίστωναν ότι επιχειρείται η αποδόμησή της σε όλη την έκταση και το βάθος της εθνικής μας ζωής. Το βιβλίο ήταν μόνο ένα τμήμα -σημαντικό βεβαίως και κρίσιμο- της αποδόμησης αυτής…».
  • Τον Μάιο του 2006 κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δήλωσε: «Οι Ελληνες, είτε το γνωρίζουν είτε όχι, είτε το θέλουν είτε όχι, ψηφίζουν ουσιαστικά και σε ποσοστό 90% το ίδιο πράγμα, δηλαδή μια πολιτική, η οποία στους κρισιμότερους τομείς χαράζεται και επιβάλλεται από την ίδια ξένη δύναμη και τους συμμάχους, δηλαδή τις ΗΠΑ και τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης…».
  • Τον Ιούνιο του 2006, με αφορμή τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε για τα δέκα χρόνια του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: «Είναι μια μεγάλη, ιστορική προσωπικότητα, μπροστά στην οποία εγώ ευλαβικά σκύβω το κεφάλι».
  • Τον Μάρτιο του 2004 στέλνει επιστολή και συγχαίρει τον Κώστα Καραμανλή για την απόφασή του να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού: «Θέλω να πιστεύω ότι η ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται για μια πράξη συμβολική, που σκοπό έχει να δείξει ότι η πολιτεία αντιλαμβάνεται τη βαθιά πολιτική φύση του πολιτισμού, την ευρύτερη σημασία του για την πορεία του τόπου και του ελληνικού λαού και το γεγονός ότι η πνευματική δημιουργία αποτελεί την καρδιά και την ουσία της ελληνικότητας…».
  • Τον Μάρτιο του 2000 πλέκει το εγκώμιο του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας ότι «στα ελληνοτουρκικά πέτυχαν όσα δεν κατάφεραν να πετύχουν Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». «Ο Κ. Σημίτης είναι σοβαρός άνθρωπος και έδειξε πως ό,τι λέει το κάνει. Το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη είναι τελείως διαφορετικό» σημειώνει και προσθέτει πως «ο Κώστας Σημίτης και η κυβέρνησή του έβαλαν νερό στο αυλάκι και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

 

Back To Top