skip to Main Content

10/12/2005: Πρώτη Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, ένα 6μηνο περίπου από της σύστασής του.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε παράλληλα με τις εκδηλώσεις προς τιμή του Μ.Θ. στα Χανιά.

Θέματα της 1ης Γενικής Συνέλευσης ήταν:

1/Απολογισμός και Γενικός Προγραμματισμός,

2/ Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην Εισήγησή του ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Αγοραστάκης πρότεινε ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει:

1/ τη δημιουργία Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» στο χωριό του το Γαλατά,

2/ τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων Χανίων με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη

3/ τη δημιουργία ενός διεθνούς φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά.

Η Γ.Σ. του συλλόγου αποδέχτηκε και ψήφισε ομόφωνα το σχέδιο.

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο από τους:

Γιώργος Αγοραστάκης [Χανιά] –Πρόεδρος,

Γιώργος Κλάδος [Ρέθυμνο] – Γραμματέας,

Βάλια Βαγιωνάκη [Χανιά] – Ταμίας,

Ηρακλής Γαλανάκης [Ηράκλειο],

Νίκος Πετράκης [Λασίθι]

O Μίκης Θεοδωράκης με το Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων του στο Συνέδριο 30/7/2005. Από αριστερά Βάλια Βαγιωνάκη, Γιώργος Αγοραστάκης, Γιώργος Κλάδος, Μίκης Θεοδωράκης, Ηρακλής Γαλανάκης, Γιώργος Κατσανεβάκης, Νίκος Πετράκης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Αγαπητοί φίλοι-ες του Μίκη Θεοδωράκη

Το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη συγκαλεί σήμερα την 1η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ένα 6μηνο περίπου από της σύστασής του.

Θέματα της Γενικής Συνέλευσης -όπως έχετε ενημερωθεί- είναι:

  1. Απολογισμός και Γενικός Προγραμματισμός
  2. Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε παράλληλα με τις εκδηλώσεις προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά το φετινό καλοκαίρι. Είναι ο πρώτος και μοναδικός σύλλογος σήμερα στην Ελλάδα.

Στην αρχική διακήρυξη και πρωτοβουλία για τη σύσταση του συλλόγου σημειώνεται:

«Μία ομάδα φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη στη Κρήτη κινούμενοι από αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης στον ίδιο και το έργο του, αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων του Μίκη με έδρα τον τόπο καταγωγής του, το Γαλατά Χανίων.

Ο Σύλλογός που θέλουμε να δημιουργήσουμε αποσκοπεί στην ανάδειξη και διάδοση του έργου του, στη σύνδεσή του με τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία στην Κρήτη αλλά και την εξέλιξη του έργου του. Αποβλέπει στη δημιουργία μονιμότερου θεσμού με το όνομα του μεγάλου δημιουργού.

Οι αξίες, οι μεγάλες ιδέες που ανέδειξε ιστορικά η Κρήτη, ιδιαίτερα τα πολιτιστικά της στοιχεία διαπερνούν το έργο του Μίκη. Εμείς οι συμπατριώτες του έχουμε ένα επιπλέον λόγο να θέλουμε να αναδείξουμε το έργο του αφού μαζί αναδεικνύουμε και τον τόπο μας. Η ενσωμάτωση στον πολιτισμό μας του πλούτου που μας παραδίδει, προσθέτει ένα ακόμα διακριτό στοιχείο στην ταυτότητά μας.»

Οι αναφερόμενοι σκοποί και στόχοι μπήκαν στο καταστατικό του συλλόγου και στη βάση τους σήμερα είναι σκόπιμο να χαράξομε πορεία για το επόμενο διάστημα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει ότι πιο μεγάλο, υψηλό και δυνατό στον τομέα των ιδεών, των τεχνών και του πολιτισμού, τα οποία εδράζονται στον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό. Όταν μιλάμε για τον Μ.Θ. σήμερα μιλάμε για το πιο υψηλό επίπεδο του Ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξή του στην σύγχρονη εποχή και τον σύγχρονο κόσμο.

Είναι γεγονός ότι Έλληνες γνωρίζουν λίγο και έχουν μερική εικόνα του έργου του. Με το Διεθνές συνέδριο δόθηκε η δυνατότητα να φωτιστούν αμυδρά και άλλες πλευρές της προσωπικότητας και της τέχνης του.

Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν φέτος για τα 80χρονα του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά από την Νομαρχία και άλλους τοπικούς φορείς, ήταν μεγάλης κλίμακας και υψηλής ποιότητας. Ο ίδιος τις χαρακτήρισε ως «ορόσημο» στην πορεία του, πράγμα που μας γεμίζει χαρά, γιατί πρώτα απ’ όλα έπρεπε να αναμετρηθούμε με το ύψος του.

Το γεγονός αυτής της επιτυχίας μας δείχνει σήμερα ότι μπορούμε να θέτομε υψηλούς στόχους και ότι έχομε την δυνατότητα να τους επιτυγχάνομε.

Πολλά από τα μέλη του Συλλόγου μας έλαβαν ενεργό μέρος στην διοργάνωση των εκδηλώσεων, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σ’ αυτή την υπόθεση και αυτό αποτελεί έμμεσα μια σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου κατά την ίδρυσή του. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε και η οργάνωση της διεθνούς προβολής και δικτύωσης που ανέλαβε πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος, όπως επίσης και η δημιουργία του site του συλλόγου αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη. Σε χιλιάδες μετρούνται οι συνδέσεις, οι αναμεταδόσεις, τα δημοσιεύματα σ’ όλο τον κόσμο από την μια άκρη στην άλλη μέχρι και στα μεγαλύτερα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Ο φάκελος του αντίκτυπου (follow up) όπως λέγεται είναι αποκαλυπτικός. Ποτέ άλλοτε ένα γεγονός στον τόπο μας δεν συγκέντρωσε τόσο ισχυρό παγκόσμιο ενδιαφέρον και προσοχή. Πράγμα που φανερώνει την εμβέλεια που μπορούν να έχουν τέτοιες δράσεις και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για τον τόπο μας.

Το site αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μέσο προβολής του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και του συλλόγου μας στην ελληνική γλώσσα.  Είναι ο πληρέστερος και πιο οργανωμένος δικτυακός τόπος για τον Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα. Από της έναρξης λειτουργίας του τέλη Ιούλη μέχρι σήμερα δέχεται περί τις 6.000 επισκέψεις το μήνα απ’ όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα δεχόμαστε συγχαρητήρια γι’ αυτή τη δουλειά.

Από όλες τις εκδηλώσεις έχει δημιουργηθεί ένα ελάχιστο αρχείο το οποίο αποτελεί κτήμα του συλλόγου και το οποίο μπορεί να υποστηρίξει άλλες δράσεις και μελέτες.

Ο παγκρήτιος συντονισμός μεταξύ των κεντρικών φορέων απέδωσε κι άλλες εκδηλώσεις σ΄ όλους τους νομούς – με κορυφαίες φυσικά των Χανίων.

Από τον παγκρήτιο προγραμματισμό εκκρεμούν ακόμα,

  • η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου σε βιβλίο, πράγμα το οποίο γίνεται από τη Νομαρχία Χανίων και θα κυκλοφορήσει σύντομα. Ένα μέρος θα διατεθεί μέσω του Συλλόγου.
  • η έκδοση ενός εκπαιδευτικού πακέτου «Μίκης Θεοδωράκης» (Βιβλίο+2CD) παραγωγή της Νομαρχίας Χανίων και χρηματοδότηση της Περιφέρειας, που θα διανεμηθεί σ’ όλα τα σχολεία της Κρήτης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τη απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στο Μίκη Θεοδωράκη στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών το καλοκαίρι φέτος, δημιούργησε μαζί στο Ρέθυμνο μια πολύ καλή βάση για την έρευνα, την μελέτη, την θεωρία, και τις σπουδές στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, πράγμα πολύ σπουδαίο για την Κρήτη. Αυτή η δραστηριότητα του Πανεπιστημίου βοηθά και συμβάλει και στους δικούς μας σκοπούς και επιδιώξεις, πρέπει να συνεχίζεται και να υποστηρίζεται από όλους μας.

Για τον προγραμματισμό

Το πνευματικό κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει το όνομα Μίκης Θεοδωράκης πρέπει να επενδυθεί στην Κρήτη, στον τόπο του και στους Κρητικούς. Στην πορεία επίτευξης ενός τέτοιου στόχου  θα χρειαστεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι θεσμοί και υποδομές. Ο καταστατικός μας σκοπός, «η δημιουργία Ιδρύματος «Μίκη Θεοδωράκη» με αντικείμενο τη μελέτη και προβολή του έργου του και την εν γένει προώθηση των καλλιτεχνικών και ανθρωπιστικών αξιών και μηνυμάτων που ενσωματώνει  και στην, δια μέσου αυτών, ανάπτυξη του πολιτισμού της μουσικής και εν γένει των γραμμάτων και καλών τεχνών στην Κρήτη» είναι δύσκολος σ’ αυτή τη φάση και πρέπει να τον προχωρήσομε με προσοχή και βήμα βήμα για να τον επιτύχομε.

  1. Ως πρωτεύουσα δραστηριότητα του συλλόγου στο αμέσως επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε την συστηματική διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη. Ο σύλλογος πρέπει να δρα ως υποκινητής και υποστηρικτής σε κάθε ενέργεια και δραστηριότητα σε κάθε φορέα στο νησί, που αναδεικνύει το έργο του Μ. Θ. Πρέπει να ενεργούμε με συγκεκριμένο και συστηματικό τρόπο ώστε η μουσική του Μ. Θ. να συναντηθεί με τους νέους δημιουργούς, τα μουσικά σύνολα, τα συγκροτήματα, τις χορωδίες, τους καλλιτεχνικούς φορείς σ’ όλους τους νομούς. Η ενασχόληση με το έργο του Θεοδωράκη πρέπει να έχει δημιουργικό και όχι μουσειακό χαρακτήρα. Μια πρώτη δραστηριότητα που πρέπει να υποστηρίξομε είναι η δημιουργική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού cd  στα σχολεία της Κρήτης.
  1. Το Διεθνές Συνέδριο το καλοκαίρι στα Χανιά αποτελεί μια ισχυρή αφετηρία στην κατεύθυνση της μελέτης του έργου του Μ.Θ. Στην ίδια κατεύθυνση και με την ίδια σοβαρότητα πρέπει να δούμε την συνέχεια του σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα. Στο επιστημονικό πεδίο πρέπει να στηριχτούμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα Συνέδρια που μπορεί να οργανώσει. Εμείς να δούμε πως οργανώνονται άλλες ειδικές εκδηλώσεις, αρχίζοντας από τη διερεύνηση της σχέση Μίκη Θεοδωράκη με την Κρήτη, τους διανοούμενους και καλλιτέχνες της. Ως πρώτη προγραμματίζομε μια μουσική εκδήλωση στα Χανιά με θέμα «Μίκης Θεοδωράκης και κρητική μουσική» για τις 21-1-2006.
  2. Στην εποχή μας που γενικεύεται η χρήση των τεχνολογιών και των δικτύων, γίνεται ένας αγώνας δρόμου πως θα περάσουν πολιτιστικές δραστηριότητες και τα έργα πλατιά στο κόσμο με το διαδίκτυο. Οι πιο προωθημένες τεχνολογίες και δικτυακές εφαρμογές κερδίζουν έδαφος στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Σ’ αυτό τον τομέα και σε συνδυασμό με τους στόχους μας μπορούμε να δούμε συγκεκριμένες δράσεις. Ένα μεγάλης κλίμακας έργο μας απασχόλησε τελευταία: η δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου Μίκης Θεοδωράκης. Δεν είχαμε τον χρόνο όμως να προετοιμάσομε την πρόταση σε κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Προτείνεται να κρατήσομε στο στόχο αναζητώντας την δυνατότητα χρηματοδότησης. Ως πρώτο βήμα μπορούμε να δούμε την αναβάθμιση του υπάρχοντος ή την δημιουργία άλλου πολύγλωσσου site για το Μ.Θ. (πάνω από 20 γλώσσες) που να καλύπτει όλη την υδρόγειο.

Αγαπητοί φίλοι,

Πριν ένα μήνα (4/11) παρέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Άαχεν της Γερμανίας την ανώτατη παγκόσμια διάκριση, το Διεθνές Βραβείο 2005 για τη Μουσική, που του απονεμήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής του ΟΗΕ-UNESCO, ως «κορυφαία αναγνώριση της αξίας του σε παγκόσμιο επίπεδο». Το βραβείο αυτό έχουν λάβει λίγοι από τους κορυφαίους της μουσικής όπως οι Ντ. Σοστακόβιτς, Λ. Μπερνστάιν, Χ. Φ. Κάραγιαν, Σ. Ρίχτερ.

Ο Μ.Θ. είναι μια διεθνής προσωπικότητα. Είναι ο διασημότερος και δημοφιλέστερος Έλληνας. Το έργο του αναγνωρίζεται παντού και έχει απήχηση σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη επί πέντε δεκαετίες.

Όταν έχεις να κάνεις με μια τέτοια προσωπικότητα δεν μπορείς να περιορίζεσαι στα στενά πλαίσια του τόπου σου και των ανθρώπων του, αλλά πρέπει να ανοιχτείς συνυπολογίζοντας μαζί τις διεθνείς αναφορές και διαστάσεις της.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε το ειδικό θέμα «ο Μ.Θ. ως δημιουργός κοινωνικού πλούτου στην Κρήτη και την Ελλάδα». Στην εισήγηση αναλύθηκε το πως οι περιοχές που διαθέτουν μεγάλους άνδρες και ιδιαίτερα συνθέτες δημιουργούν θεσμούς, υποδομές και οργανώνουν  πολιτιστικά γεγονότα-διεθνή φεστιβάλ, τα οποία εκτός από την πολιτιστική επίδραση που έχουν στις περιοχές και τους ανθρώπους τους, επιτυγχάνουν και μια υπερτοπική-διεθνή κίνηση συμμετοχής, με σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Εμείς εδώ έτσι κι αλλιώς είμαστε τουριστική περιοχή, η ενσωμάτωση στην τουριστική δραστηριότητα του Ελληνικού πολιτισμού και μάλιστα με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, όταν γίνει σωστά θα ισχυροποιήσει ποσοτικά και ποιοτικά και την τουριστική δραστηριότητα και θα έχει τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή.

Παίρνοντας υπόψη μας όλα αυτά και αναζητώντας ποια είναι η πιο κατάλληλη μορφή και περιεχόμενο ενός Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη, καταλήγω και θέτω υπόψη σας την πρόταση ότι ταιριάζει περισσότερο η δημιουργία ενός υπαίθριου θεάτρου σε συνδυασμό με ένα διεθνές φεστιβάλ υπό την ευθύνη ενός –κατάλληλου- φορέα (στον οποίο θα εκπροσωπούνται και τον οποίο θα εγγυούνται οι κεντρικοί τοπικοί φορείς).

Το ανοικτό θέατρο βλέπω ως μια στέγη γραμμάτων και τεχνών, ένα χώρο για την σύγχρονη καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία. Ένα χώρο επικοινωνίας των Κρητικών με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και έργα, με τους δημιουργούς του κόσμου, της Ελλάδας, της Κρήτης και ταυτόχρονα μια υποδομή που θα πλουτίσει και θα διαφοροποιήσει ποιοτικά την τουριστική δραστηριότητα, που θα συνδέσει τον τουρισμό με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο. Ένα διεθνές φεστιβάλ με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη θα αποτελεί ένα δυνατό διακριτό γνώρισμα μας σε διεθνές επίπεδο.

Το ανοικτό (αρχαίο) θέατρο προτείνω για τρεις λόγους:

  1. Η τέχνη του Θεοδωράκη μεγαλούργησε στα αρχαία θέατρα και τους ανοικτούς χώρους. Ο φυσικός χώρος της είναι τα ανοικτά και αρχαία θέατρα. Ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του «Που να βρω την ψυχή μου»

«ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ

Εάν δεν υπήρχαν τα αρχαία θέατρο στη χώρα μας, εγώ θα ήμουν άλλος. Αν εδώ και δέκα χρόνια καταγίνομαι σχεδόν αποκλειστικά με τη Μήδεια, την Ηλέκτρα και την Αντιγόνη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όχι μόνο οι αισθητικές μου αντιλήψεις αλλά και οι φιλοσοφικές μου απόψεις και η πολιτική μου συμπεριφορά διαμορφώθηκαν μέσα στα αρχαία θέατρα. Και πάνω απ’ όλα φυσικά της Επιδαύρου και του Ηρωδείου. Πρωτομπήκα μέσα σ’ αυτούς τούς ιερούς χώρους ως θεατής-ακροατής και στη συνέχεια ως χορωδός, ως μουσικός ορχήστρας και τέλος ως συνθέτης και ερμηνευτής των έργων μου. Παρότι πέρασαν πάνω από 2.ΟΟΟ χρόνια από τότε που χτίστηκαν, εντούτοις η παρουσία αυτών που τα έχτισαν και τα λάμπρυναν είναι αισθητή. Ίσως γιατί τα έργα που μας άφησαν παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Για μένα αυτή η παρουσία είναι πολύ περισσότερο από αισθητή: είναι καταλυτική. Μυθικοί ήρωες και θεοί, αρχαίοι ποιητές και πολίτες έχουν γίνει ένα σώμα με τα μάρμαρα. Αναπνέουν, σκέπτονται, οδηγούν… Τυχεροί όσοι, όπως εγώ, μπορούν να κουβεντιάζουν μαζί τους, αφού είχαν το προνόμιο να ζήσουν μέσα σ’ αυτούς τούς ιερούς χώρους…»

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πέντε (μικρά) ανοιχτά θέατρα «Μίκης Θεοδωράκης» στην Ελλάδα. Το τελευταίο εγκαινίασε ο ίδιος στην γενέτειρά του την Χίο το Σεπτέμβρη.

  1. Ένα διεθνές φεστιβάλ μπορεί να λειτουργήσει μόνο σ’ ένα σοβαρό τέτοιο χώρο, που θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις για να μπορεί να συνδυάσει την λειτουργία όλων των τεχνών με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
  2. Υπάρχει έτσι και αλλιώς μια σοβαρή ανάγκη γι αυτή την υποδομή στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, μιας και το θέατρο της Αν. Τάφρου έχει εξαντληθεί, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις πολιτιστικές ανάγκες όλης της περιοχής και η πόλη δεν διαθέτει ελεύθερους χώρους για μια τέτοια δραστηριότητα.

Ο καταλληλότερος χώρος για μια τέτοια δραστηριότητα είναι ο χώρος των Αγ. Αποστόλων. Γιατί;

  • Οι Αγ. Απόστολοι βρίσκονται στο Δήμο Νέας Κυδωνίας πλησίον του χωριού του και του πατρικού του Μίκη Θεοδωράκη.
  • Οι Αγ. Απόστολοι βρίσκονται στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος πόλης και τουριστικής περιοχής.
  • Μια τέτοια δραστηριότητα θα ενισχύσει την επιδίωξη μας ο χώρος να μείνει ελεύθερος για κοινή χρήση και αναψυχή, να γίνει πάρκο.

Προτείνω λοιπόν οι Αγ. Απόστολοι να ονομαστούν πάρκο Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα στο πάρκο να δημιουργηθεί ανοικτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» απόλυτα δεμένο με το περιβάλλον, σε χώρο που θα υποδείξει μια μελέτη χωροθέτησης και το οποίο θα στεγάσει και το ομώνυμο διεθνές φεστιβάλ.

Μια τέτοια πρόταση,

  • Εξασφαλίζει το μέλλον του χώρου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και αναψυχής.
  • Είναι η μόνη δυνατή που μπορούν να συμφωνήσουν οι Χανιώτες, οι φορείς τους και το Υπουργείο Τουρισμού και τα ΕΤΑ ΑΕ, στα οποία ανήκει κατά κυριότητα ο χώρος.
  • Εξυπηρετεί τους γενικούς στόχους τουριστικής πολιτικής και είναι δυνατή στα πλαίσια του νομικού καθεστώτος της ιδιοκτησίας. Φυσικά είναι αντίθετη με τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης των ΕΤΑ που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, για εκποίηση ή παραχώρηση του συνόλου ή των ελεύθερων από δεσμεύσεις τμημάτων για ανέγερση ξενοδοχείων.
  • Και φυσικά συνδέει ισχυρά το όνομα Μίκης Θεοδωράκης με την Κρήτη στο τόπο καταγωγής του.

Η πρόταση αυτή αναλυτικότερα θα τεθεί υπόψη της Νομαρχίας Χανίων, του Δήμου Νέας Κυδωνίας και Δήμου Χανίων για ανάληψη ενεργειών στην συνέχεια.

Η πρόταση είναι ανάγκη να διερευνηθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί με ειδικές μελέτες. Απαιτούνται:

  • Γενική Μελέτη-Master Plan Αγ. Αποστόλων
  • Μελέτη χωροθέτησης και προμελέτη ανοιχτού θεάτρου
  • Όπως και μελέτη για τον φορέα Αγ. Αποστόλων και για το Ίδρυμα «Μίκης Θεοδωράκης»

 

Γ.Α. 10-12-2005

Back To Top