skip to Main Content

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν εκτενείς αναφορές στο καλλιτεχνικό έργο και την πολιτική δράση του κορυφαίου Έλληνα. Ακολουθούν, ενδεικτικά ορισμένα αποσπάσματα από τα πρώτα δημοσιεύματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με τη «συναρπαστική μουσική» που έγραψε για την ταινία του 1964 «Αλέξης Ζορμπάς» (Zorba the Greek) συνέβαλε στην προώθηση της εικόνας της ηλιόλουστης και ανέμελης χώρας για εκατομμύρια τουρίστες, αναφέρεται με τηλεγράφημά του το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων στον κόσμο Reuters, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την μεγάλη απώλεια. Το πρακτορείο κάνει λόγο για έναν επιβλητικό άνδρα με πυκνά μαλλιά που έγραφε μουσική, η οποία αντανακλούσε το όραμά του για τον κόσμο: την επιθυμία για μια προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού.

«Δεν είμαι κομμουνιστής ή σοσιαλδημοκράτης ή κάτι άλλο. Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος» είχε πει κάποτε σε συνέντευξή του στο Reuters, όπως υπενθυμίζει από την πλευρά του το διεθνές πρακτορείο.

Στην ανταπόκρισή του, το ΒΒC σημειώνει πως ο Μίκης Θεοδωράκης εξελίχθηκε σε ξεχωριστή φιγούρα για όλους τους Έλληνες, αριστερούς και συντηρητικούς.

Τα τραγούδια του Θεοδωράκη ήταν πάντα βαθιά πολιτικά. Φυλακίστηκε επανειλημμένα για τα πιστεύω του και στάλθηκε εξορία στην Ελλάδα.

Παρέμεινε πολιτικά ενεργός σε όλη του τη ζωή.

 

 

 

Ο Guardian μεταξύ των άλλων σημειώνει «Κλασικός συνθέτης φημισμένος για τις κινηματογραφικές παρτιτούρες του στον Έλληνα Ζορμπά και τον Σέρπικο, και για την φανταχτερή πολιτική του» «Για όσους θυμούνται τη στρατιωτική δικτατορία 1967-74 στην Ελλάδα , ήταν σύμβολο αντίστασης σε αυτό το καθεστώς. Όμως ο Θεοδωράκης ήταν κάτι περισσότερο από πολιτικό σύμβολο και συγγραφέας κινηματογραφικών παρτιτούρων. Υπήρξε συνθέτης σπουδαίων μελωδιών: συνέθεσε περισσότερα και καλύτερα τραγούδια από τον Σούμπερτ. Μπορεί τα άλλα έργα του κάποια μέρα να καταλάβουν μια θέση στο ρεπερτόριο της κλασικής σύνθεσης του 20ου αιώνα, αλλά τα τραγούδια του θα παραμείνουν αναμφίβολα η πιο διαρκής κληρονομιά του ανθρώπου που είναι γνωστός στους φίλους του απλά ως ο ψηλός».


 ΗΠΑ

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης πέθανε στα 96 του» γράφουν οι New York Times .

“Ο Μίκης Θεοδωράκης διεξήγαγε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής κατά της στρατιωτικής χούντας η οποία απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε” γράφουν χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, δε, μνημονεύουν συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Μίκης Θεοδωράκης στην αμερικανική εφημερίδα το 1970, όπου έλεγε: «Πάντα ζούσα με δύο ήχους – έναν πολιτικό, ένα μουσικό».

 


Ο κ. Θεοδωράκης -σημειώνει η Washingtonpost διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας για περισσότερο από μισό αιώνα και με την ατίθαση κόμη του ακόμα και στα γεράματα του, παρέμεινε μια από τις πιο άμεσα αναγνωρίσιμες φιγούρες.


 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη κυριάρχησε στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση γράφει πως “ο Θεοδωράκης ήταν σεβαστός ως λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του, είχε διεθνή φήμη όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως πολιτικός και κριτικό πνεύμα.

«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” και το “Κάντο Χενεράλ” σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι». «Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ έχουν διακόψει τη ροή του προγράμματός τους και προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.

«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» γράφει η εφημερίδα Die Zeit και αναφέρεται στο στάτους «ήρωα» που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα. «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.

Στην είδηση του θανάτου του Έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη, ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως «λαϊκό ήρωα» των Ελλήνων και «κριτικό πνεύμα» περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ τον Μίκη Θεοδωράκη, ο θάνατος του οποίου κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία.

«Στην Ελλάδα θεωρείτο ήρωας, παγκοσμίως συγκίνησε και ενέπνευσε εκατομμύρια, όχι μόνο μέσω της διάσημης μουσικής του Αλέξη Ζορμπά», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία κάνει λόγο για έναν «διεθνούς φήμης μουσικό, συγγραφέα, πολιτικό» και για ένα διάσημο «κριτικό πνεύμα».

«Ως συνθέτης, μαέστρος, συγγραφέας, αντιστασιακός και πολιτικός ο Θεοδωράκης ήταν παγκοσμίως διάσημος. Για τους συμπατριώτες του είναι μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού και η φωνή της Ελλάδας», γράφει η Tagesspiegel και προσθέτει ότι ο «Μίκης» κατόρθωσε να μεταφράσει την ελληνική ψυχή στη γλώσσα της μουσικής ώστε να γίνει κατανοητή παγκοσμίως. Στο εκτενέστατο αφιέρωμά της, η εφημερίδα περιγράφει και τη στάση του Μίκη Θεοδωράκη τα τελευταία χρόνια, όταν «καθισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι μιλούσε για τα πολιτικά θέματα με δυνατή φωνή και λαμπερά μάτια, ενώ σχολίαζε τα γεγονότα της καθημερινής πολιτικής στην ιστοσελίδα του».

«Πολλοί συμπατριώτες του λένε ότι η μουσική του χαρακτηρίζεται από ένα είδος μαγείας», συνεχίζει το αφιέρωμα και υπενθυμίζει ότι μεταξύ των διάσημων θαυμαστών του Έλληνα δημιουργού συγκαταλέγονταν ο Άρθουρ Μίλερ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο συγγραφέας Μάρτιν Βάλζερ, ο συνθέτης Βολφ Μπίρμαν και ο παραγωγός Ρότζερ Βίλεμσεν, ο οποίος, έπειτα από μια συνάντηση μαζί του είχε αναφέρει: «Η Ευρώπη δεν είχε Τσε Γκεβάρα, είχε τον Μίκη Θεοδωράκη».

Λεπτομερές αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενεί και η ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ραδιοφώνου της Γερμανίας. «Η μουσική του έδινε δύναμη – ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές. Ο Θεοδωράκης επέζησε στη Μακρόνησο κυρίως χάρη στη μουσική του. Τα τραγούδια του για την ελευθερία, η μελοποίηση των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου και κυρίως του Επιταφίου, τον έκαναν διάσημο. Η μουσική του για το έργο του Πάμπλο Νερούδα “Κάντο Χενεράλ” του εξασφάλισε μεγάλη δημοτικότητα», σημειώνει το Deutschlandfunk Kultur. Για πολλούς, επισημαίνει το αφιέρωμα, «ο Μίκης Θεοδωράκης ενσάρκωνε την ελληνική μουσική. Δεν ήταν όμως ποτέ λαϊκός συνθέτης. Αντιθέτως, μουσικά δεν γνώριζε όρια και δοκίμαζε όλα τα είδη».


ΑΥΣΤΡΙΑ

Την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη έχει ως πρώτη είδηση στην κορυφή της ιστοσελίδας του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΑ), ενώ η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ήδη στο δελτίο ειδήσεων της, στις 11:00 ώρα Ελλάδας, παρουσίασε αφιέρωμα στον μεγάλο εκλιπόντα, τονίζοντας τους μεγάλους αγώνες του κατά των Γερμανών κατακτητών, την αντίστασή του κατά της χούντας των συνταγματαρχών, τον ρόλο του στην πολιτική, αλλά και το τεράστιο μουσικό έργο του.

Το αφιέρωμα επισημαίνει την πρωτοφανή δημοσιότητα της οποίας έχαιρε ο Μίκης Θεοδωράκης όχι μόνον για τη μουσική του στην κινηματογραφική ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» με τον Άντονι Κουίν, αλλά και για την απέραντη μουσική δημιουργία του, έχοντας γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, συμφωνική μουσική, όπερα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

«Στην πατρίδα του, τον Μίκη Θεοδωράκη τιμούσαν ως εθνικό ήρωα, μετά την είδηση του θανάτου του, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα διέκοψαν τα προγράμματά τους για να παίξουν τη μουσική του συνθέτη και να τον τιμήσουν», υπογραμμίζεται στο πρωτοσέλιδο τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αναπαράγεται ήδη από μία σειρά αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης στις ιστοσελίδες τους.

Για πολλούς Έλληνες, ο Θεοδωράκης εξακολουθεί και σήμερα να είναι η «φωνή του λαού», η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ιδιαίτερα σε ιστορικά δύσκολους καιρούς όπως η ελληνική στρατιωτική δικτατορία από το 1967 έως το 1974, αλλά και ως ένδειξη αντίστασης, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Ο Θεοδωράκης, γεννημένος το 1925, ήταν αντιστασιακός κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και πολέμησε με την αριστερά στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε (1946 έως 1949), γι’ αυτό αργότερα φυλακίστηκε σε στρατόπεδο και βασανίστηκε σκληρά. Αντιστάθηκε επίσης στη στρατιωτική δικτατορία και συνελήφθη και βασανίστηκε, μετά από διεθνή πίεση του επιτράπηκε να φύγει και έζησε εξόριστος στο Παρίσι μέχρι το 1974, υπογραμμίζει το ΑΡΑ.

Αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε σπουδάσει στο παρελθόν μουσική στο Παρίσι και στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και, αφού συνέθεσε αρχικά κλασική μουσική, επέστρεψε στις ρίζες του τη δεκαετία του 1960 και έκανε δημοφιλή την ελληνική μουσική.


ΓΑΛΛΙΑ

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κάνοντας λόγο για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από την μουσική που συνέθεσε για ταινία ‘Ζορμπάς’, η οποία τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο». Το AFP συνεχίζει γράφοντας ότι ο Θεοδωράκης υπήρξε «ο δημιουργός ενός γιγαντιαίου έργου και ο διασημότερος Έλληνας συνθέτης», ο οποίος έγινε «το σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα στη διάρκεια των χρόνων».

Παραγωγικό ταλέντο, που ενσάρκωνε το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής μουσικής, «έκανε μέσα από τη μουσική του προσιτή σε όλους την υψηλή τέχνη των τιμημένων με Νόμπελ ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη», όπως είχε πει η βιογράφος του Γκάιλ Χολστ-Βάλχαφτ, σημειώνει το AFP. Το πρακτορείο αναφέρεται στην περίοδο της εξορίας του στη Μακρόνησο και σημειώνει ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που έπληξε την Ελλάδα, ο μεγάλος συνθέτης τάχθηκε κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα. Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, συνεχίζει το πρακτορείο, ο μεγάλος συνθέτης διατήρησε ενεργό το ενδιαφέρον του για την πολιτική της χώρας του αποτραβηγμένος από το δημόσιο βίο στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point τονίζει ότι “έφυγε ο μεγάλος αντιστασιακός και ο μεγάλος συνθέτης σε ηλικία 96 ετών”.

«Σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα στο πέρασμα των αιώνων»

Le Figaro: Απεβίωσε ο συνθέτης της αξέχαστης ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς»

«Ο Έλληνας συνθέτης με το τεράστιο έργο πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών στην Αθήνα. Ήταν ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της δικτατορίας των συνταγματαρχών», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γίνει διάσημος συνθέτοντας την θρυλική μουσική για τον «Ζορμπά» (1964), μια μαγευτική μελωδία της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη… Συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στην αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών (21 Απριλίου 1967), ο Θεοδωράκης συνελήφθη».

«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας».

«Εμπνεύστηκε από τον Όμηρο και τους Έλληνες θεούς», γράφει το γαλλικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Εκτός από το ορχηστρικό τραγούδι του «Ζορμπά», ο Θεοδωράκης έχει συνθέσει πάνω από χίλια μουσικά κομμάτια, κυρίως για την αξέχαστη σοπράνο αρμένικης καταγωγής Άρντα Μαντικιάν» (μεσόφωνο με διεθνή καριέρα κατά τη μεταπολεμική περίοδο).

Le Monde: «Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης της μουσικής στην ταινία «Ζορμπάς» και πολέμιος της δικτατορίας των συνταγματαρχών… Σύμβολο του αγώνα κατά της δικτατορίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Εμβληματική μορφή της ελληνικής πολιτικής ζωής, αφήνει πίσω του τη μνήμη ενός ανθρώπου που στέκεται αφοσιωμένος στην Αριστερά».

Εξόριστος στο Παρίσι

Όπως γράφει η εφημερίδα «Le Monde», ο Μίκης Θεοδωράκης συνελήφθη και απελάθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), εξορίστηκε στο Παρίσι το 1970, χάρη στη διεθνή εκστρατεία πίεσης και αλληλεγγύης που περιελάμβανε διάφορες προσωπικότητες όπως τους Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Άρθουρ Μίλερ και Χάρι Μπελαφόντε.

«Από το Παρίσι, ηγήθηκε του αγώνα εναντίον των συνταγματαρχών, δημιουργώντας το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης (EAS). Έκανε παγκόσμια περιοδεία για να ζητήσει την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Liberation: «Ήταν αναμφίβολα ο πιο διάσημος Έλληνας συνθέτης»

«Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Έγινε διάσημος συνθέτοντας τη μουσική για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” (1964), ένα τραγούδι που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο», σχολιάζει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αναμφίβολα ο πιο διάσημος από τους Έλληνες συνθέτες. Συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946-1949) που ξέσπασε στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξορίστηκε στη Μακρόνησο όπου και βασανίστηκε. Από την αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που κράτησε έντεκα χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, ο Θεοδωράκης συνελήφθη, φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του 2010, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας».


ΙΤΑΛΙΑ

 

 

Πρώτη είδηση αποτελεί στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη. «Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του “Ζορμπά” που δημιούργησε το συρτάκι» γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

«Ο πιο γνωστός Έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«O Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» αναφέρει η ιταλική La Stampa.

Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και στην πολιτική».

 


ΡΩΣΙΑ

Όλα χωρίς εξαίρεση τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, αλλά και της ρωσικής διασποράς παγκοσμίως, μεταδίδουν από το πρωί την είδηση της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει καταγραφεί στη ρωσική ψυχή ως ο μέγιστος ίσως συνθέτης της σύγχρονης Ελλάδας και δημιουργός της λατρεμένης για τους Ρώσους μελωδίας του χορού συρτάκι.

Αυτό είναι και το συχνότερο μοτίβο στους τίτλους, που χρησιμοποιούν τα ρωσικά μέσα. “Το συρτάκι στη φυλακή” είναι ο τίτλος της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας “Κομερσάντ“, η οποία θυμίζει την κοινή έκκληση των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Άρθουρ Μίλερ, Χάρι Μπελαφόντε και Ντμίτρι Σοστακόβιτς για την απελευθέρωση του συνθέτη από τη χούντα, αλλά και το ότι τιμήθηκε το 1967 με το βραβείο της σοβιετικής Κομσομόλ (Κομμουνιστικής Νεολαίας) ως δημιουργός “τραγουδιών ανδρείας και ελευθερίας, που καλούν τη νεολαία στον αγώνα κατά της καταπίεσης, του φασισμού, υπέρ της ειρήνης και ενός καλύτερου μέλλοντος”.

Η κάποτε εφημερίδα της σοβιετικής κυβέρνησης “Ιζβέστια” αναδεικνύει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Μ.Θεοδωράκη και ξεχωρίζει το γεγονός ότι το 1983 ο Έλληνας συνθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη και το 2004 με το παράσημο της Φιλίας για “τη μεγάλη του συμβολή στην εδραίωση και την ανάπτυξη των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων”, όπως αναφέρει το σχετικό διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τέλος, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ δημοσιεύει εκτενές βιογραφικό τού συνθέτη και συμπληρώνει ότι τον Απρίλιο του 2020 παρέλαβε εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης το επετειακό μετάλλιο για τα “75 χρόνια της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο”, ως τιμή για τη συμβολή του στη νίκη κατά του φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρακτορείο “ΡΙΑ-Νόβοστι” σημειώνει το γεγονός ότι τραγούδια του Μίκη ερμηνεύτηκαν από τους Μπιτλς και την Εντίθ Πιάφ, επίσης ιδιαιτέρως αγαπητούς στο ρωσικό κοινό, αλλά και ότι ο Έλληνας συνθέτης υπήρξε ταυτοχρόνως αγωνιστής κατά των ναζί, υπέστη βασανιστήρια, αλλά δεν εγκατέλειψε την Αντίσταση.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο διάσημος Έλληνας συνθέτης, ο οποίος άφησε πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Μεταξύ των έργων του, το ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται στο «Συρτάκι» από την ταινία «Ο Ζορμπάς», που του έφερε παγκόσμια φήμη και είναι η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική μουσική στον κόσμο.


ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Η ισπανική El Mundo αναφέρει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε ενεργά μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών αλλά και σ’ αυτή κατά της Χούντας των συνταγματαρχών ενώ έχει πλήρες βιογραφικό στο οποίο αναγράφεται ότι φυλακίστηκε για την πολιτική του δράση.

 

«Ήταν ο πιο λαμπρός συνθέτης της Ελλάδας» γράφει η ισπανική El Pais.

H μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας, η El Pais, υπογραμμίζει ότι ο “συνθέτης του Ζορμπά διακρίθηκε για την αντίστασή του στη χούντα ενώ την αποκατάσταση της δημοκρατίας πήρε διαφορερικούς πολιτικούς δρόμους”.

«Ήταν ο πιο λαμπρός συνθέτης της Ελλάδας. Έγραψε συμφωνίες, όπερες, έργα μπαλέτου, μουσική για το θέατρο, αλλά και εμβατήρια διαμαρτυρίας. Δημιούργησε εκατοντάδες κομμάτια κλασικά και λαϊκά, ορισμένα από τα οποία τα συνέθεσε στη φυλακή. Εκείνο όμως που του χάρισε τη μεγαλύτερη δημοφιλία παγκοσμίως ήταν η μουσική που συνέθεσε για ταινίες. Πέρα από τον Αλέξη Ζορμπά, έγραψε τα σάουντρακ για το Ζ (1969) του Κώστα Γαβρά, και το Σέρπικο (1973), το θρίλερ με τον Αλ Πατσίνο».

Back To Top