skip to Main Content

29/02/2000: Παρουσιάζεται στο παλαιό κτήριο της Βουλής στην Αθήνα η πρόταση υποψηφιότητας του Μίκη Θεοδωράκη για το Νόμπελ Ειρήνης 2000, από την επιτροπή που αποτελείται από το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σκούρτη, Γιώργο Λιάνη και Γιώργο Πανταγιά.

Η υποψηφιότητα επικυρώνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κκ Χριστόδουλο, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολλών Δημάρχων, όπως και πολλών άλλων αντιπροσώπων από την Κύπρο την Τουρκία, την ΠΓΔΜ (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Λιούπτσο Γκεοργίεφσκι) και πολλών άλλων χωρών.

Η συγκέντρωση των υπογραφών ξεκίνησε στις 3/8/1999. Εκατοντάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ. ά. υποστήριξαν την υποψηφιότητα του, τιμώντας “τον όγκο και την ποιότητα του έργου του, το οποίο σε χαλεπούς καιρούς ανύψωσε και ανυψώνει το φρόνημα των αγωνιζομένων για τη δημοκρατία ανά τον κόσμο, σε στιγμές ειρήνης δημιουργεί ευφροσύνη ψυχής και πνεύματος και με την παγκόσμια ακτινοβολία του στάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για να γίνει η ελληνική μουσική και ποίηση γνωστή και αγαπητή στα πέρατα του κόσμου”. Την υποψηφιότητα του συνθέτη υποστηρίζουν, όπως αναφέρουν, και για να τον τιμήσουν “για τους τόσους αγώνες του για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συναδέλφωση των λαών”. «Για πρώτη φορά, ένας ολόκληρος λαός, με επικεφαλής όλη την πολιτική και πνευματική ηγεσία, προτείνει έναν και μόνο υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης», ανάφερε ο συγγραφέας Γ. Σκούρτης. Μ’ ένα θερμό «ευχαριστώ» προς τον ελληνικό λαό για την καθολική υποστήριξη της υποψηφιότητάς του απάντησε ο Μ.Θ. «Ζω, θα έλεγα, την κορυφαία στιγμή της ζωής μου, κάτι που ομολογώ ότι δεν πίστευα ότι θα μου συμβεί εν ζωή. Μπορείτε λοιπόν να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια ένα είδος σε εξαφάνιση, ιδιαίτερα στη χώρα μας, έναν ευτυχισμένο και ευγνώμονα προς τους συμπατριώτες του πολίτη» είπε.

Τελικά για το Νόμπελ Ειρήνης παρουσιάστηκαν 144 υποψήφιοι μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζωρτζ Μίτσελ και αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το Νόμπελ απονεμήθηκε στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρος Κιμ Ντάε Γιουνγκ.

2000-2-29 Εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Μ. Θεοδωράκη για το Νόμπελ Ειρήνης 2000

Back To Top