skip to Main Content
Απέναντι στις δυνάμεις του χάους…

Ιδιαίτερα συγκινημένος από την πρωτοφανή επιτυχία του διεθνούς διεπιστημονικού συμποσίου με θέμα «Μουσική και Συμπαντική Αρμονία» που έγινε προς τιμήν του, εμφανίστηκε στο κλείσιμό του ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος με επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο συμπόσιο.

«Αισθάνομαι περήφανος που είμαι Κρητικός», δήλωσε σχολιάζοντας τη μοναδική ανταπόκριση του κόσμου. «Το συμπόσιο ήταν άψογο από άποψης οργάνωσης, ουσίας και παρουσίας, με εξέπληξε πολύ όμορφα το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν νέα αγόρια και κορίτσια», σχολίασε.

Απομάκρυνση από την αρμονία

Με απογοήτευση ο μεγάλος δημιουργός παρατηρεί ότι ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από την αρμονία και πρότεινε τρόπους που θα τον οδηγήσουν σε αυτήν.

Με το θέμα του συμποσίου, τη μουσική και τη Συμπαντική Αρμονία, όπως ο ίδιος ανέφερε, είχαν ασχοληθεί οι πρόγονοί μας πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, «το βροντοφώναξαν», είπε χαρακτηριστικά. Ο Μίκης Θεοδωράκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από την πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας και τόνισε ότι: «Επιμένω ότι πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας», υποστήριξε και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ιδέες αυτές ξαναβγήκαν στην επιφάνεια.

Ο Μίκης υποστήριξε ότι οι σημερινοί ρυθμοί μας απομακρύνουν από την αρμονία. Τώρα, στην εποχή μας, ο άνθρωπος κυνηγάει το χρήμα, την είδηση και την εξουσία. Ο άνθρωπος που ζει στο σημερινό κόσμο, ιδιαίτερα στην πόλη, βομβαρδίζεται με χιλιάδες πληροφορίες και σιγά- σιγά παύει να πιστεύει και σε τελικό στάδιο, χάνει την ανθρωπιά του.

Το θετικό, όμως, μήνυμα που προέκυψε από το συνέδριο είναι ότι «δεν είμαστε ένας κόκκος άχρηστος, ανενεργός αλλά συμμετέχουμε με πνεύμα, τέχνη και την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας», με περηφάνια ανέφερε.

«Πρέπει να μην ακολουθούμε τους ξέφρενους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης», προειδοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τόνισε ότι πρέπει να χαράξουμε καινούργιους δρόμους ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και να φέρουμε στην πρώτη γραμμή την τέχνη, επιστήμη και φιλοσοφία.

Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε ένα πνευματικό και υπαρξιακό μανιφέστο, να γνωρίσουμε τις ρίζες μας, δηλαδή το γνώθι σ’ αυτόν, και μετά τα πολιτικά κόμματα να δουλέψουν πάνω στο πολιτικό σκέλος για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του χάους στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, τόνισε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κλείσιμο των εργασιών του επιτυχημένου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, που διοργάνωσε το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή, με θέμα «Μουσική και Συμπαντική Αρμονία».

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι κυρίαρχες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, που διασπούν την έννοια της αρμονίας στη Φύση και στην Κοινωνία, ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε σε παγκόσμια αφύπνιση και εγρήγορση τους λαούς κατά των δυνάμεων του χάους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ελπίζω από τη σημερινή πολιτική τίποτα, ελπίζω από την Τέχνη, τη διανόηση, τους επιστήμονες και τους νέους ανθρώπους που κατέκλυσαν το συνέδριο. Δεν μπορούμε να σωθούμε πια από μανιφέστα πολιτικά και τα υπάρχοντα κομματίδια, πρέπει να πάμε πιο πίσω στις ρίζες μας, στο γνώθι σ’ αυτόν».

«Έχω ενδομύχως ένα φόβο μήπως η τέλεια κυριαρχία των δυνάμεων του χάους, που διαφέρουν από τις δυνάμεις του χάους της δικής μας γενιάς, επικρατήσουν», είπε και επεξηγώντας τους φόβους του αυτούς, τόνισε:

Με αγαθά και ηδονές

«Τις δυνάμεις του χάους στη δική μας εποχή τις είδαμε με τους ναζί, τους πολέμους και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτές οι δυνάμεις δεν είχαν περάσει το κέλυφος του μυαλού μας. Η επίθεσή τους έγινε πάνω στο σώμα μας και επέφερε πόνο, γεγονός όμως που επέτρεψε να δημιουργηθεί μια κολοσσιαία παγκόσμια αντίσταση από διαφορετικά συστήματα και λαούς που ενώθηκαν σε ένα μέτωπο και σώσαμε τον κόσμο. Οι σημερινές δυνάμεις του χάους έχουν πιο έξυπνη τακτική. Ξαναχτυπούν τους αδύνατους λαούς πάνω στο σώμα με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, κολακεύουν όμως τους δυνατούς λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής. Μας βάζουν σε ένα αφρόλουτρο με αγαθά και ηδονές καθημερινά υλιστικού περιεχομένου, με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.λπ. και καταφέρνουν να ξεπερνούν το σώμα και να μπαίνουν στην ψυχή και στη συνείδησή μας. Εγκαθίστανται σιγά σιγά σε κάθε πολίτη των «προηγμένων» χωρών. Αν γίνει αυτό στους πολίτες των «προηγμένων» χωρών και γίνουν άθελά τους εργαλεία του χάους, τότε θα υπάρξει μία τεράστια αντίθεση μεταξύ αρμονίας και χάους μέσα μας».

Παγκόσμια συστράτευση

Κάνοντας έκκληση σε μια παγκόσμια συστράτευση των φωτεινών δυνάμεων του ανθρώπου κατά των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης και του χάους, ο Μίκης Θεοδωράκης πρότεινε: «Πρέπει να επανέλθουμε στους μεγάλους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, στους Κινέζους, στους Ινδούς, στους Πέρσες, στους Εβραίους κ.λπ., διότι αυτοί οι λαοί πάλεψαν ενάντια στις δυνάμεις του χάους για να δημιουργηθεί ο σημερινός άνθρωπος της ελευθερίας με τη δημιουργία του Μπετόβεν. Αν συνεχιστεί αυτή η επίθεση των δυνάμεων του χάους, ίσως έχουμε μέσα μας το αρχαίο εφεύρημα του Δούρειου Ίππου, και η Ομορφιά, η Τέχνη κ.λπ. γίνουν περιττές για τα παιδιά μας. Φοβάμαι ότι αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται, εγώ είμαι ο τελευταίος των Μοϊκανών. Σήμερα μπορεί να υπάρχουν μεγαλοφυΐες, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν οι παραλήπτες, εγώ αισθάνομαι μεγάλη μοναξιά».

Σε αυτό το σημείο επέρριψε σημαντικές ευθύνες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση αρμονίας. Μεταφέροντας την έννοια της αρμονίας στο κοινωνικό επίπεδο, ο ίδιος ομιλητής ανέφερε: «Η αρμονία, μεταφραζόμενη σε κοινωνικά δεδομένα, δεν φτάνει μόνο στα πιο προωθημένα ιδανικά της Αριστεράς, αλλά πάει πιο μπροστά. Για να ξεφύγει ο άνθρωπος από τη ζούγκλα πέρασε ένας αιώνας από τη Γαλλική Επανάσταση, με φιλοσόφους επαναστάτες αργότερα, μετά ήρθε η Ρώσικη Επανάσταση, που ήταν ένα Μπιγκ Μπανγκ. Τώρα βρήκαν ευκαιρία οι δυνάμεις του χάους, με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού να αγιοποιηθεί ο καπιταλισμός και να ψηφίσουν στην Ευρώπη την εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό».

«Μετά από αυτές τις εξελίξεις μπορούμε να ελπίζουμε;», αναρωτήθηκε, και συμπλήρωσε πως αυτό το συνέδριο που έγινε στην Κρήτη είναι κάτι σημαντικό και πως στην Ελλάδα μπορεί από μια σπίθα να ανάψει η πυρκαγιά, δηλώνοντας ότι πρώτο βήμα για την αρμονία είναι η αγάπη, η φιλία και μετά έρχονται τα δικαιώματα και η δημοκρατία.


Ιερώνυμος Μπρούνερ – Ο Μπους πολεμά την αρμονία

Ο διάσημος καθηγητής Ψυχολογίας και νομικός του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ιερώνυμος Μπρούνερ, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Μπους ότι ηγείται παγκοσμίως εναντίον της αρμονίας με συνεργάτη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αναφερόμενος σ’ ένα βίντεο που προβλήθηκε στο συνέδριο, παρατήρησαν πως τα βρέφη αλληλεπιδρούν αρμονικά με τη μητέρα τους.

«Τα παιδιά όμως μεγαλώνοντας πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο κοινωνικής δυσαρμονίας, αν και μπαίνουμε στην κοινωνία ως ενήλικα άτομα για να αποκτήσουμε την αρμονία. Ο Μίκης Θεοδωράκης με το έργο του μας παρέχει αυτή την αρμονία. Σήμερα αυτοί που χειρίζονται τα ΜΜΕ δίνουν μια εικόνα αυταπάτης της αρμονίας, μας εγκαλούν να επαναπαυτούμε. Μάλιστα αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικής αρμονίας συμπυκνώνεται στη φράση “όλα είναι εντάξει”, που περνάει από τα ΜΜΕ και πηγαίνει στον λαό».

Υπάρχουν τρία στοιχεία δυσαρμονίας στις ΗΠΑ που υποκρύπτονται κάτω από την κυβέρνηση Μπους, τόνισε ο κ. Μπρούνερ: Το πρώτο είναι το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ. Όσο περισσότερο μένει ένας μαθητής ή φοιτητής στο εκπαιδευτικό σύστημα, σύντομα ξεχνά την αρμονία. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως 500 άνθρωποι στους εκατό χιλιάδες περνούν μία περίοδο της ζωής τους στη φυλακή (οι περισσότεροι είναι Αφροαμερικανοί). Και το τρίτο, πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Αμερική πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι να δημιουργείς μια εντύπωση ψευδούς αρμονίας, γι’ αυτό οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να εκπαιδεύουν τον κόσμο ενάντια στις καταστάσεις ψευδούς αρμονίας», κατέληξε ο κ. Μπρούνερ.

Από τον Τύπο 13-3-2006

Back To Top