skip to Main Content

Όταν το παιδικό έργο περιέχει ιδέες για μεγάλους…

Φωτ: Η Κάκια Ιγερινού και ο Μίκης Θεοδωράκης φωτογραφημένοι την δεκαετία του 1970.«Πιστεύω πως το παραμύθι είναι ο φυσικός χώρος για τα Παιδικά τραγούδια. Εκεί που οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί και το νεανικό  κοινό σμίγουν και γίνονται ένα. Απόδειξη ότι το όνειρο και η μουσική είναι πλασμένα με τα ίδια υλικά όπως και οι ψυχές των παιδιών». Tάδε έφη Μίκης Θεοδωράκης μιλώντας για το έργο «Οπως στον Πινόκιο» της ηθοποιού και  συγγραφέως Κάκιας Ιγερινού το οποίο έχει δομηθεί  πάνω στη συλλογή «Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά», που ο συνθέτης έγραψε σε νεαρή ηλικία «για τους αυριανούς συνειδητοποιημένους πολίτες»

Από αυτό ακριβώς το κείμενο της Ιγερινού είναι εμπνευσμένη η παράσταση «Το όνειρο και το θαύμα» που παρουσιάζεται αυτή την εποχή στο Θέατρο της Ημέρας (Ν. Γεννηματά 20 Αμπελόκηποι). Εργο με μουσική και τραγούδια του μοναδικού Θεοδωράκη προσαρμοσμένο για όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους θεατές.

Τα «Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά» που πλημμυρίζουν την παράσταση είναι ποιήματα – αγαπημένα τραγούδια που ο συνθέτης έγραψε για παιδιά, τα οποίο όμως αγάπησαν και μεγάλοι. Χρώμα και παιχνίδια, ποίηση και φαντασία, λυρισμός και  αλληγορία, μαγικές εικόνες και τρυφερές μνήμες.

Στο έργο ένα κορίτσι προσεύχεται να αποκτήσει ένα ξεχωριστό κούκλο  που να μοιάζει με αληθινό παιδί! Απογοητευμένοι από τη ματαιοδοξία και την απληστία του ανθρώπινου γένους ο Θεός και οι άγγελοι πραγματοποιούν την ευχή της, προκειμένου να δοκιμάσουν την ικανότητα του ανθρώπου να διδάξει σε ένα «ξύλινο» παιδί την αγάπη και την ανιδιοτέλεια.

Ετσι «κατεβαίνει» στη γη ένας Αρχάγγελος υποδυόμενος τον ξυλουργό δημιουργό  και πατέρα του κούκλου συνοδευόμενος από τα υπερβατικά πλάσματα του ουρανού (Νύχτα, αστέρια, Νεράιδα Μυρτιά). Ο κούκλος (ονόματι _διόλου τυχαία_ Μιχαλάκης) διανύει το ασυνήθιστο ταξίδι του στη γη, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές δοκιμασίες και περιπέτειες, με πρωταγωνιστές  περίεργα πλάσματα: έναν αδίστακτο τσιρκολάνο, έναν δουλοπρεπή λύκο και την δολοπλόκο αλεπού. Στον αντίποδα των δυσκολιών, εκτός από τη Μαργαρίτα συμπαραστάτες του έχει τα παιδιά και το δάσκαλο, τον παιχνιδιάρη γάτο και τον πιστό γρύλο.

«Μέσα από το παραμύθι φυσικά περνούν ιδέες για την αντίσταση, δράση αντίδραση και μαζί την αρετή που κάνει ένα ξύλινο παιδί άνθρωπο οδηγώντας τον ως το σημείο της αυταπάρνηση» είπε στο ΒΗΜΑ η κ. Ιγερινού.

Με τα στοιχεία από την αλληγορία του Πινόκιο, το έργο της Ιγερινού και την μουσική του μεγάλου Θεοδωράκη η σκηνοθέτρια Ανδρομάχη Μοντζολή έφτιαξε μια παραμυθένια συρραφή που μέσα από την ποίηση, τον λυρισμό και το κωμικό στοιχείο θίγει την «διαχρονική» περιπέτεια και τις δοκιμασίες της ανθρώπινης ύπαρξης.

———————————————————————–

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή

Σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Ενορχήστρωση – Sound Design – Μουσική Διδασκαλία: Χρήστος Γιαννούλης

Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Τσιπουρίδη

Ερμηνεύουν: Βασιλείου Κατερίνα, Γρηγοριάδης Δημήτρης, Κουίκ Τερέζα, Πάσιος Δημήτρης, Τσάλλη Ναταλία, Τσαπαλιάρης Πέτρος, Τσιπουρίδη Νεφέλη, Χατζηνικολάου Σωτήρης.

———————————————————————-

Πηγή: Γιάννης Ζουμπουλάκης BHMA:  11/03/2017

Back To Top