Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Λακκιώτες που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ναζί και πέθαναν στο Γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκε στην επέτειο των 80 χρόνων από την σύλληψή τους, στο ιστορικό χωριό των Λάκκων του Δήμου Πλατανιά, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Πλατανιά, η Δ.Κ.Λάκκων, η Ένωση Απανταχού Λακκιωτών και η Ενορία Λάκκων.
Τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Αιχμαλώτων Λακκιωτών στο Μαουτχάουζεν στον προαύλιο χώρος Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Λάκκων, παραβρέθηκαν χωριανοί και συγγενείς των θυμάτων, κάτοικοι της περιοχής, οι τοπικές Αρχές και κατατέθηκαν στέφανα στο μνημείο των θυμάτων.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον βιωματικό ερευνητή Ιστορίας του τόπου κ. Χρήστο Κουτρούλη, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση περιέγραψε τα γεγονότα της σύλληψης των ανδρών της περιοχής, της κράτησής τους και της μεταφοράς τους στην συνέχεια στο Μαουτχάουζεν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους του Συλλόγου των Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Αγοραστάκης ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε την μεγάλη συμβολή στην διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Μαουτχάουζεν, του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη (κρατούμενου του Μαουτχάουζεν) με το έργο τους «Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν». Έργο το οποίο αποτελεί ένα παγκόσμιο ύμνο στην θυσία των μαρτύρων των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Επεσήμανε την αγάπη και την φιλία που είχε ο Θεοδωράκης με πολλούς από τους επιζήσαντες και ιδιαίτερα τους Χανιώτες. Έτσι όταν το 1988 πραγματοποίησε μια συναυλία στην μνήμη των θυμάτων μέσα στο Μαουτχάουζεν, δεν παρέλειψε να πάρει μαζί του τον εκπρόσωπό τους Γιώργο Πλατσιδάκη, επιζώντα του Μαουτχάουζεν από αυτό το χωριό.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Στις 10 Φεβρουαρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν μια εκκαθαριστική επιχείρηση στα ορεινά χωριά του νομού Χανίων. Κύκλωσαν τα χωριά της ορεινής Κυδωνίας (Λάκκοι, Μεσκλά, Ζούρβα, Θέρισο, Πρινές κ.ά.), του Ανατολικού Σελίνου και της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων που θεωρούνταν ορμητήρια της Αντίστασης και συνέλαβαν τους άνδρες, τους οποίους μετέφεραν στις φυλακές της Αγιάς. Απ’ αυτούς, ορισμένους τους εκτέλεσαν, άλλους τους απελευθέρωσαν και 145 μετέφεραν στην Αθήνα, για να οδηγηθούν στην συνέχεια τον Μάϊο στο στρατόπεδο Mauthausen. Εκτός από του Χανιώτες στην αποστολή ήταν άλλοι 97 από την υπόλοιπη Κρήτη, σύνολο 242, και άλλοι 201 από την υπόλοιπη Ελλάδα, σύνολο 443.
Στο Μαουτχάουζεν αφού κρατήθηκαν ένα μικρό διάστημα στο κεντρικό στρατόπεδο, οδηγήθηκαν στην συνέχεια στα δορυφορικά παραρτήματά του (Μελκ, Γκούζεν Ι και Γκούζεν ΙΙ, Στάγιερ, Έμπενζεε κ.α.), όπου υπήρχαν πολεμικά εργοστάσια, για καταναγκαστική και εξοντωτική εργασία. Οι περισσότεροι Χανιώτες οδηγήθηκαν στο Μελκ.
Από τους 145 Χανιώτες θανατώθηκαν οι 105 και διασώθηκαν οι 40 οι οποίοι επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση πίσω στα Χανιά.
Από τη στρατιωτική επιχείρηση «της κύκλωσης των Λάκκων», συνελήφθησαν 59 από τους οποίους οι 34 οδηγήθηκαν στο Mauthausen. Εκεί βρήκαν μαρτυρικό θάνατο οι 23. Οι επιβιώσαντες επέστρεψαν στο χωριό σε τραγική κατάσταση μετά την απελευθέρωση το 1945.
Δείτε επίσης τις σχετικές δημοσιεύσεις του mikisguide:
50 χρόνια μετά το τέλος του Μαουτχάουζεν
Ο Μίκης Θεοδωράκης με το “Μαουτχάουζεν” μέσα στο Μαουτχάουζεν
Ο Μίκης Θεοδωράκης με το “Μαουτχάουζεν” μέσα στο Μαουτχάουζεν
Μουσική για την κόλαση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εκτέλεσης
Μουσική για την κόλαση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εκτέλεσης