skip to Main Content

Σχολικές-νεανικές δράσεις-εκδηλώσεις στο όνομα του Μίκη Θεοδωράκη

του Γιώργου Αγοραστάκη

Η σχολική χρονιά 2021-2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας από τον ιό Covid-19. Ήταν μια περίοδος χωρίς το Μίκη Θεοδωράκη στην οποία τα Ελληνόπουλα παρουσίασαν σπουδαίες δουλειές στο όνομά του.

Μέσω του mikisguide έχομε πολλές συνδέσεις με τα σχολεία της χώρας. Είδαμε, συμμετείχαμε ή βοηθήσαμε πολλές δράσεις και σας παρουσιάζομε ενδεικτικά ορισμένες αντιπροσωπευτικές που ξεχωρίσαμε. Πιθανόν βέβαια να υπάρχουν κι άλλες πολλές και σπουδαίες που δεν γνωρίζομε. Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι:

Η νέα γενιά μας στέλνει τα ελπιδοφόρα μηνύματα. Ζητάει, να της δώσουμε την ανάλογη προσοχή. Αν τη φροντίσουμε σωστά, θα πραγματωθούν οι ελπίδες μας, θα σηκωθεί ψηλότερα η χώρα κι ο ελληνικός πολιτισμός.

Παιδιά με ειδικές ανάγκες δημιούργησαν πορτρέτο με τη μορφή του Μίκη Θεοδωράκη στην Ξάνθη

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης, με την αφορμή της συμπλήρωσης δέκα μηνών, στις 2 Ιουλίου, από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη δημιούργησαν ένα τεράστιο πορτρέτο  με τη μορφή του, 35 τετραγωνικών μέτρων.

Μαζί με τη Μουσική Σχολή Μουσαδέ ένωσαν τις φωνές τους και τραγούδησαν το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Του Μικρού Βοριά» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ενώνοντας ένα – ένα τα κομμάτια που ζωγράφησαν, σχηματίζοντας ένα πάζλ. Δείτε το βίντεο:

Στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου λατρεύουν το Μίκη Θεοδωράκη

Το ξέραμε από πριν. Φάνηκε από το Ημερολόγιο του 2022 του Σχολείου, που εκδόθηκε από το  δραστήριο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου. Το διαπιστώσαμε και στην καλοκαιρινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του σχολείου στις 15 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τους απόφοιτους μαθητές της 6ης τάξης το θεατρικό έργο με την ζωή του Μίκη Θεοδωράκη γραμμένο από την μαθήτρια της 6ης τάξης του σχολείου Άννα Παπαχατζάκη.

Αυτή ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη! Μια μαθήτρια του Δημοτικού να γράφει ένα πλήρες θεατρικό έργο (χωρίς εξωτερική βοήθεια όπως ειπώθηκε), αποδεικνύοντας ότι διαθέτει την συγγραφική και πολιτική ωριμότητα να αποδώσει θεατρικά την βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη.

Συγχαρητήρια στη μαθήτρια Άννα, στους γονείς της, στους δασκάλους της και στον Σύλλογο των Γονέων που τόσο πολύ προσέχει και βοηθάει το σχολείο.

στη φωτο: Η μικρότερη θεατρική συγγραφέας Άννα Παπαχατζάκη, με την στολή του αξιωματικού της χούντας, από το ρόλο της ως ηθοποιού στο έργο.

Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων για το Μίκη Θεοδωράκη

Αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη ήταν η μουσική εκδήλωση του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων στις 20 του Φλεβάρη, στην οποία απονεμήθηκαν οι έπαινοι  και οι υποτροφίες των ετών 2019-2021.

Το ιστορικό Βενιζέλειο Ωδείο στα Χανιά είναι στενά συνδεδεμένο με το Μίκη Θεοδωράκη, μιας και ήταν διευθυντής του αρχές της δεκαετίας του ’50. Το Ωδείο πάντα καμαρώνει γι’ αυτό. Η μουσική εκπαίδευση βασίζεται στο έργο του Μίκη.

Μια υποτροφία στο όνομα του Μίκη Θεοδωράκη καθιερώθηκε να δίδεται κάθε χρόνο. Ο πρώτος που την έλαβε φέτος ήταν ο σπουδαστής στο βιολί Θεοχάρης Ηλιάκης (με καθηγητή τον κ. Έντμοντ Αλέξι).

Ο βραβευθείς Θεοχάρης Ηλιάκης

Έργα του Μίκη Θεοδωράκη απέδωσαν σπουδαστές του Ωδείου, η Μικτή Χορωδία Concordia (διδασκαλία – διεύθυνση: Δέσποινα Δρακάκη), καθώς και η παιδική χορωδία του Ωδείου (διδασκαλία – διεύθυνση: Μαρία Κουτουλάκη).

Για τον Μίκη Θεοδωράκη μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βενιζέλειου Ωδείου, Γιώργος Αραβίδης, επικεντρώθηκε στο καλλιτεχνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη και σε στάδια της ζωής του τα οποία ήταν σταθμός στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.

Μουσικοθεατρική παράσταση «Άξιος Εστί», στο Καρπενήσι

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Άξιος Εστί», ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον «αθάνατο» Μίκη Θεοδωράκη, διοργάνωσαν στις 26 του Μάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησιού σε συνεργασία με την Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησιού και την στήριξη του Δήμου Καρπενησιού και της ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ, με πρωταγωνιστές τους μικρούς μαθητές.

Τη συλλογή του υλικού για τον Μίκη Θεοδωράκη, την επεξεργασία-επιμέλεια κειμένων, τη διδασκαλία και σκηνοθεσία, είχε αναλάβει η Νεκταρία Ευσταθιάδου, στο τραγούδι ήταν ο Αλέξανδρος Τσιωνάς, στη διδασκαλία χορού ο Μπάμπης Ντόκας και την ευθύνη της σκηνής είχε η Ρούλα Βαστάκη. Έπαιξαν οι μικροί και μεγάλοι: ΑΘΑΝΑΣΙΑ: Χριστίνα Κατσίνη, ΜΙΚΗΣ 1: Παναγιώτης Καλύβας, ΜΙΚΗΣ 2: Γιώργος Πόλου, ΜΙΚΗΣ 3: Δημήτρης – Μάριος Τσάκνης, ΜΙΚΗΣ 4: Χρήστος Βλάχος, ΜΙΚΗΣ 5: Ηλίας Τσώνης, ΜΥΡΤΩ: Ελισάβετ Ατμστζίδη, ΜΗΤΕΡΑ: Κατερίνα Μανουσοπούλου, ΠΑΤΕΡΑΣ: Γιάννης Δημητρίου. Οι μουσικοί της τη Δημοτικής Φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση της Ευαγγελίας Βάρσου.

Με μεγάλη χαρά είδαμε στο βίντεο της εκδήλωσης την δημιουργική αξιοποίηση της πρώτης ύλης του εκπαιδευτικού υλικού του mikisguide. Ήταν μια υποδειγματική μουσικοθεατρική βιογραφική παρουσίαση του Μίκη από τους φίλους μας στο Καρπενήσι. Τους ευχαριστούμε.

Διεθνές σκακιστικό τουρνουά αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

Μία μεγάλη διοργάνωση στο πνευματικό άθλημα του σκακιού, το Διεθνές σκακιστικό τουρνουά αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε από φέτος -25 Απριλίου έως 01 Μαΐου 2022- και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στα Χανιά. Διοργανωτής η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων (ΣΑΧ), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Π.Ε. Χανίων.

Εκτός από τους μεγάλους και ισχυρούς αθλητές Έλληνες και ξένους αγωνίστηκαν και οι μικρότερες ηλικίες που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη διοργάνωση.

«Άσε τα όνειρα σου να πετάξουν!!!» Γιατί μπορεί τα όνειρά μας να φτάσουν τόσο ψηλά όσο και οι χαρταετοί μας…! Λεμεσός Κύπρος

Αλλιώτικοι χαρταετοί πέταξαν πάνω στο κύμα της Κύπρου. Μαθητές της Γενικής Παιδείας, των Μουσικών Σχολείων και Ωδείων μαζί με τους καθηγητές τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους και ερμήνευσαν στο μώλο της Λεμεσού το γνωστό ορχηστρικό του Μίκη Θεοδωράκη «Οι Χαρταετοί».

Την πρωτοβουλία για τη δράση και την οργάνωση είχε το Γραφείο Επιθεώρησης Μουσικής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ, η οποία στηρίχθηκε από τη Σχολική Εφορεία και τον Δήμο Λεμεσού. Ενοχήστρωση: Κώστας Παπαδούκας.

Δείτε το βίντεο:

Το Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται κοντύτερα στην αιώνια κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων πήρε το όνομά του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ως είναι φυσικό βρίσκεται και θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ελληνικής Παιδείας και αυτό θα αποτυπωθεί και στις ονομασίες πολλών Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, Μουσικών Σχολείων και Ωδείων όλης της χώρας. Προτεραιότητα βέβαια είχε το χωριό του.

Σε μια όμορφη τελετή στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κυδωνίας, την 1η Ιουνίου 2022, παρουσιάστηκε η νέα επωνυμία «Μίκης Θεοδωράκης» στην πινακίδα του σχολείου. Στη γιορτή τα παιδιά του σχολείου τραγούδησαν και χόρεψαν με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η πινακίδα είναι ένα μεγάλος μαυροπίνακας με την μορφή του Μίκη να διευθύνει και να πετά ψηλά σαν αητός. Φαίνεται με τις φτερούγες του να αγκαλιάζει όλα τα Ελληνόπουλα.

Αυτό το σχολείο είναι το 5ο με το όνομα του.  Το 2022 πήρε την προσωνυμία «Μίκης Θεοδωράκης» και το 91ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Παγκράτι. Επίσης  πήραν το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» τέσσερα Δημοτικά Ωδεία:  Αμαρουσίου (Αθήνα), Θέρμης (Θεσσαλονίκη), Πάτρας, Αγίου Δημητρίου (Αθήνα).

Του χρόνου υπολογίζω ότι θα είναι πολύ περισσότερα τα Σχολεία και τα Ωδεία με το όνομά του.

«Το Μουσικό Σχολείο Βόλου τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη»,

με μια μεγάλη συναυλία, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο Ανοικτό Θέατρο της Ν. Ιωνίας Βόλου.

Με 140 μαθητές και μαθήτριες, με δύο ορχήστρες, μία χορωδία καθώς και σολίστ το Μουσικό Σχολείο Βόλου πραγματοποίησε μια ξεχωριστή συναυλία για το κοινό του Βόλου.

Ο Μιχάλης Χατζηκοτέλης και ο Ζαφείρης Κουκουσέλης είχαν αναλάβει τη διεύθυνση των δύο ορχηστρών αντίστοιχα, ενώ η Φιλαρέτη Φροξυλιά τη διδασκαλία της χορωδίας.

Η διευθύντρια του σχολείου Αρετή Τζανετοπούλου, δήλωσε: ”Πιστεύω  ότι θα ξαναβρεθούμε και θα ξανασυναντηθούμε όλοι μέσα από τις χαραμάδες του χρόνου  με την μαγεία της Τέχνης του Μεγάλου Έλληνα που είναι δεμένη πολύτροπα με τον καθένα μας χωριστά και  με όλους μαζί, μ’ έναν ιλιγγιώδη στροβιλισμό, αυτόν της προσωπικότητας του Μίκη”.

Οι μαθητές της 3ης τάξης του Γυμνασίου της Εύβοιας τραγουδούν στο Μίκη Θεοδωράκη μπροστά στην αιώνια κατοικία του

Οι μαθητές της 3ης τάξης του Γυμνασίου της Εύβοιας ήρθαν στα Χανιά 10 του Μάη, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο πατρικό του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στο Γαλατά και στην συνέχεια μετέβησαν στο κοιμητήριο όπου και τραγούδησαν στον Μίκη το τραγούδι «της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ» από το «Άξιον Εστί».

Μια πολύ συγκινητική πράξη!

Επίλογος

Ένα παιδάκι μου ζήτησε να πω μια μαντινάδα στο Μίκη.

Η μαντινάδα μου ήταν:

Μίκη τα Ελληνόπουλα πολύ σ’ ευγνωμονούνε

Τους έδωσες γερά φτερά, ψηλά για να πετούνε

Back To Top