skip to Main Content

του Γιώργου Αγοραστάκη

Πολύ νέος στα σαράντα του, το μεγαλύτερο αστέρι της κλασσικής μουσικής στον κόσμο, ο επαναστάτης μαέστρος της Βενεζουέλας με το ακαταμάχητο χάρισμα και την αλάνθαστη μπαγκέτα, διορίζεται μουσικός διευθυντής της Όπερας του Παρισιού, διατηρώντας μαζί τη θέση του ως Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες.

Ο σκηνοθέτης της Όπερας του Παρισιού Alexander Neef ανακοίνωσε την Παρασκευή (15/4/2021) ότι ο Gustavo Dudamel θα ενταχθεί στην ορχήστρα της Όπερας, ως μουσικός διευθυντής, από την 1η Αυγούστου, για έξι σεζόν.

“Δεν δίστασα να πω ναι”

«Μόνο όταν ήμουν επικεφαλής αυτής της υπέροχης ορχήστρας, της Ορχήστρας της Όπερας του Παρισιού, ήξερα ότι είχα βρει το πνευματικό μου σπίτι για την Όπερα», είπε ο Gustavo Dudamel στη συνέντευξη τύπου. «Είμαι πολύ συγκινημένος και ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ σήμερα», «η Όπερα έχει διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη ζωή μου, (…) και δεν δίστασα να πω το ναι».

Από την πλευρά του ο Alexander Neef, είπε: “Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους μαέστρους στον κόσμο. Η αποφασιστικότητα να προσεγγίσουμε νέο κοινό θα είναι ένα πλεονέκτημα”.

Ο Gustavo Dudamel, ως επικεφαλής της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες έως το 2026, θα έχει ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, καθώς θα μοιράσει το χρόνο του μεταξύ της αίθουσας συναυλιών Walt Disney στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και των δύο παρισινών χώρων Bastille και Garnier.

Ο Gustavo Dudamel μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας μουσικής, αλλά ούτε αποσπάστηκε, ούτε ξέχασε την ταπεινή του καταγωγή από τη φτωχολογιά της χώρας του. Παραμένει ένας μουσικός μαχητής κι ένα σύμβολο για τους νέους σ’ όλο τον κόσμο, δείχνοντας ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος στο πολιτισμό.

Gustavo Dudamel

Ο Gustavo Dudamel στην Ελλάδα

Τον Ιούνιο του 2010 ο Gustavo Dudamel βρέθηκε στην Ελλάδα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας «Σιμόν Μπολιβάρ», για μια παράσταση στο Ηρώδειο.

Στους θεατές του κατάμεστου Ηρωδείου ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δεν έκρυψε την έκπληξη και τον θαυμασμό του: «Δεν είναι ορχήστρα, είναι επανάσταση» είπε μετά, αναφερόμενος στο πώς ένα τέτοιο σύνολο έχει ξεπηδήσει από ένα πρότυπο για όλον τον κόσμο μουσικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στο τέλος της συναυλίας ο Ντουνταμέλ πήδηξε κυριολεκτικά από το πόντιουμ, τον αγκάλιασε, τον φίλησε και του απένειμε το παράσημο της Βενεζουέλας, με το κοινό να τους αποθεώνει.

Διαβάστε εδώ -την τότε δημοσίευσή μας- γι’ αυτή την μεγάλη στιγμή.

Μίκης Θεοδωράκης: Δεν είναι ορχήστρα, είναι επανάσταση

Back To Top