skip to Main Content

Μετά το Λονδίνο ο Μίκης Θεοδωράκης έρχεται να εντυπωσιάσει με την συμφωνική του μουσική και τους Αθηναίους. Μαζί του η εντυπωσιακή νεαρή πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Διαβάζομε στον τύπο της εποχής:

Αδέσμευτος Τύπος, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 1998

Με συναυλία του Μ. Θεοδωράκη στις 30/9 “κλείνει” το Φεστιβάλ Αθηνών

Με συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θα διευθύνει τη συμφωνική ορχήστρα «Εναρμόνια», ολοκληρώνεται την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αθηνών 1998.

«Η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στο συμφωνικό μου έργο», είπε ο συνθέτης ανοίγοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αλλά πριν καν μιλήσει για τα έργα που θα παρουσιαστούν, εκθείασε τις αυξημένες εκφραστικές δυνατότητες της 26χρονης πιανίστριας Τατιάνας Παπαγεωργίου.

Επιθυμία

Ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε για μια ακόμη φορά την επιθυμία του να συνεργαστεί μόνιμα με μια ορχήστρα και αποκάλυψε ότι στην επιστολή που έλαβε από τη συμφωνική ορχήστρα «Εναρμόνια», οι 83 μουσικοί της εξέφρασαν την επιθυμία τους να θέσουν τους εαυτούς τους στη διάθεση του συνθέτη, παρουσιάζοντας το πλήρες συμφωνικό του έργο σ’ όλο τον ελληνικό λαό. Ο Μίκης τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα όνειρό του και μιλώντας για τον Μάνο Χατζιδάκι και την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», είπε, «Ο Μάνος αναλώθηκε και πέθανε γι’ αυτήν. Είχε πάθος γι’ αυτήν την ορχήστρα, αλλά και τόσες δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Ο Χατζιδάκις κάνοντας μια ορχήστρα, έδωσε τη ζωή του. Και μόνο μετά το θάνατό του, έγινε η ορχήστρα κρατική».

Το σχόλιο που ακούστηκε αμέσως από παρακείμενο μουσικό, ήταν σαφές “Εμείς να πρωτοτυπήσουμε: Να έχετε την ορχήστρα εν ζωή”… Πάντως, ο Μίκης πρόσθεσε: “Εγώ θα φύγω από τη ζωή χωρίς να χρωστάω. Εσείς θα μου χρωστάτε και τα παιδιά σας”.

Ευτυχισμένη

Η σολίστ Τατιάνα Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη για την εμπιστοσύνη που της δείχνει.

“Αισθάνομαι μεγάλη ευτυχία που μελέτησα τα έργα κοντά στον Θεοδωράκη και που θα τα ερμηνεύσω πλάι του στην Ελλάδα”.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας την Τετάρτη θα παρουσιαστούν τα έργα “Αντάτζιο” για τρεις σολίστ, τον Δημήτρη Φωτόπουλο (φλάουτο), τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη (κλαρινέτο) και τον Νίκο Σακελλαράκη (τρομπέτα) και η ” Συμφωνιέτα”.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα παρουσιαστούν τα έργα Δωδεκάμελος και το Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ την Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Γ. Μ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εκθείασε τις εκφραστικές δυνατότητες της νεαρής πιανίστριας Τατιάνας Παπαγεωργίου, που ευχαρίστησε θερμά τον συνθέτη για την εμπιστοσύνη του.


ΤΕΧΝΕΣ

Η Βραδινή Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 1998

Γαλήνεψε η «Εναρμόνια»

Την εκφραστική πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου παρουσίασε στο ελληνικό κοινό ο Μίκης Θεοδωράκης στη συναυλία του στο Ηρώδειο.

Η 26χρονη Αθηναία σολίστ ερμήνευσε για πρώτη φορά στη χώρα μας το έργο «Melos για σάλο πιάνο», το οποίο χειροκροτήθηκε πρώτα στις 25 Μαΐου στο Queen Elizabeth Hall του Royal Festival στο Λονδίνο, όταν ο Θεοδωράκης διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. Στο Ηρώδειο ο μεγάλος δημιουργός διηύθυνε την «Εναρμόνια», ορχήστρα με την οποία φιλοδοξεί να διαδώσει τη συμφωνική του πλευρά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αγέρωχος και επιβλητικός πάντα στο πόντιουμ γαλήνεψε με τη μουσική του το ολιγάριθμο κοινό σε σχέση με τις φετινές παραστάσεις του εκεί (Ζορμπάς, Άξιον Εστί). Μουσική για εκλεκτούς, την οποία όνειρό του είναι να περάσει σε ευρύτερο κοινό.

Δεν ήταν, όμως, η Τατιάνα Παπαγεωργίου η μόνη σολίστ της συμφωνικής βραδιάς του μεγάλου δημιουργού. Στο έργο που άνοιξε τη συναυλία με τίτλο «Adagio για τρεις σολίστ» έπαιξαν οι Δημήτρης Φωτόπουλος (φλάουτο), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο) και Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα). Σολίστ σε ένα έργο που γράφθηκε το 1992 για τα θύματα της Βοσνίας. Ακολούθησε η «Simfonietta», έργο της πρώτης συμφωνικής περιόδου του συνθέτη (1947 – 1948) για φλάουτο, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων. Στην περίοδο που ο συνθέτης ζούσε και δημιουργούσε στο Παρίσι (1955 -1960) ανήκε και το έργο που έκλεισε την συναυλία «Piano Concerto» (Νοέμβριος 1957).

Η Τατιάνα Παπαγεωργίου

Το μελαχρινό κορίτσι που βρέθηκε μόνο στη σκηνή του Ηρωδείου να ερμηνεύει το «Melos για σόλο πιάνο» είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και χωρίς ίχνος άγχους μετέδωσε στο κοινό τον ενθουσιασμό της για τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη εκφραστικότητα και αμεσότητα. Ο ήχος της ήταν πολύ καλός και είχε τη μεταδοτικότητα που χρειαζόταν για να αποσπάσει το αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού. Η νεαρή πιανίστα έχει δώσει ρεσιτάλ σε Αγγλία, Ισπανία, Αυστρία, Αυστραλία, Αμερική και έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως οι London Philharmonic, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, Συμφωνική του Royal College of Music του Λονδίνου, Hastings Symphony, Reading Symphony, Chamber Orchestra, Chichester Symphony Orchestra.

Γιάννης Αλεξίου


Ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 1999 – ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

Η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Μίκης Θεοδωράκης: 50 χρόνια μουσικής

Λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο του αιώνα, το Μέγαρο Μουσικής κάνει το δικό του μουσικό απολογισμό για την εκατονταετία που φεύγει με τον κύκλο «Μουσικές στο κατώφλι του 21ου αιώνα», που περιλαμβάνει ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικές μουσικής δημιουργίας.

Ο κύκλος χωρίζεται σε τρεις ενότητες: δύο αφιερώματα στον Γιάννη Παπαϊωάννου και στον Νίκο Σκαλκώτα και μια Τρίτη, που δίνει την ευκαιρία σε μουσικούς της νεότερης γενιάς να δώσουν το πρώτο τους «ραντεβού» με το κοινό. Η πρώτη εκδήλωση θα δοθεί το Σάββατο. Η νεαρή πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου ερμηνεύει αποκλειστικά έργα για πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη, που καλύπτουν περίπου 50 χρόνια μουσικής δημιουργίας. Στο ρεσιτάλ της στην αίθουσα «Δημήτρη Μητρόπουλου» θα ερμηνεύσει τα «Έντεκα Πρελούδια» για πιάνο (1947), τη «Μικρή Σουίτα» (1954), τη «Σονατίνα» (1955) και τις «Πασσακάλιες» για δύο πιάνα (1955), όπου θα συμπράξει ο Νίκος Λαλιώτης. Ακόμη η Παπαγεωργίου μαζί με τον Θέμη Συμβουλόπουλο θα παίξουν το «Συρτό Χανιώτικο» για πιάνο και κρουστά (1952) και το «Μέλος» για σόλο πιάνο (1994-5) και Σκηνές από το Μπαλέτο «Ζορμπάς». Οι Σκηνές από τον «Ζορμπά» και οι «Πασσακάλιες» θα ακουστούν σε πρώτη δημόσια εκτέλεση.

Back To Top