skip to Main Content
Το συμφωνικό πορτρέτο του Μίκη Θεοδωράκη αποτυπώνεται στη σειρά έξι cd, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Συμφωνική Μουσική» που κυκλοφορεί από τη Legend.Πρόκειται για ένα δισκογραφικό «ψηφιδωτό» με έργα του δημιουργού γραμμένα στη διάρκεια μισού αιώνα, όπου περιλαμβάνονται και οι πέντε συμφωνίες του που εκδίδονται για πρώτη φορά όλες μαζί.

Στη σειρά περιλαμβάνονται: 1. «Ελληνική Αποκριά» (σουίτα μπαλέτου), με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. 2. «Πρώτη Συμφωνία – Οιδίπους Τύραννος – Ερως και Θάνατος – Το Πανηγύρι της Αση-γωνιάς», με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (σολίστ Μαίρη-Ελεν Νέζη, αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης). 3. «Δεύτερη Συμφωνία (Το τραγούδι της γης)», σε ποιητικό κείμενο Μ. Θεοδωράκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας. 4. «Τρίτη Συμφωνία», σε ποίηση Σολωμού, Καβάφη και κείμενα βυζαντινών ύμνων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Viva (διεύθυνση Μ. Θεοδωράκη). 5. «Τέταρτη Συμφωνία – Των Χορικών», σε κείμενα Αισχύλου και Ευριπίδη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδιακό σύνολο, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. 6. «Εβδομη Συμφωνία» (Εαρινή), σε ποίηση Γ. Ρίτσου και Γ. Κουλούκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας κ.ά.

Η έκδοση συνοδεύεται από πολυσέλιδα βιβλιαράκια όπου περιέχονται τα κείμενα των έργων (αποσπάσματα από αρχαίους τραγικούς, βυζαντινοί ύμνοι και ποίηση Σολωμού, Καβάφη, Ρίτσου, Κουκούλη), πλούσιο -κι ανέκδοτο- φωτογραφικό υλικό, κείμενα αισθητικής και ιστορικής τεκμηρίωσης που υπογράφει ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης.

Η σημαντική αυτή δισκογραφική έκδοση παρουσιάστηκε στις 25-9-2007 στην Αθήνα. Όπως ανέφερε στη παρουσίασή της ο Μ. Θεοδωράκης, «μετά από τόσα χρόνια, όντας 82 χρόνων, και έχοντας δει δεκάδες έργα μου να κυκλοφορούν στο εξωτερικό με μεγάλες ορχήστρες». Σημείωσε ότι άξιοι συνθέτες πριν από εκείνον δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν το έργο τους να δισκογραφείται, ν’ αποκτά αυτό το δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό. Μίλησε για τον καταναλωτισμό και το λαϊκισμό, που έχουν οδηγήσει στην «απομάκρυνση των Ελλήνων από τους πνευματικούς μας φάρους», επισημαίνοντας: «Υπάρχει φως, όμως δεν το βλέπουμε… το σκεπάσανε… Εμείς εξακολουθούμε να δουλεύουμε υπό σκιά».

Για τον «θυελλώδη μουσικό και άνθρωπο» μίλησε, με καρδιά αλλά και μουσική γνώση, ο Θάνος Μικρούτσικος. «Πρέπει να τολμήσουμε να ονοματίσουμε τους μύθους του σήμερα», είπε, τονίζοντας: «Χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη η ελληνική μουσική θα ήταν αλλιώς. Η περίπτωσή του είναι μοναδική στη χώρα μας».

Back To Top