skip to Main Content
Μια σημαντική εκτέλεση έργων των Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Αράπη απαθανατίζεται στο «Gala Russia – Greece», τη νέα συλλεκτική κασετίνα των εκδόσεων Καστανιώτη. Η σουίτα για μπαλέτο «Καρναβάλι» του Μ. Θεοδωράκη συναντά τη διεθνή πρεμιέρα της τρίτης συμφωνίας του Δ. Αράπη, «Μια ιστορία της θάλασσας», σε εκτέλεση της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ρωσίας, υπό τη διεύθυνση του Βαλερί Πολιάσνκι. Η συναυλία που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας και συνέπεσε με την έκθεση ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, αποτέλεσε, όπως σημείωσε ο συνθέτης Δ. Αράπης, «μία ιστορική στιγμή τέχνης και επικοινωνίας, κατά την οποία συναντιούνται οι κοινωνίες για να εκφράσουν με σεβασμό τις ελπίδες, τις σκέψεις, τη χαρά και τον πόνο τους». Η μουσική σκηνή της Μόσχας δεν αποτέλεσε μόνο σημείο καλλιτεχνικής συνάντησης δύο χωρών, αλλά και σημείο συνένωσης των δύο Ελλήνων συνθετών, οι οποίοι συμπτωματικά, γνωρίστηκαν στη Ρωσία το 1995. Ο Μ. Θεοδωράκης μίλησε για τον συμβολισμό της συναυλιακής τους συμβίωσης: «Παραδίδω τη σκυτάλη στον νεότερό μου, Δημήτρη Αράπη, που ασχολείται με ένα δύσκολο είδος μουσικής. Ελπίζω σύντομα να σπάσει η αδιαφορία για τη συμφωνική μουσική, που πρέπει να πάψει να απευθύνεται στους λίγους εκλεκτούς».

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2008  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος, οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν τη συλλεκτική μουσική κασετίνα Gala Russia – Greece με τα έργα Σουίτα για μπαλέτο Καρναβάλι του Μίκη Θεοδωράκη και τη Συμφωνία Νο3 και μία ιστορία της θάλασσας του ταλαντούχου νέου συνθέτη Δημήτρη Αράπη.

Για τη συλλεκτική μουσική κασετίνα GALA RUSSIA – GREECE μίλησαν οι:

Θανάσης Καστανιώτης, εκδότης

Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης

Δημήτρης Αράπης, συνθέτης

Sviatoslav Belza, παρουσιαστής του Gala «Russia – Greece» – δημοσιογράφος και παραγωγός εκπομπών τέχνης και πολιτισμού

Μερικά αποσπάσματα από την παρουσίαση.

Είπαν:

Sviatoslav Belza:

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέντευξη τύπου αποδεικνύει το γεγονός ότι ανάμεσά μας έχουμε τον πρέσβη της Ρωσίας κύριο Andrey Vdovin και τον καλύτερο πρέσβη της Ρωσίας και της Ελλάδας, τον κύριο Θεοδωράκη.

Πολλοί λίγοι άνθρωποι στον κόσμο αξίζουν το τόσο σημαντικό αυτό μετάλλιο όσο ο κύριος Θεοδωράκης, γιατί το δικό του έργο όσον αφορά στη φιλία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα είναι ανεκτίμητο.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι την παράδοση των μεγάλων δημιουργών συνεχίζουν οι νεότεροι. Και ιδιαίτερα αναφέρομαι στον κύριο Δημήτρη Αράπη, του οποίου η Συμφωνία Νο3 Μια ιστορία της θάλασσας ακούστηκε εκείνη τη βραδιά στις 22 Μαρτίου 2007. Το όνομά του είναι γνωστό στη Ρωσία περισσότερο από 10 χρόνια. Και είναι σημαντικό να τονίσω ότι τα έργα του εκτελούνται από τις καλύτερες ορχήστρες και από τους καλύτερους σολίστ της Ρωσίας.

Μίκης Θεοδωράκης:

Χαίρομαι για τη συνεργασία μας με τον κύριο Καστανιώτη, τον οποίο και εκτιμώ εξαιρετικά, γιατί είναι από τους ανθρώπους που συνετέλεσαν πάρα πολύ στη διάδοση του βιβλίου. Είναι η πρώτη συνεργασία μας, αλλά πρέπει να πω ότι η έκδοση είναι υποδειγματική. Γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαιτέρως και τον συγχαίρω. Και ελπίζω να έχει την απήχηση που της αξίζει.

Για μένα είναι μεγάλη χαρά το γεγονός ότι ως παλαιός Έλληνας συνθέτης παραδίδω τη σκυτάλη σε έναν νεότερο συνάδελφό μου, στον Δημήτρη Αράπη, τον οποίο για πρώτη φορά ανακάλυψα το 1995 στη Μόσχα. Ασχολείται με κάτι πολύ δύσκολο, τη Συμφωνική, η οποία απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και ιδιαίτερο ταλέντο. Ο Δημήτρης Αράπης έχει μία τελείως δική του φωνή και προσωπικότητα.

Δημήτρης Αράπης:

Είναι απερίγραπτη η συγκίνησή μου σήμερα διότι έχουμε εδώ μαζί μας τον Μίκη Θεοδωράκη. H έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας προσπάθησε, και νομίζω ότι τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο, να λειτουργήσει σαν μια ειλικρινής οδός επικοινωνίας, φιλίας και σεβασμού ανάμεσα σε δύο ιστορικά φίλους λαούς, τον ελληνικό και τον ρωσικό. Τα έργα που παρουσιάστηκαν στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου του 2007, μουσικά και ζωγραφικά, είναι το καθένα από μόνο του μια ιστορία αγάπης, ελπίδας, ομορφιάς και αυτοβιογραφίας του κάθε δημιουργού, και όλα μαζί συνετέλεσαν σε μια παράσταση αρμονίας και συμφιλίωσης με το ρωσικό και ξένο κοινό. Εκτός από τα δύο μουσικά έργα, η έκδοση περιλαμβάνει ενδεικτικά έργα Ελλήνων ζωγράφων, όπως είναι ο Παύλος Σάμιος, η Αλίνα Μάτσα, ο Κωστής Γεωργίου, ο Περικλής Γκουλάκος, οι οποίοι και συμμετείχαν στο GALA RUSSIA-GREECE.

Tέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της έκδοσης, με τη σύμφωνη γνώμη των οποίων μέρος των εσόδων από την πώλησή της θα διατεθεί στα Παιδικά χωριά SOS.

 

 

Back To Top