skip to Main Content

Με αφορμή την συμπλήρωση των 40 χρόνων από την σύνθεση και πρώτη παρουσίαση του έργου
και τα 110 χρόνια από την γέννηση του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda.

Τα αριστουργήματα του Μίκη Θεοδωράκη, που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα, θα ερμηνεύσουν η παγκοσμίου φήμης Χιλιανής καταγωγής μεσόφωνος Maria Isabel Vera, η οποία από το Σαντιάγκο πέταξε στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και από εκεί στην Αθήνα για αυτή τη μοναδική συναυλία, ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός, η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και δεκαπενταμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Η κορυφαία μεσόφωνος θα ερμηνεύσει το μνημειώδες έργο του συμπατριώτη της νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda ‘Canto General’ και το ‘Romancero Gitano’ σε ποίηση Federico García Lorca, ενός από τους σημαντικότερους ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, κορυφαίο εκπρόσωπο της ισπανικής γενιάς του ’27. Οι δύο ισπανόφωνοι ποιητές έχουν καταταγεί στις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα που έγραψαν για την ελευθερία των λαών. Η πνευματική τους «συνάντηση» με τον μέγα Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη οδήγησε σε αριστουργηματικά μουσικά έργα, που προβάλλουν ένα οικουμενικό κοινωνικό όραμα μέσα στο πνεύμα της ρωμιοσύνης, μιας αξίας που συνδέει άρρηκτα τους λαούς της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Αφήγηση: Σάκης Τόδουλος

Maria Isabel Vera μεσόφωνος

Χάρης Ανδριανός βαρύτονος

Τατιάνα Παπαγεωργίου πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Διοργάνωση: SYMPHONIC ART

Το θρυλικό Canto General, ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda με τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, γράφτηκε όταν ο συνθέτης βρέθηκε προσκεκλημένος στην Χιλή από τον Αλιέντε, όπου γνώρισε τον Νερούδα, τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο. Η συνάντησή του με τον Πάμπλο Νερούδα και η παραμονή του στην Χιλή είχε ως αποτέλεσμα μια βαθιά φιλία που οδήγησε σε ένα έργο που ανήκει στα αριστουργήματα του 20ου αιώνα παγκοσμίως.

Το Canto general έχει παρουσιαστεί στα μουσικά θέατρα του κόσμου περισσότερες από 500 φορές υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη και άλλοτε του στενού συνεργάτη του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού. Μυθικές οι συναυλίες στα στάδια της Λατινικής Αμερικής, του Μπουένος Άιρες, Σαντιάγκο, Κούβα, Παραγουάη αλλά και στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Η προσκεκλημένη Χιλιανή ερμηνεύτρια Maria Isabel Vera δήλωσε «…ο εθνικός μας ποιητής, το σύμβολο της χώρας μας είναι ο Πάμπλο Νερούδα και το Canto General για εμάς αποτελεί τον ‘εθνικό μας ύμνο’. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί σύμβολο, μύθο και θρύλο για όλους τους Χιλιανούς και τους Λατινοαμερικανούς, τον έχουμε δει από την παιδική μας ηλικία σε ντοκουμέντα φιλμ κι εκπομπές στην τηλεόραση να διευθύνει το Canto General σε χώρες της Λατινικής Αμερικής με κοινό χιλιάδες κόσμου να παραληρεί… οι εικόνες έχουν χαραχτεί βαθιά στην μνήμη μου… έχουμε μεγαλώσει με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη,… το Canto General το τραγουδούσα στα Ωδεία που σπούδαζα … , ο Pablo Neruda έφυγε από την ζωή ξαφνικά αμέσως μετά την σύνθεση του έργου για εμάς ζωντανός παρέμενε πια μόνο ο Μίκης Θεοδωράκης… η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη κυλάει στο αίμα μας. Τα έργα του είναι αριστουργηματικά, μεγαλειώδη και προκαλούν δέος σε κάθε ερμηνευτή. Είμαι βαθιά συγκινημένη που έρχομαι να συναντήσω μια από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες του αιώνα μας, είμαι συγκινημένη που αυτό το τόσο μεγάλο μουσικό έργο είναι γραμμένο στην γλώσσα μας….. Θα προσπαθήσω να τραγουδήσω και στα ελληνικά μέρη από το Romancero Gitano… θέλω να τιμήσω τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, και την γλώσσα σας .… την μετάφραση του έργου του Λόρκα από τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη».

Eπίσκεψη στο σπίτι του Mίκη

Tην επομένη της συναυλίας η Xιλιανή μεσόφωνος επισκέφθηκε τον Mίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του στην Aκρόπολη. O συνθέτης, τη συνεχάρη για τη συναυλία που έδωσε στο Mέγαρο και όπως πάντα μεγαλόκαρδος την έχρισε «νέα άξια ερμηνεύτρια του έργου του Canto General». Tης έδειξε και το βιβλίο που του αφιέρωσε, με πράσινο μελάνι, ο Pablo Neruda και της εξήγησε όλη την ιστορία της σύνθεσης του Canto General και τη βιωματική σχέση του με τη Λατινική Aμερική.

H Xιλιανή ερμηνεύτρια Maria Isabel Vera με τον συνθέτη Mίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του
«Στον μεγάλο Θεοδωράκη με αδελφική φιλία», η αφιέρωση που έγραψε με πράσινο μελάνι ο ποιητής Pablo Neruda στο βιβλίο με ποιήματα «Canto General» που είχε δώσει ο Alliente στον Mίκη στη Xιλή για να το μελοποιήσει…

Tο ποιητικό έργο Canto General του Pablo Neruda έδωσε ο Salvator Aliente στη Xιλή στον ίδιο τον Mίκη Θεοδωράκη για να το μελοποιήσει. «Tο πήρα στα χέρια μου και μελοποίησα το πρώτο ποίημα μέσα στο αεροπλάνο στον γυρισμό μου στο Παρίσι» είπε ο Mίκης «στη συνέχεια συνάντησα και τον Nερούδα. Mας κάλεσε σπίτι του, ήταν πρόξενος της Xιλής, στο Παρίσι». Eκεί πρωτάκουσε το έργο μελοποιημένο, και του έκανε την αφιέρωση με πράσινο μελάνι. «H μουσική σας έχει μεγάλη δύναμη. Θέλω να μελοποιήσετε και άλλα μέρη» μου είπε. Πήρε το βιβλίο που κρατούσα από τον Aλιέντε με την ποίησή του και στα περιεχόμενα έβαλε μόνος του μαρκάρισμα με το ίδιο μελάνι στα ποιήματα που ήθελε να του μελοποιήσω. Aυτά αποτελούν το Canto General που γνωρίζετε όλοι. Mε τον Nερούδα δέθηκα με μια μεγάλη φιλία. Oμως ήμουν άτυχος, έφυγε από τη ζωή τη στιγμή που άρχιζε η γόνιμη συνεργασία μας». Πιο άτυχος ήταν ο ποιητής που έφυγε πρόωρα από τη ζωή αλλά ο καθένας δημιουργός βλέπει το θέμα από τη δική του σκοπιά… Aυτή την ιστορία αποκόμισε από την επίσκεψή της η Xιλιανή Maria Isabel Vera, την οποία συνόδευε η σολίστ πιάνου Tατιάνα Παπαγεωργίου. Mια ακόμη φωτογραφία για την πινακοθήκη του Tήλεφου από την ώρα των συγχαρητηρίων, με τη Maria Isabel Vera να κρατά την ανθοδέσμη που της έστειλε ο συνθέτης Mίκης Θεοδωράκης, μαζί της ο αρχιμουσικός Λουκάς Kαρυτινός και η πιανίστα Tατιάνα Παπαγεωργίου που έπαιξε μαζί με την ορχήστρα και στα δύο μέρη της συναυλίας. (Πηγή:”Κ”)

Η Xιλιανή mezzo Maria Isabel Vera, τον μαέστρο Λουκά Kαρυτινό και την πιανίστα Tατιάνα Παπαγεωργίου
Back To Top