skip to Main Content

Αναδημοσίευση από ρεπορτάζ στην δίκη της «Χρυσής Αυγής»,  εφ. «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» 21/02/2024, «Εγκληματική ναζιστική οργάνωση με πλάτες από την αστυνομία».

Με άδεια της αρμόδιας Επιτροπής του ΔΣΑ από την αποχή των δικηγόρων της Νομικής Βοήθειας συνεχίστηκε στις 14 και τις 19 Φλεβάρη το Εφετείο της Χρυσής Αυγής. Οι μάρτυρες που καταθέτουν αυτή τη στιγμή φέρνουν στο δικαστήριο σειρά επιθέσεων της ναζιστικής συμμορίας σε όλη τη χώρα, ως κοινό στοιχείο των οποίων προκύπτει η “παρουσία* της ηγεσίας της.

Στην περίπτωση του Δημήτρη Ζαμπέλη, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, που κατέθεσε την πρώτη μέρα (71η δικάσιμος), αυτό ήταν ξεκάθαρο από το ρόλο του Γερμενή και του Κασιδιάρη. Η επίθεση εναντίον του έγινε το Φλεβάρη του 2013, έξω από το σπίτι του στην Ανάβυσσο το οποίο βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής (έκλεισαν λίγο μετά). «Είμαι γνωστός στην περιοχή, τότε ήμουν μέλος ΔΣ στο Εργατικό Κέντρου Λαυρίου και γραμματέας του τοπικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πιστεύω με γνώριζαν», είπε.

Το τραγούδι που άκουγε στο αυτοκίνητό του -το «Αρνιέμαι» του Θεοδωράκη- όταν πέρασε έξω από τα γραφεία της ΧΑ φαίνεται να εκνεύρισε (τουλάχιστον αυτό χρησιμοποίησαν σαν δικαιολογία) τους χρυσαυγίτες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί για περιφρούρηση εκδήλωσής τους. Δέκα άτομα («σωματώδεις», «μαύρα ρούχα», «σήμα ΧΑ», τα περιέγραψε) έτρεξαν αιφνιδιαστικά κατά πάνω του βρίζοντας. «“Απαγορεύεται να ακούς τέτοια τραγούδια”, φώναζαν. Μέχρι να καταλάβω, δέχομαι από έναν 4-5 χαστούκια… έχασα την ισορροπία μου, έπεσα κάτω», είπε.

Η παρουσία περιπολικού δεν εμπόδισε τους χρυσαυγίτες να κάνουν την επίθεση, τόνισε. Στη συνέχεια κατήγγειλε το γεγονός στο AT Αναβύσσου. Μαζί με τον διοικητή του τμήματος και τον αξιωματικό υπηρεσίας επέστρεψε στα γραφεία της ΧΑ απαιτώντας να βγουν όλοι έξω για να αναγνωρίσει αυτόν που τον χτύπησε. Τότε έκανε την εμφάνισή του ο Γερμενής σαν υπεύθυνος της εκδήλωσης. Όχι μόνο δεν συνέδραμε στην ταυτοποίηση του δράστη, αλλά όπως είπε ο μάρτυρας επέμεινε ότι «κακώς ακούω τέτοια τραγούδια» και απαιτούσε «να θεωρηθεί το συμβάν λήξαν». Λίγο αργότερα κατέφτασε στο AT, συνοδευόμενος από οπαδούς του. και ο Κασιδιάρης. «Ήρθε μαινόμενος… σε έξαλλη κατάσταση… φώναζε “ε, και τι έγινε;”… έβριζε τους πάντες… απειλούσε “πού είναι το κωλόπαιδο;”», περιέγραψε. Η κάλυψη που παρείχε το κόμμα στους δράστες ήταν απόλυτη.

Παρουσία Κασιδιάρη-Παναγιώταρου χτυπήθηκε τον Ιούλη του 2014 και ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος -που κατέθεσε στην ίδια συνεδρίαση. Η επίθεση έγινε σε μεταγωγή τριών ηγετικών στελεχών της ΧΑ από τις φυλακές στο Εφετείο, γεγονός που ο φωτορεπόρτερ κάλυπτε για την ιστοσελίδα στην οποία εργάζεται. Επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της

ΧΑ. «Φώναζαν υποστηρικτικά συνθήματα, επευφημίες, κρατούσαν ελληνικές σημαίες», περιέγραψε ο μάρτυρας, ενώ «Κασιδιάρης και Παναγιώταρος καθοδηγούσαν τον κόσμο που να σταθεί».

Όπως είπε, βρισκόταν μαζί με δυο συναδέλφους του στην Λουκάρεως όταν αντιλήφθηκαν επεισόδια με την αστυνομία. Κινήθηκαν προς τα εκεί φτάνοντας στο διάζωμα της Αλεξάνδρας, μόνο το ένα ρεύμα της οποίας ήταν κλειστό. «Δεν πέρασε ούτε λεπτό και τρία άτομα, κοντοκουρεμένοι έως ξυρισμένοι, μαύρα γυαλιά και ρούχα, βγήκαν από το πλήθος, μας πλησίασαν, έβαλαν τα χέρια τους πάνω στις μηχανές και είπαν “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, μην τραβάτε”. Ξύπνησα στο έδαφος, ζαλισμένος, μου είπαν ότι με χτύπησαν στο κεφάλι και το πρόσωπο», είπε.

«Είχα έναν προφυλακτήρα αυτοκινήτου πάνω από το κεφάλι μου… είχα πέσει στο ανοιχτό ρεύμα της κυκλοφορίας… προφανώς ο οδηγός πρόλαβε να φρενάρει… το χτύπημα έγινε με γροθιές και όταν έπεσα με άρβυλο στο κεφάλι… όπως κάθε χτύπημα ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ζημιά μέχρι και θάνατο», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι όλα έγιναν μπροστά σε κλούβα της αστυνομίας χωρίς αυτή να κάνει τίποτα ούτε πριν ούτε μετά, καθώς και ότι και άλλοι συνάδελφοι/ισσές του δέχτηκαν επίθεση στην ίδια χρυσαυγίτικη συγκέντρωση.

Ακόμα και από τους μάρτυρες που δεν δείχνουν τη μεγαλύτερη προθυμία να περιγράφουν αναλυτικά τις επιθέσεις τις οποίες δέχτηκαν ή ήταν αυτόπτες, η εικόνα των ταγμάτων εφόδου και του καθοδηγητικού ρόλου της ηγεσίας προβάλλει πεντακάθαρα. Ο Αντώνης Μπαρμπετάκης, πρόεδρος της λαϊκής Μεσολογγίου, που κατέθεσε την δεύτερη μέρα (72η δικάσιμος), παρά τα πολλά «μάλλον», «ίσως», «δεν είδα», επιβεβαίωσε όσα είχαν περιγράφει σε προηγούμενες συνεδριάσεις οι άλλοι μάρτυρες της επίθεσης τάγματος εφόδου με επικεφαλής τον Μπαρμπαρούση στη λαϊκή Μεσολογγίου τον Σεπτέμβρη του 2012: ομάδα ατόμων σε σχηματισμό, μαύρες μπλούζες της ΧΑ, φωνές, κλωτσιές σε πάγκο μετανάστη που τον είχε εγκαταλείψει από φόβο, ανάμεσά τους ο Μπαρμπαρούσης που ζήτησε από τον ίδιο να κάνουν μαζί ελέγχους στους μικροπωλητές.

Μηχανοκίνητο τάγμα

Στην ίδια συνεδρίαση κατέθεσε ο δικηγόρος Ιωάννης Καρδαράς, για την επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, το βράδυ του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών το 2012. Ο ίδιος, ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, παρακολουθούσε μαζί με άλλα εκατό περίπου άτομα -ανάμεσά τους γυναίκες, μία εκ των οποίων έγκυος, ΑμΕΑ, παιδιά- τα αποτελέσματα.

Όπως περιέγραψε, κάποια στιγμή υπήρξε θόρυβος από μηχανές έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Είδαν αναμμένους πυρσούς στο μπαλκόνι, άκουσαν ιαχές. Δέκα λεπτά αργότερα, 15 μηχανές με δύο επιβαίνοντες η κάθε μία σταμάτησαν μπροστά τους. Οι εποχούμενοι -που φορούσαν μαύρες μπλούζες της ΧΑ, άρβυλα, φουλ φέις και κράνη, κάποιοι στρατιωτικές ζώνες στις οποίες δύο με τρεις είχαν κρεμασμένα κλομπ- κατέβηκαν και άρχισαν να βρίζουν «κομμούνια θα πεθάνετε, θα σας καθαρίσουμε, ήρθε η ώρα σας». Ακολούθησε επίθεση, εκτελεσμένη ανά τριάδες, με κλωτσιές τραπεζοκαθισμάτων, σπρωξίματα κόσμου, προπηλακισμούς.

«Προσπάθησα -φορούσα και τη γραβάτα ως δικηγόρος- να έρθω σε επαφή με τον αρχηγό της ομάδας. Φορούσε μάσκα, τον προσδιόρισα γιατί αυτός έδινε τις εντολές. Τον ρώτησα: “Τι κάνετε; Μπορεί, να δημιουργηθεί ατύχημα!”. Η απάντηση ήταν ένα

χτύπημα πολεμικής τέχνης. Έπεσα πίσω, χτύπησα το κεφάλι μου, στιγμιαία έχασα τις αισθήσεις μου. Στη συνέχεια άκουσα “απεμπλοκή” και η ομάδα έφυγε», είπε. Όλη η επίθεση έγινε μπροστά στην αστυνομία. Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας το τάγμα εφόδου ακολουθούνταν από ομάδα τριών μηχανών ΔΙΑΣ η οποία δεν επενέβη. Ενώ και τα ΜΑΤ που αναπτύχτηκαν ανάμεσα στο περίπτερο και τις μηχανές, άφησαν τους χρυσαυγίτες να αποχωρήσουν περνώντας ανάμεσά τους. Όταν δε κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν «γιατί δεν μας προστατεύετε», άνδρας των ΜΑΤ απάντησε «να πάτε στον Τσίπρα να σας προστατέψει».

Back To Top