skip to Main Content

O ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΧΑΝΙΩΝ

Επιστολή προς:

το Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη

τον Δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη

τον Δήμαρχο Ν.Κυδωνίας κ. Μανόλη Σταματάκη

Κύριοι,

Θέτομε υπόψη σας τον φάκελο της υπόθεσης: Πρόταση δημιουργίας ανοικτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στους Αγίους Αποστόλους Χανίων

και σας ζητούμε να την υποστηρίξετε ως νέες τοπικές Αρχές ώστε να υλοποιηθεί τελικά.

Το Δεκέμβρη του 2005 το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη πρότεινε στη Γ.Σ. του Συλλόγου τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. (Συνημμένο 1-Εισήγηση στη Γ.Σ. του Συλλόγου)

Την πρόταση υιοθέτησε η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή. Την τεκμηρίωσε παραπέρα, αναθέτοντας την υπόθεση σε ειδικό για τα ανοικτά θέατρα μελετητή τη διερεύνηση της καταλληλότητας του χώρου, της χωροθέτησης και του μεγέθους του θεάτρου και την έθεσε επισήμως στην συνέχεια στην Υπουργό Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Σχετικές οι από 9-5-2006 και 7-7-2006 επιστολές του Νομάρχη Χανίων κ. Γ. Κατσανεβάκη όπως και η επίσκεψή του στην Υπουργό Τουρισμού το Μάη του 2005. (Συνημμένα 2 – Επιστολές-Έκθεση-Δημοσιεύματα)

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά την τελευταία επίσκεψή της στα Χανιά και στην Νομαρχία την 11η Αυγούστου του 2006 δήλωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού βλέπει θετικά το αίτημα της δημιουργίας θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Αγίων Αποστόλων.

Μετά τα παραπάνω είναι ανάγκη να επανέλθει το θέμα στο Υπουργείο Τουρισμού και την ΕΤΑ και να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα σ΄ ότι αφορά το χώρο και το αναφερόμενο θέατρο.

Προς τούτο επιθυμούμε να διατυπώσομε τις παρακάτω διευκρινήσεις για τον χώρο και για την πρότασή μας:

1. Το Υπουργείο Πολιτισμού με την αρ. ΥΠΠΟ/ΓΑΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/66776/3382/1-9-2005 απόφασή του κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο την περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Στην περιοχή του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνονται οι τρεις χερσόνησοι από τη δυτική παραλία των Αγίων Αποστόλων μέχρι και την παραλία της Χρυσής Ακτής και καταλαμβάνει έκταση περί τα 450 στρέμματα. «Η οριοθετούμενη περιοχή –αναφέρει η απόφαση- πέραν των άλλων χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει (ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, νεότερες ιστορικές μνήμες), έχει αποδώσει σημαντικές αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί ίχνη μινωικής εγκατάστασης, αρχαιολογικά στρώματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, κατάλοιπα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ο ναΐσκος των Αγίων Αποστόλων, καθώς και αρχαία λατομεία». (Συνημμένα 3 – Απόφαση ΥΠΠΟ, αεροφωτογραφία)

Από τον αρχαιολογικό χαρακτηρισμό εξαιρούνται δύο τμήματα της έκτασης. Το ένα βρίσκεται στο κέντρο και νότια (στο χώρο του γηπέδου και ανατολικά) και το δεύτερο στο άκρο ανατολικά στην Χρυσή ακτή.

Επίσης το Υπουργείου Πολιτισμού με την με αριθμό ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/42791/2578 π.ε./31-1-2002 απόφασή του, έχει χαρακτηρίσει αρχαιολογικό και το θαλάσσιο χώρο από τον όρμο του κάτω Γαλατά ως και τον πρώτο όρμο των Αγίων Αποστόλων. (Συνημμένα 3 – Απόφαση ΥΠΠΟ)

Με βάση αυτές τις αποφάσεις είναι αδύνατη πλέον η εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για το χώρο των Αγίων Αποστόλων. Ο χώρος πρέπει να αναπλαστεί, να γίνει ένα άλσος και να παραμείνει ελεύθερος για κοινή χρήση.

2. Το Θέατρο χωροθετείται στο ελεύθερο από τον αρχαιολογικό χαρακτηρισμό νότιο-κεντρικό τμήμα της έκτασης, στο λοφίσκο πίσω από το υπάρχον γήπεδο. Έχοντας ως οδηγό τις φυσικές κλίσεις του εδάφους, το ανάγλυφο της περιοχής, την ορατότητα και τις φυσικές συνθήκες, το θέατρο χωροθετείται στο πρανές χαμηλού λοφίσκου, με σωστή εκμετάλλευση της φυσικής κλίσης, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική ένταξη της όλης κατασκευής στο φυσικό περιβάλλον. Είναι μια δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με τις δεσμεύσεις του χώρου.

Η χωρητικότητα του θεάτρου με κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά και τεχνικά προσεγγίστηκε στις 1500 θέσεις. Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στο σχεδιασμό ώστε, εκτός από την αρμονία που πρέπει να επιτευχθεί με τον περιβάλλοντα χώρο, το θέατρο να έχει πολλαπλές δυνατότητες χρήσης. Πρέπει να καλυφθούν όλα τα είδη συναυλιών και παραστάσεων, από το αρχαίο θέατρο μέχρι την λαϊκή συναυλία, την συμφωνική συναυλία, το μπαλέτο, την όπερα κτλ. Γι’ αυτό πρέπει να διαθέτει τις υποδομές και εγκαταστάσεις που παρέχουν όλα τα σύγχρονα ανοικτά θέατρα.

Είναι σημαντικό και πρέπει να τονιστεί ότι, ένα ανοικτό θέατρο δεν μπορεί να συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με άλλες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες και ως εκ τούτου προϋπόθεση δημιουργίας του είναι η ευρύτερη περιοχή του να είναι ελεύθερη. Τα ανοικτά θέατρα δημιουργούνται σε ελεύθερους χώρους απαλλαγμένους από θορύβους, φωτισμούς και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στην πρόταση που διατυπώσαμε συμπληρωματικά προτείνεται η αναστήλωση των ερειπωμένων στρατώνων ώστε να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικές εγκαταστάσεις για το θέατρο και ως κύριες για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό σε συνδυασμό με το θέατρο προτείναμε και την στέγαση του υπό δημιουργία Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης» (αναλυτικά στην πρόταση συνημμένα αρ. 2)

3. Στην απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου μας αναφέρεται:

Η πρόταση του συλλόγου μας είναι η μόνη ρεαλιστική και εφικτή στα πλαίσια του καθεστώτος του χώρου και της βέλτιστης προοπτικής του, από άποψη πολιτιστική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική.

Απόσπασμα της απόφασης είναι το παρακάτω:

«Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων να ονομαστεί Άλσος «Μίκης Θεοδωράκης»….

Σε κατάλληλη θέση εντός του άλσους κατασκευάζεται ανοικτό θέατρο με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης». Δημιουργείται ένας σύγχρονος χώρος αφιερωμένος στην καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία. Ένας χώρο επικοινωνίας των Κρητικών με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και έργα, με τους δημιουργούς του κόσμου, της Ελλάδας, της Κρήτης και ταυτόχρονα μια υποδομή που θα πλουτίσει και θα διαφοροποιήσει ποιοτικά την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής μας, που θα συνδέσει τον τουρισμό με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο. Ένα διεθνές φεστιβάλ με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη θα αποτελεί ένα δυνατό διακριτό γνώρισμα της περιοχής μας σε διεθνές επίπεδο.

Το ανοικτό (αρχαίο) θέατρο στο όνομα του Μίκη Θεοδωράκη προτείνεται για τρεις λόγους:

1. Η τέχνη του Θεοδωράκη μεγαλούργησε στα αρχαία θέατρα και τους ανοικτούς χώρους. Ο φυσικός χώρος της είναι τα ανοικτά και αρχαία θέατρα.

2. Ένα διεθνές φεστιβάλ μπορεί να λειτουργήσει μόνο σ’ ένα σοβαρό τέτοιο χώρο, που θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις για να μπορεί να συνδυάσει την λειτουργία όλων των τεχνών με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

3. Υπάρχει έτσι και αλλιώς μια σοβαρή ανάγκη γι αυτή την υποδομή στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, μιας και το θέατρο της Αν. Τάφρου στην πόλη των Χανίων έχει εξαντληθεί, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις πολιτιστικές ανάγκες όλης της περιοχής και η πόλη δεν διαθέτει ελεύθερους χώρους για μια τέτοια δραστηριότητα.

Ο καταλληλότερος χώρος για μια τέτοια δραστηριότητα είναι ο χώρος των Αγ. Αποστόλων, καθ’ όσο βρίσκεται στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος πόλης και τουριστικής περιοχής. Οι Αγ. Απόστολοι βρίσκονται στο Δήμο Νέας Κυδωνίας πλησίον του χωριού του και του πατρικού του Μίκη Θεοδωράκη και η ονομασία που μπορεί να αποκτήσει είναι άλσος «Μίκης Θεοδωράκης». Μέσα στο πάρκο να δημιουργηθεί ανοικτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και το οποίο θα στεγάσει και το ομώνυμο διεθνές φεστιβάλ. Η Πολιτεία στο σύνολό της έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση στο μεγάλο δημιουργό και οφείλει ως αντίδωρο να ρυθμίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα θέματα των Αγ. Αποστόλων.

Μια τέτοια πρόταση,

· Εξασφαλίζει το μέλλον του χώρου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και αναψυχής.

· Είναι η μόνη δυνατή που μπορούν να συμφωνήσουν οι Χανιώτες, οι φορείς τους και το Υπουργείο Τουρισμού και τα ΕΤΑ ΑΕ, στα οποία ανήκει κατά κυριότητα ο χώρος.

· Εξυπηρετεί τους γενικούς στόχους τουριστικής πολιτικής και είναι δυνατή στα πλαίσια του νομικού καθεστώτος της ιδιοκτησίας ΕΤΑ ΑΕ.

· Και φυσικά συνδέει ισχυρά το όνομα Μίκης Θεοδωράκης με την Κρήτη στο τόπο καταγωγής του.»

Σε συνδυασμό με την δημιουργία του ανοικτού Θεάτρου είναι ανάγκη να προχωρήσει παράλληλα μια μόνιμη ρύθμιση της διαχείρισης του ευρύτερου χώρου με την συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να μην παρουσιάζει ο χώρος την εικόνα που έχει σήμερα.

Είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνουν ενέργειες ώστε να γίνει το επόμενο βήμα και να υλοποιηθεί η υπόσχεση της Υπουργού Τουρισμού.

Στην πορεία θα χρειαστεί να επιλυθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του θεάτρου, την δημιουργία φεστιβάλ κτλ, για τα οποία είμαστε έτοιμοι να διατυπώσομε συγκεκριμένες προτάσεις.

Χανιά 13-3-2007

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Αγοραστάκης


Εξαγγελία Υπουργού Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά 17-6-2007
για «τη δημιουργία πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου – Μίκης Θεοδωράκης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά»

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε την παρακάτω Ανακοίνωση:Εκφράζουμε την χαρά και την ικανοποίησή μας για την εξαγγελία της Υπουργού Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στις 17-6-2007 στο Ηράκλειο για «τη δημιουργία πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου- Μίκης Θεοδωράκης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά». Μια πρόταση και ένας στόχος που διατυπώσαμε από το Δεκέμβρη του 2005 με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης.

Μαζί εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή και στον πρώην Νομάρχη κ. Γιώργο Κατσανεβάκη που υιοθέτησε αυτήν την πρότασή και την εισηγήθηκε με θέρμη και αποφασιστικότητα επανειλημμένα στην κ. Πετραλιά από το Μάη του 2006.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι σε ενημερωτικές συναντήσεις που είχαμε το Μάρτη του 2007 με τις νέες τοπικές αρχές της Νομαρχίας Χανίων και των Δήμων Νέας Κυδωνίας και Χανίων, και αυτοί ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις που τους διατυπώσαμε για το θέμα.

Σημασία τώρα έχει να γίνει σωστά το επόμενο βήμα. Την δραστηριότητα αυτή πρέπει να αγκαλιάσουν οι Τοπικοί φορείς και ιδιαίτερα η Αυτοδιοίκηση.

Η αρχική μας πρότασή αφορά, την δημιουργία ανοικτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» 1500 θέσεων στους Αγίους Αποστόλους στο πρανές του λοφίσκου πίσω από γήπεδο και την αναστήλωση των κτισμάτων στρατώνων για πολιτιστικές δραστηριότητες και τη στέγαση ενός Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης».

Τα έργα και οι δραστηριότητες που είναι να αναπτυχθούν στους Αγίους Αποστόλους πρέπει να σέβονται απολύτως τον πολιτιστικό-αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής. Και εφόσον φέρουν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη πρέπει να είναι αντάξια του ονόματός του. Πολιτιστικοί χώροι, θέατρα και Ιδρύματα Μίκης Θεοδωράκης υπάρχουν δεκάδες στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο. Ένας νέος χώρος πολιτισμού στον τόπο του με το όνομά του πρέπει να ξεχωρίζει, να είναι μοναδικός.

Ο Σύλλογός μας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, έχει κάνει μια σοβαρή προεργασία, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να συνεργάζεται με τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους πολίτες για μια παραπέρα θετική εξέλιξη της υπόθεσης πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά.

Χανιά 19-6-2007

το Δ.Σ.

 

 

 

Back To Top