skip to Main Content

Ιστορικά στιγμιότυπα

Την περίοδο των γεγονότων του Πολυτεχνείου 14-17/11/1973 ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν στην Αμερική.

Το β’ εξάμηνο του ’73 όργωσε όλη την Λατινική και τη Βόρειο Αμερική δίνοντας καθημερινά συναυλίες με τα αντιστασιακά τραγούδια του, στις περισσότερες πόλεις και χώρες της Ηπείρου. Αυτή η περιοδεία είχε μεταξύ των άλλων κι ένα οφειλόμενο χρέος, να παρουσιάσει στη Χιλή το Canto General, παρόντος του ποιητή Πάμπλο Νερούντα και του Προέδρου Αλιέντε.

Λίγο πριν την προγραμματισμένη συναυλία στο Σαντιάγο, εκδηλώνεται το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 11ης Σεπτέμβρη 1973, ανατρέπεται και δολοφονείται ο εκλεγμένος πρόεδρος Σαλβαντόρ Αλιέντε και εγκαθιδρύεται η δικτατορία του Στρατηγού Πινοσέτ. 12 μέρες μετά ο ποιητής Νερούντα άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Θεοδωράκης άλλαξε δρομολόγιο και τράβηξε για την βόρειο Αμερική με πρώτο σταθμό το Μεξικό. Η εκτέλεση του Canto General θα γίνει στο Σαντιάγο, είκοσι χρόνια αργότερα.

Πίσω στην Ελλάδα τώρα, στην κατάληψη του Πολυτεχνείου ένα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιάννης Γρεβενιώτης έγραψε στις 15/11 ένα ύμνο για τους αγωνιζόμενους φοιτητές που πολυγραφήθηκε και διανεμήθηκε εσωτερικά. Ένα αντίγραφο έστειλε στο Γιώργο Λογοθέτη (ΠΑΜ) στη Σουηδία. Ο Λογοθέτης με τη σειρά του το ‘στειλε στο Θεοδωράκη και ο Θεοδωράκης αμέσως το μελοποίησε και το ηχογράφησε παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας ο ίδιος. Η μπομπίνα της ηχογράφησης εστάλη πίσω στο Γιώργο Λογοθέτη στη Στοκχόλμη και εκδόθηκε στην συνέχεια ένας δίσκος Σουηδία με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Ακούστε τον εδώ.


Το 1976, με αφορμή την 3η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, ο Μίκης Θεοδωράκης ηχογράφησε τον Ύμνο στην Ελλάδα, με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Άννα Βίσση στα φωνητικά και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από τη Minos .


Μια ταινία για το Πολυτεχνείο

Αρχές του 1974 ο Θεοδωράκης θα επιστρέψει στην Νέα Υόρκη, για τα γυρίσματα της ταινίας “Η δοκιμή” (The Rehearsal). Είναι μια ταινία ντοκουμέντο, μια αναπαράσταση των γεγονότων πριν, κατά και μετά το Πολυτεχνείο σκηνοθετημένη από τον Jules Dassin. Εμφανίζονται η Μελίνα Μερκούρη, ο Ντασέν, ο Μίκης Θεοδωράκης, κ.α.

Ένα απόσπασμα εδώ:

Όλη την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ> https://www.youtube.com/watch?v=8UqVYcyJvoE


Ήταν 17 Νοέμβρη…

Βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο από το στρατό και την αστυνομία. 15 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Εκατοντάδες συλλήψεις… Κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, κάθοδος των τανκς και εκκένωση του ΕΜΠ.

Ήταν 17 Νοέμβρη… Ένα τραγούδι γραμμένο για άλλη περίσταση, ήρθε να εκφράσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στο βίντεο που ακολουθεί το «Γελαστό Παιδί» του Μίκη Θεοδωράκη από την πρώτη μετά την πτώση της χούντας συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Καραϊσκάκη ένα χρόνο μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Back To Top