Θυμωμένος, απογοητευμένος και ετοιμοπόλεμος. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τον Μίκη Θεοδωράκη την περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που στα 15 του χρόνια εγκατέλειψε το πατρικό του σπίτι και επιχείρησε να φτάσει στο αλβανικό μέτωπο. Ή από την εποχή των Λαμπράκηδων και αργότερα της Επταετίας. Σαν να μην πέρασε μέρα πάνω από το πληθωρικό του πνεύμα που συνεχίζει να διατυπώνει με την ίδια ορμή τις απόψεις του, οι οποίες πάντα προκαλούν. Συνεχίζει ακόμα και σήμερα να συμμετέχει σε μεγάλες διαδηλώσεις και να οργανώνει ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, όπου χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται για να τον δουν. Μία από αυτές προγραμματίζεται για την Τετάρτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ανάμεσα στις προετοιμασίες και τις συναντήσεις με πολιτικούς του φίλους, βρήκε χρόνο και μίλησε στο «ΘΕΜΑ» για όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά -περισσότερο- γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν στο μέλλον.
– Τον τελευταίο καιρό στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν με δηλώσεις τους να κρατήσουν αποστάσεις από την πολιτική του μνημονίου. Πώς το σχολιάζετε;
Αφού έντυσαν την Ελλάδα στα μαύρα, τώρα ένας-ένας αρχίζει να στρέφεται χωρίς ντροπή κατά του μνημονίου. Σημίτης και Χρυσοχοΐδης, ο ένας το θεωρεί λάθος και ο άλλος δηλώνει ότι δεν το γνώριζε; Σε λίγο θα δούμε τον Παπακωνσταντίνου να το καταδικάζει και τον Παπανδρέου να ετοιμάζει σταυροφορία κατά του μνημονίου. Στο τέλος θα μας βγούνε κι από πάνω, λέγοντας πως για τα χάλια που δημιούργησε το μνημόνιο στην πατρίδα φταίμε εμείς οι απέξω. Αυτό το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, είναι αληθινό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία ως προς την ικανότητα να διαστρέφει την αλήθεια και να γοητεύει τον λαό όπως η κόμπρα τα θύματά της. Από την άποψη αυτή η ζημιά που έκανε στον λαό και στη χώρα είναι ανυπολόγιστη. Και γι’ αυτό το έργο μας, ως κίνηση αντίστασης και αλληλεγγύης, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Έχουμε να κάνουμε με ένα ανθρώπινο υλικό δύσκολο, γιατί βλέπετε ότι ακόμα κι αυτοί που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ είναι, ας το πω έτσι, «προβληματικοί», διότι ξεγελάστηκαν και τώρα δεν έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, δύσπιστοι είναι κι αυτοί που γύρισαν την πλάτη τους στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή πάνω από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας θα είναι πολύ δύσκολο να μας ακολουθήσουν, τουλάχιστον τώρα, στην αρχή. Κι αυτό θα γίνει μονάχα αν και όταν βεβαιωθούν για το ήθος πρώτα και μετά για την αξία και την ειλικρινή μας αφοσίωση στα συμφέροντα του λαού και της χώρας.
– Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή κατάσταση της χώρας και τι βλέπετε για το μέλλον αν δεν υπάρξει η αντίδραση που προτείνετε;
Το πλοίο «Ελλάς» ταξιδεύει σε ανώμαλα νερά με αρχικαπετάνιο Γερμανό. Όλοι στη γέφυρα είναι ξένοι. Το πλήρωμα είναι τοποθετημένο στα μηχανοστάσια: α’ κατηγορίας οι υπουργοί και β’ οι βουλευτές, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εκτελέσουν τις εντολές της γέφυρας, μια και στη γέφυρα βρίσκονται οι μόνοι που γνωρίζουν πού μας πάνε. Όσο για τον λαό, αυτός είναι στοιβαγμένος στα αμπάρια και όλος ο καβγάς που γίνεται εκεί αφορά στην απόκτηση κάποιου από τα λιγοστά και ελαττωματικά σωσίβια που έχουν την καλοσύνη να πετούν μερικοί Γάλλοι, Γερμανοί, Φιλανδοί και Ολλανδοί αξιωματούχοι από τη γέφυρα. Τα μέλη της αυτοκρατορίας του χρήματος αποφασίζουν για την πορεία του σκάφους «Ελλάς», ενώ παράλληλα η Κομισιόν, οι τραπεζίτες, το ΔΝΤ και η τρόικα έχουν αναλάβει να μας τρομοκρατούν και να καταστρέφουν συστηματικά τον κοινωνικό μας ιστό, με τελικό στόχο την ολοκληρωτική διάλυση της χώρας: γεωργία και γενικά καλλιέργειες, βιοτεχνίες και όσες βιομηχανίες απέμειναν, εμπόριο, καταστηματάρχες, ελεύθερα επαγγέλματα, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους, ασφαλιστικά ταμεία, μόρφωση, καλλιτέχνες, ατομική περιουσία, σπίτια και αυτοκίνητα. Παράλληλα, δεν γίνεται καμιά απολύτως παραγωγική προσπάθεια. Βύθιση της οικονομίας 5 μονάδες κάτω από το μηδέν. Όσο για την εικόνα της χώρας, κατευθυνόμενη συστηματικά δυσφήμιση με καταλυτικές συνέπειες για την ικανότητα και την αξιοπιστία του ελληνικού λαού. Ως και την Ιστορία μας προσπαθούν να την αποσυνθέσουν και να διαγράψουν τη συνολική και διαχρονική συμβολή μας τόσο κατά την περίοδο της αρχαιότητας, απ’ όπου προήλθε το σύνολο της σοφίας και της αισθητικής του σύγχρονου κόσμου, όσο και κατά τη σύγχρονη εποχή με τη συμβολή των Ελλήνων στην ήττα του ναζισμού – φασισμού. Στη γιορτή της Αγίας Μέρκελ, μάλιστα, και κάτω από την επίδραση του αλκοόλ που έρρευσε σε μεγάλες ποσότητες, ανέβαινε κάπου-κάπου κάποιος σε μια καρέκλα για να αναφωνήσει «υψώνω το ποτήρι στην υγειά των κορόιδων». Έτσι, από φιλέτα γινόμαστε και κορόιδα. Ας είναι … Γιατί τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα, μια και για κάθε «Τιτανικό» υπάρχει και το ανάλογο παγόβουνο που τον περιμένει. Έχω όμως μια ιδιορρυθμία, όπως και αρκετοί άλλοι και γι’ αυτό βαλθήκαμε να βρούμε τρόπο να ανεβούμε στη γέφυρα και να πετάξουμε κυβέρνηση και αξιωματούχους στη θάλασσα. Να δούμε τους χάρτες και να αλλάξουμε την πορεία του σκάφους «Ελλάς» προς το πιο κοντινό και φιλόξενο λιμάνι. Όσο για το βοηθητικό προσωπικό, δηλαδή τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές, θα τους απαλλάξουμε από τον κόπο να τρέχουν πάνω κάτω για να εκτελούν πιστά τις εντολές των ξένων της γέφυρας του πλοίου. Θα τους κατεβάσουμε στο πρώτο λιμάνι, γιατί εμείς οι καρβουνιάρηδες και οι αμπαριώτες (σ.σ.: οι κάτοικοι του αμπαριού) έχουμε καλή καρδιά και μας αρκεί να έχουμε πάρει στα χέρια μας τη διακυβέρνηση του σκάφους «Ελλάς».
– Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα;
Το δικό μας όπλο πιστεύω ότι είναι να βάλουμε ψηλά την υποβαθμισμένη και συκοφαντημένη ιδέα και έννοια της πατρίδας και να πείσουμε τους Έλληνες ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθούμε εκτός από τη συσπείρωση όλων μας γύρω από την κοινή μας πατρίδα, που σήμερα κάποιοι ξένοι ισχυροί, σε συνεργασία δυστυχώς με μερικούς Έλληνες, προσπαθούν να την καταστρέψουν. Και για να τη σώσουμε, η συνταγή είναι απλή:
- Αντίσταση ενάντια στην τρόικα, στην κυβέρνηση και τα μέτρα που παίρνουν.
- Αλληλεγγύη στα θύματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
- Κατάργηση του μνημονίου.
- Άρνηση να πληρώσει ο λαός τα δάνεια που δεν πήγαν σε αυτόν αλλά σε ξένες τσέπες (Έλληνες και ξένους).
- Ελευθερία να στραφούμε όπου μας συμφέρει ώστε να πάψουμε να εξαρτώμεθα από τους σημερινούς αδίστακτους δανειστές μας.
- Άμεσος καθορισμός της ΑΟΖ και συνεργασία με ξένες εταιρείες έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.
- Δυναμική διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων.
- Ριζική συνταγματική αλλαγή, για να πλησιάζει το πολιτικό μας σύστημα όσο γίνεται πιο κοντά στην άμεση δημοκρατία.
- Εθνική ανεξαρτησία και παλλαϊκή εξουσία.
- Να κερδίσουμε το δικαίωμα να έχουμε απόλυτη ελευθερία στον τομέα των διεθνών σχέσεων, της άμυνας και της οικονομίας.
- Εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ενός προγράμματος για την αναγέννηση της χώρας σε όλους τους τομείς: οικονομία, κοινωνία, υγεία, μόρφωση, πολιτισμό. Πόσοι, ποιοι και γιατί να μη συμφωνούν με ένα τέτοιο πρόγραμμα;
– Η κίνηση που εκπροσωπείτε θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές;
Προς το παρόν η κίνησή μας θα περιοριστεί στην αντίσταση κατά των μέτρων της τρόικας και της κυβέρνησης και στην αλληλεγγύη και συμπαράσταση στα θύματα της βάρβαρης πολιτικής. Δεν έχει εκλογικό χαρακτήρα και μηχανισμό. Έτσι, αν γίνουν σύντομα εκλογές, τα μέλη μας είναι ελεύθερα να ακολουθήσουν τα κόμματα που επιθυμούν. Όσο για τη «Σπίθα», για το αν θα πάρει μέρος στις εκλογές, αυτό θα το αποφασίσει η νέα ηγεσία με το σύνολο των μελών της. Εάν όμως οι εκλογές γίνουν έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως η κοινή δράση να μας οδηγήσει σε συμφωνία σε ένα κοινό πρόγραμμα εξουσίας. Τότε, στην περίπτωση αυτή και εφόσον η απήχησή μας είναι μεγάλη σε βαθμό που να μπορούμε να επιβάλουμε το πρόγραμμά μας, η Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (ΕΛΑΔΑ) θα πάρει ασφαλώς μέρος στις εκλογές. Επομένως, με τις προτάσεις που ανέπτυξα πιο πριν προσπαθώ να δείξω τη δική μου πολιτική ταυτότητα και να εκφράσω την ευχή και τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, γεγονός που φαίνεται εξάλλου και από τις θέσεις που παίρνουν δημόσια στα διάφορα θέματα.
– Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα πραγματικό οικονομικό πρόβλημα, το δημόσιο χρέος.
Εμένα μου φαίνεται απίθανο μια χώρα σαν τη δική μας, που η οικονομία φτάνει στο 2% της ευρωπαϊκής, να προκαλεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό πρόβλημα για την Ευρώπη. Ακόμα και για τους δανειστές μας. Το δημόσιο χρέος, που το 2009 ήταν γύρω στα 300 δισ. ευρώ, αποτελεί σταγόνα μπροστά στα μεγέθη των κολοσσών της Ευρώπης, που κάποιοι απ’ αυτούς έχουν δημόσιο χρέος τρισεκατομμυρίων. Οι πραγματικοί λόγοι κατά τη γνώμη μου είναι, πρώτον, να βάλουν πόδι στην Ευρώπη οι εκπρόσωποι της αυτοκρατορίας του χρήματος, με όπλο τις ιδέες της σχολής του Σικάγου (Φρίντμαν) και μεθόδους του «σοκ και δέος», τις οποίες εφάρμοσαν στη Νότια Αμερική και τη Νότια Ασία με μεγάλη επιτυχία, αφού τις μετέβαλαν σε ερείπια. Γιατί εμάς; Ίσως γιατί τους ενθάρρυνε η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου (βλ.: μυστική συνάντηση το 2009 με τον Ντομινίκ Στρος-Καν του ΔΝΤ) που γνώριζαν ότι θα τους έκανε τα χατίρια. Όπως και έγινε. Και, δεύτερον, ότι οι πιστωτές μας, ειδικά στη Γερμανία, έχουν βάλει στο μάτι τον υποθαλάσσιο και ορυκτό μας πλούτο, τη γη, τη θάλασσα, τον ήλιο, τα αρχαία μνημεία μαζί με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τρένα, τις οδικές αρτηρίες και κάθε είδους δημόσια κτίσματα. Ήδη η ειδική υπηρεσία έχει βάλει μπροστά την εκποίηση της περιουσίας μας, μια και είναι υποχρεωμένη να προτείνει για ξεπούλημα κάθε μήνα 3-4 «φιλέτα», όπως τα αποκαλούμε. Μας έφτασαν δηλαδή στο σημείο της αγελάδας ή των γουρουνιών, που τα φιλετάκια τους είναι κρεμασμένα στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων.
– Μπορεί να δώσει λύσεις το υπάρχον πολιτικό σύστημα;
Θεωρώ ότι το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του διέρχεται περίοδο αποσύνθεσης. Επομένως τίποτα καλό δεν θα μπορέσει να προκύψει μέσα από αυτό, όσες αλλαγές κι αν συμβούν. Έχουμε να κάνουμε με ένα απόστημα επάνω στη σάρκα της πατρίδας, που καθημερινά μας δηλητηριάζει. Εξάλλου, με το μνημόνιο μας έχει δέσει χειροπόδαρα. Οπότε θα πρέπει να κοπεί όπως ο γόρδιος δεσμός με το σπαθί. Να θεωρήσουμε τα χρέη, τα δάνεια και τους τόκους άσχετα με τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού μας, καθώς και όλες τις κατάπτυστες συμφωνίες που υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου και που είναι ουσιαστικά παράνομες, δεδομένου ότι δεν εγκρίθηκαν από τα 3/5 των βουλευτών. Ότι γίνεται σήμερα είναι συνταγματικά άκυρο και πραξικοπηματικό. Όλα αυτά τα συσσωρευμένα χρέη και οι υποχρεώσεις είτε θα μας γονατίσουν τελειωτικά είτε θα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενα κι αυτό μπορεί να το κάνει ο λαός μόνο με μια επαναστατική πράξη, που μέσα στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η ενότητα στη δράση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, ο οποίος, έτοιμος και ώριμος, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την οργή των τοκογλύφων και όσων πιστεύουν έβαλαν τελειωτικά τον λαό μας στο χέρι τους. Γι’ αυτό κι εμείς προετοιμαζόμαστε από τώρα για την τελική σύγκρουση αλλά και για την επόμενη μέρα, με τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος και νέων θεσμών, καθώς και με λεπτομερή σχέδια για όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής. Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισα να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό και να τον καλέσω να εξεγερθεί, με στόχο να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή τη συνεχιζόμενη εθνική κρίση που έχει καταστήσει την Ελλάδα προτεκτοράτο, που μας ντροπιάζει και που οδηγεί τον λαό μας σε μια καθημερινή πτώση δίχως τέλος.
– Πιστεύετε στις συνεργασίες με πολιτικές ή άλλες δυνάμεις;
Η σημερινή αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας μας ενώνει γύρω από ένα μέτωπο. Από τη μια μεριά βρίσκεται η ελληνική ολιγαρχία που υπηρετεί τα ξένα συμφέροντα, οι πολιτικοί της σύμμαχοι που τους υποστηρίζουν, ενώ από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας που αποτελεί το μεγάλο θύμα της σημερινής κατάστασης. Και γι’ αυτόν τον λόγο το εγχείρημά μας για τη λαϊκή ενότητα θα κινηθεί γύρω από στόχους που ενώνουν όλους τους Έλληνες. Ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας ένα ενιαίο μέτωπο που μας ενώνει, έναν κοινό στόχο που μας χαλυβδώνει, έναν βασικό στόχο που απαιτεί ενότητα και πάλη για να κατακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την απαλλαγή μας από κάθε είδους δεσμά που μας καταδικάζουν και εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξή μας σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής. Στη συνέχεια παραθέτω ενδεικτικά ορισμένες μορφές δράσης:
- Θα δημιουργήσουμε οργανώσεις σε όλη τη χώρα και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
- Θα καταρτίσουμε πυκνό πρόγραμμα συγκεντρώσεων και ομιλιών (περιφερειακά και κεντρικά).
- Θα γενικεύσουμε την ανυπακοή σε κάθε προκλητική και ουσιαστικά παράνομη απόφαση που θίγει τους εργαζομένους, όπως το χαράτσι και οι δημεύσεις.
- Θα υπερασπίσουμε τον κάθε πολίτη, εργαζόμενο ή άνεργο, φοιτητή, εργάτη ή αγρότη, κάθε θύμα της κυβερνητικής βίας.
Για τον λόγο αυτό κάνουμε έκκληση στους συγγραφείς, ποιητές, εικαστικούς, ηθοποιούς, συνθέτες και τραγουδιστές να συσπειρωθούν στις γραμμές μας, δεδομένου ότι η σημερινή βαθιά κρίση που μαστίζει τον λαό μας έχει ίσως κύριο στόχο τον πνευματικό, μορφωτικό και καλλιτεχνικό υποβιβασμό του, με την καταστροφή των πνευματικών παραδόσεών μας και τον παραμερισμό των σύγχρονων εκφραστών του πνεύματος και της τέχνης. Ο λαός θα πρέπει να πάρει στα δικά του χέρια το μέλλον της Ελλάδας!