skip to Main Content

του Γιώργου Αγοραστάκη

Η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και ‘μεις εδώ στον mikisguide την γιορτάζουμε μ’ ένα πολύ επίκαιρο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι οι «χαρταετοί» και το ξέρουν όλοι. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ό,τι οι «χαρταετοί» είναι το τραγούδι της Ειρήνης, το οποίο στις μέρες μας είναι πολύ επίκαιρο. Μας το θύμισαν τα μικρά παιδιά από τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία στα Χανιά που παρουσίασαν πριν λίγες μέρες την τελική εκδήλωση της εκπαιδευτικής τους δράσης με τίτλο “Οι μικροί χαρταετοί συναντούν τον μεγάλο Μίκη” αφιερωμένη στην Ειρήνη. Ξανακούστε την μουσική των «χαρταετών»:

Μια ιστορία θα σας πω… για το τραγούδι των χαρταετών του Μίκη Θεοδωράκη

Αρχές του 1963 ιδρύθηκε στην Ελλάδα, από μια ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τον φοιτητή Νομικής Μιχάλη Περιστεράκη, η φιλειρηνική οργάνωση με τίτλο «Σύνδεσμος Νέων ”Μπέρτραντ Ράσελ” για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και την Ειρήνη».

Ο Βρετανός Μπέρτραντ Ράσελ ( Bertrand Russell ) το όνομα του οποίου δόθηκε στον Σύνδεσμο από τους ιδρυτές του, ήταν ένας νομπελίστας μαθηματικός, φιλόσοφος και ένας δραστήριος φιλειρηνιστής, ηγέτης την εποχή εκείνη του αντιπολεμικού κινήματος  για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό του πλανήτη.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος αναπτύχθηκε στα πρότυπα των δυτικών ειρηνιστικών οργανώσεων, διατηρώντας την αυτοτέλειά του σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα. Κυρίαρχο αίτημά του ήταν ο πλήρης και ελεγχόμενος αφοπλισμός και των δύο ψυχροπολεμικών στρατοπέδων, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Από την αρχή έτυχε της υποστήριξης αρκετών επώνυμων προσώπων της εποχής, όπως ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αντιπρόεδρος τότε της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, κ.α.

Η πρώτη πρωτοβουλία του Συνδέσμου ήταν η απόφαση για την υποστήριξη της πρώτης Μαραθώνιας πορείας Ειρήνης την Κυριακή του Θωμά, τότε στις 21 του Απρίλη του 1963. Προκειμένου λοιπόν να την διαφημίσουν, σκέφτηκαν να φτιάξουν χαρταετούς με το σύμβολο της ειρήνης και να τους σηκώσουν στα κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα στις 25 του Φλεβάρη στην Αθήνα.

Έτσι και έκαναν. Η Αστυνομία όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Το σύμβολο της Ειρήνης φάνηκε στους αστυνομικούς αρκετά ύποπτο, γι‘ αυτό και επενέβησαν και συνέλαβαν τους νέους και τις νέες μαζί με τους χαρταετούς τους και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα.

Η σύλληψη των χαρταετών της ειρήνης ήταν αυτή που έδωσε την έμπνευση στον Μίκη Θεοδωράκη για να συνθέσει την υπέροχη μουσική  των χαρταετών. Οι μουσικοί «Χαρταετοί», ανέβηκαν στην θεατρική παράσταση «Η Γειτονιά των Αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με το θίασο της Τζένης Καρέζη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1963. Επίσης κυκλοφόρησαν και σε δίσκο με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης, το ίδιο έτος.

Και βέβαια, πραγματοποιήθηκαν οι Μαραθώνιες πορείες Ειρήνης το 1963 και το 1964. Ήταν μεγαλειώδεις και έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα.


Σήμερα που δυο πόλεμοι μαίνονται κοντά μας, με χιλιάδες παιδιά σκοτωμένα κυρίως Παλαιστινίων στην Γάζα, τα παιδιά μας σηκώνουν τους χαρταετούς της Ειρήνης και ενώνουν την φωνή τους τραγουδώντας την Ειρήνη, μήπως και αφυπνιστούν οι συνειδήσεις των μεγαλύτερων.


Η συνέχεια των χαρταετών του 1963 εδώ:

Α’ Μαραθώνιος πορεία Ειρήνης (21 Απριλίου 1963)

Α’ Μαραθώνιος πορεία Ειρήνης (1963)

Από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (27 Μαΐου 1963) στην δημιουργία της νεολαίας «Γρήγορης Λαμπράκης»

Από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στην δημιουργία της νεολαίας «Γρήγορης Λαμπράκης»

B’ Μαραθώνιος πορεία Ειρήνης (17 Μάη 1964)

B’ Μαραθώνιος πορεία Ειρήνης (1964)

Back To Top