skip to Main Content
Η πιο πρόσφατη «κατάκτηση» του, κυπριακής καταγωγής, διεθνώς γνωστού και πολυβραβευμένου πιανίστα και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ του Εχτερναχ στο Λουξεμβούργο, Κυπριακού Κατσαρή είναι η κυκλοφορία ενός διπλού CD με έργα για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη.
Το CD κυκλοφορεί από το «Πιάνο 21», με τίτλο «Αρχεία Κυπριακού Κατσαρή – Τόμος 20: Θεοδωράκης – Έργα για πιάνο και ορχήστρα». Περιλαμβάνει τη Σουίτα Νο 1 για πιάνο και ορχήστρα και το Κοντσέρτο για πιάνο, τα οποία είχε συνθέσει ο Μίκης Θεοδωράκης τη δεκαετία του ’50, καθώς και τη Συμφωνία Νο2 «Το τραγούδι της Γης», που είχε σηματοδοτήσει την επιστροφή του Μίκη στη σύνθεση συμφωνικής μουσικής ύστερα από 20 χρόνια.
Οι ηχογραφήσεις και των τριών έργων είχαν γίνει το 1982, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εχτερναχ, καθώς και στην Αμβέρσα. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της RTL (Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου) και ο Κατσαρής επιδεικνύει τη θρυλική του δεξιοτεχνία στο πιάνο.
Αυτήν αναγνώρισε και ο Μίκης, επισημαίνοντας μάλιστα κατά την παρουσίαση του CD στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, παρουσία του πρέσβη Κόνραντ Μπρουχ, ότι ο Κατσαρής «ως μουσικός και πιανίστας είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο για την εκπληκτική, υπερανθρώπινη τεχνική, αλλά και για την τέλεια μουσικότητά του. Γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο να ακούω τα έργα μου ερμηνευμένα από εκείνον, έχοντας επιπλέον βιώσει κάθε φορά που τον διηύθυνα -σε πολλές από τις τουρνέ μου στην Ευρώπη- βαθιά συγκίνηση και την αίσθηση της τελειότητας».Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/05/2007


Ο Κυπριανός Κατσαρής

O παγκοσμίου φήμης πιανίστας και συνθέτης, Κυπριανός Κατσαρής, γεννήθηκε στη Μασσαλία.
Απέσπασε βραβεία στους International “György Cziffra” Piano Competition (Α’ Βραβείο), Concours Musical International “Reine Elisabeth” (Βρυξέλλες), “Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Ερμηνευτών”, International Rostrum of Composers-Unesco κ.α.
Έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες, ανάμεσα στις οποίες οι Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Concertgebouworchestra Amsterdam, Leipzig Gewandhaus Orchestra,  Philharmonia Orchestra- London, Philadelphia Orchestra, NHK Symphony Orchestra-Tokyo, Moscow Philharmonic Orchestra και οι Ορχήστρες των Κλήβελαντ, Ουάσινγκτον, Ντιτρόιτ, Μόντρεαλ, Τορόντο και με διάσημους Μαέστρους, συμπεριλαμβανομένων των Leonard Bernstein, Kurt Masur, Eugene Ormandy, Myung-Whun Chung, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, Charles Dutoit, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnányi, Kent Nagano, Karl Münchinger κ.α.
Έχει συνεργαστεί με τις πιο ονομαστές δισκογραφικές εταιρίες, όπως οι ‘Teldec’ (“Record of the Year Award”-Γερμανία, 1984, “Grand Prix du Disque Franz Liszt”-Βουδαπέστη, 1984 και 1989, “Grand Prix du Disque Frédéric Chopin”-Βαρσοβία, 1985, “British Music Retailer’s Association’s Award”, 1986), ‘Sony Classical’, ‘Deutsche Grammophon’, ‘EMI’, ‘BMG-RCA’, ‘Decca’, ‘Pavane’ κ.α. Τον Ιανουάριο του 2001 ίδρυσε την ‘Piano 21’, την προσωπική του δισκογραφική εταιρεία.
Το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό ‘Diapason’ τον εντάσσει στους  καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα.
Το 1992 η ιαπωνική τηλεόραση ‘NHK TV’ του αφιέρωσε σειρά δεκατριών εκπομπών. Το 1999 έδωσε ρεσιτάλ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης για την επέτειο των εκατόν πενήντα χρόνων από τον θάνατο του Frédéric Chopin. Το 2006 δίδαξε σε marsterclasses στο σπίτι του Franz Liszt στη Βαϊμάρη. Το 2008 εμφανίστηκε στο National Centre for the Performing Arts, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Από το 1977 έως το 2007 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Echternach, στο Λουξεμβούργο.
Το έργο του έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις: Ιππότης Τιμής του Καμερούν (1975), Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη (1997), Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών (Γαλλία, 2000), Μετάλλιο Vermeil της πόλης του Παρισιού (2001), “Commandeur de l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg” (2009), Takis and Louki Nemitsas Foundation Prize (Λευκωσία, 2011), “150 Great Cypriots”, Βραβεία Εφημερίδας ‘Φιλελεύθερος’ (Λευκωσία, 2015), ”Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών” Υπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη (Λευκωσία, 2016).

Back To Top