skip to Main Content

Τη μέρα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη (29/7) η πολιτεία τιμά τα 95 χρόνια του με μια πολύ ιδιαίτερη, επετειακή συναυλία, την οποία ετοίμασε η Εθνική Λυρική Σκηνή και θα δοθεί στην πλατεία Θησείου στις 8.30μμ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη  διοργανώνει  σειρά συναυλιών προς τιμήν του με πρώτη την γενέθλια. Σε αυτές θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Μαζί τους στο πιάνο ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία.

 

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος (Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός) το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει οργανώσει τα εξής ρεσιτάλ:

Α΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Ζαχαρίας Καρούνης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)

7, 8 Αυγούστου, Αύλειος Χώρος Μουσείου Θηβών

2 Σεπτεμβρίου, Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου

Β΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Θοδωρής Βουτσικάκης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)

2 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης

4 Αυγούστου, Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας

12 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Γ΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης)

18, 19 Αυγούστου, Κάστρο Αντιρρίου

5, 6 Σεπτεμβρίου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος

Δ΄πρόγραμμα (Τραγούδι Ρίτα Αντωνοπούλου, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης)

22 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

25, 26 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας

27 Αυγούστου, Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Δεύτερο Πρόγραμμα

Στον σημερινό εορτασμό μετέχει και το Δεύτερο Πρόγραμμα ραδιοφώνου της ΕΡΤ, με πολλές άγνωστες ηχογραφήσεις και ανέκδοτα ντοκουμέντα που αφορούν στο έργο, αλλά και στην προσωπική ζωή του κορυφαίου συνθέτη. Σε μια σειρά από εκπομπές, θα ακούσουμε από τις ιστορίες που γέννησαν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη, έως και μια παλιά ηχογράφηση με τον ίδιο να τραγουδά μαζί με τη μητέρα του «Το παλικάρι έχει καημό», καθώς τους προσφωνεί ο πατέρας του!

 

Αναλυτικά:

– Οι γυναίκες που καθρεφτίστηκαν στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και μορφές ονειρικές, έρχονται να συναντήσουν τη «θαλασσινή» πτυχή του έργου του στην εκπομπή της Λίτσας Τότσκα, «Της μέρας τα γυρίσματα», στις 08:00. Και μας ταξιδεύουν, άλλοτε σε κρυφά περιγιάλια, άλλοτε σε λιμάνια και ακρωτήρια, πάντα όμως «δίπλα στη θάλασσα» για να μετρήσουν τον καημό τους «βράχο-βράχο».

– Σε ποιο νησί διαδραματίζεται η «μπαλάντα του Αντρίκου»; Γατί η «Απαγωγή» έχει για αφετηρία τον Κάτω Γαλατά Χανίων; Ποια γυναίκα είναι η «Τετράκλωνη ροδιά»; Ποιος ποιητής έγραψε ένα τραγούδι για την παντοτινή σύντροφο του συνθέτη, Μυρτώ; Ποιο τραγούδι έγραψε ο Μίκης για την κόρη του Μαργαρίτα; Ας ξεκινήσουμε το πρωινό μας με τις γυναικείες μορφές του Θεοδωράκη, αλλά και μια γεύση αλμύρας που ποτίζει αρκετά τραγούδια του.

– Σπάνια ηχητικά μουσικά ντοκουμέντα, αλλά και άγνωστες πληροφορίες για το παρασκήνιο των ηχογραφήσεων και των αντιδικτατορικών συναυλιών του Θεοδωράκη στο εξωτερικό, περιλαμβάνει η εκπομπή του Παντελή Σιβρή, «Ιστορίες κλασικού ραδιοφώνου», στις 13:00. Καλεσμένος, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συλλέκτης σπάνιων ηχογραφημάτων Αλέξης Βάκης. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 την ίδια ώρα.

Back To Top